Policijski general Vlastimir Đorđević spreman da dođe i odgovara pred domaćim sudom

Vlajko hteo da ga smeni, a JUL da ga likvidira

U pismu poslatom iz Rusije "Nedeljnom telegrafu" Đorđević tvrdi da je pobegao posle 5. oktobra 2000. godine, jer je tadašnja vlast htela da ga uhapsi i iznudi da u Hagu svedoči protiv Slobodana Miloševića

BEOGRAD (Beta) - Haški optuženik penzionisani general policije Vlastimir Đorđević, koji je od maja 2001. godine u bekstvu, spreman je da se pojavi i odgovara pred bilo kojim domaćim sudom. U pismu od 10 kucanih strana, koje je iz Rusije poslao "Nedeljnom telegrafu", Đorđević navodi da je pobegao posle 5. oktobra 2000. godine, jer je tadašnja vlast htela da ga uhapsi i ucenama iznudi da u Hagu svedoči protiv bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Đorđević i još tri generala Vojske SCG i policije optuženi su pred Haškim tribunalom za ratne zločine nad albanskim civilima na Kosovu, pre i za vreme NATO agresije 1999. godine. On u pismu detaljno opisuje šta je radio kao načelnik Javne bezbednosti MUP-a Srbije od 1997. do kraja 2000. godine.

Neposlušni policajci hapšeni

Đorđević tvrdi da su policija i vojska angažovane na Kosovu zbog značajnog pogoršanja bezbednosti u toj pokrajini i ilegalnog unošenja velike količine oružja, ali tek kada su albanski pobunjenici zauzeli više od trećine teritorije.
- Posle brojnih ubistava policajaca i civila svih nacionalnosti, sinhronizovanom akcijom od juna do septembra je neutralisana aktivnost ekstremista. Bilo je prekoračenja ovlašćenja policajaca, ubistva i pljačke civila, ali su takvi policajci hapšeni - tvrdi Đorđević.

- Tadašnji ministar policije Vlajko Stojiljković bio je jedina veza između MUP-a i Slobodana Miloševića i mnoge odluke je donosio bez znanja kolegijuma ministarstva, uključujući smene i postavljenja funkcionera policije. Mene je proglasio izdajnikom i hteo da me smeni, jer nisam sprečio ulazak demonstranata u zgradu Skupštine SRJ i RTS. Ipak, bio sam penzionisan zbog 38 godina staža - navodi Đorđević.

On tvrdi da je sprečio prolivanje krvi na ulicama Beograda 5. oktobra 2000. godine.
- Nisam bio u dogovoru sa bilo kojim liderom tadašnje opozicije. Odluku da se ne koristi oružje doneo sam bez ikakvog obećanja i protivusluge. Sutradan, 6. oktobra, dobio sam informaciju da je vrh JUL-a odlučio da naredi moju likvidaciju, zbog čega sam koristio pratnju pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice policije.

Nije tačno da sam imao bilo kakve dogovore sa Hagom i našim vlastima da svedočenjem izbegnem odgovornost, ni da me, radi toga, drži BIA ili surčinski klan, kao i da sam pobegao sa torbom punom para, kupio stan ili imam veze s porodicom Milošević u Moskvi, našom ili ruskom mafijom - navodi u pismu Đorđević.

Одговори путем е-поште