SUSRETI DIJASPORE I OTADŽBINE
DRUŠTVO - Subota, Jun 26, 2004 15:40  RTS
Četvrti 'Susreti dijaspore i otadžbine' nastavljeni su danas razgovorima privrednika iz rasejanja i matice i seminarom o jačanju uzajamnih veza na kome su predstavnici dijaspore izrazili zadovoljstvo što više nisu građani drugog reda u sopstvenoj zemlji otkako je međusobna saradnja institucionalizovana.

Na susretima, od 25. do 28. juna, u Domu Vojske Srbije i Crne Gore okupilo se oko 200 predstavnika srpskih udruženja, saveza i poslovnih ljudi iz 36 zemalja.

Pozdravljajući učesnike skupa, republički ministar za dijasporu Vojislav Vukčević je istakao da 'nikada Srbiji nisu bili potrebniji Srbi i svi oni iz rasejanja koji je smatraju svojom otadžbinom, nego sada kada smo mnogima nemili' i da 'to moraju znati i svi domaći zvaničnici'.

On je ukazao da je, mada s velikim zakašnjenjem, ustanovljeno Ministarstvo dijaspore koje će da brine o njihovim zahtevima, željama i potrebama.

'Onima koji žele da ostatak života provedu u svom rodnom kraju, država mora da ponudi plan i program za organizovan povratak. Velika injekcija bi se dala srpskoj privredi kada bi se vas 100.000 od tri miliona vratilo i počelo da gradi 100.000 kuća ušteđenom gotovinom, a ne kreditom', ocenio je predsednik Matice useljenika Blaško Gabrić.

Одговори путем е-поште