Title: Message

Razmimoilaženja ministara i stranaka u Vladi Srbije o izručenju generala podseća na komediju

Ima li pilota u avionu za Hag?

Svilanović: Nije tačno da je haški Savet, kojem sam bio predsednik, odlučio da bi izručenje genarala ugrozilo bezbednost zemlje. Ljajić: Konstituisanje novog saveta do kraja nedelje

BEOGRAD - Nije tačno da smo na sednici haškog Saveta 29. oktobra prošle godine doneli odluku da bi izručenje četvorice generala ugrozilo nacionalnu bezbednost. Ne pričam napamet, a moju tvrdnju, ako želite, možete da proverite u dokumentaciji SMIP-a, rekao je juče za "Glas" bivši šef savezne diplomatije i predsednik Saveta Goran Svilanović, povodom zahteva iz Okružnog suda da novoformirani Nacionalni savet dostavi informaciju o toj navodnoj odluci.

Svilanović podseća da je Karla del Ponte u septembru prošle godine donela optužnice za generale, da su one otpečaćene i da je on imao ideju da trojica optuženih dobrovoljno odu u Hag, i da za tri nedelje, a pre održavanja decembarskih izbora, budu pušteni da se brane sa slobode. Bivši šef diplomatije navodi i da je o tome razgovarao sa optuženim generalima, da je jedan nevoljno prihvatio (nije rekao koji), a da dvojica ništa nisu rekla, smatrajući da on i neće biti na funkciji za mesec dana.

Svilanović je tim povodom sazvao "spornu" sednicu Saveta, ali je njegov predlog odbijen, jer niko nije garantovao da će se generali i vratiti iz Haga.
- Dakle, nikakav zaključak ni odluku nismo donosili i sve smo ostavili sledećoj vladi, a to što neko sada tvrdi suprotno, samo je opravdanje da se nastavi sa otezanjem izručenja. Mislim da bi ministar inostranih poslova, premijer i članovi vlade konačno morali da usaglase stavove, jer slušajući njihove potpuno različite stavove, imam utisak da gledam film "Ima li pilota u avionu" - navodi Svilanović i zahteva od vlade da konačno iznese jedinstven stav o svemu, jer ga sada ni u kom slučaju nema.

Pravdanje

- Zaista ne vidim razloga zašto bi izručenje ove četvorice ugrozilo bezbednost zemlje, kad je prethodna vlada izručila 23 osobe, sa sve Slobodanom Miloševićem, pa se praktično ništa loše nije desilo ni po vladu, ni po državu. Zato i mislim da se na sve načine samo traže opravdanja za odlaganje izručenja, a zapravo ne postoji problem da oni odu u Hag - kaže Svilanović.

Vrteška

Inače, pored očiglednog nesaglasja u vladi o izručenju, proceduralni problem je i to što nije konstituisan Nacionalni savet za saradnju sa Hagom. On donosi konačnu odluku o izručenju, a na kraju je samo potpisuje ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić, inače član Saveta. Članovi Saveta postoje, njih devetorica, ali nije izabran predsednik, pa zbog toga on formalno nije konstituisan, niti se zna ko saziva sednice.

Prema nepotvrđenim informacijama, Savet još nije formiran, jer niko nije hteo na sebe da preuzme odgovornost o izručenju. Takođe, nezvanično, kao prvo rešenja, pominjalo se da predsednik treba da bude iz Crne Gore, a zatim da to bude "rotirajuća funkcija", odnosno da svaki od članova naizmenično predsedava sednicama.

A da se stvari, ipak, kreću sa mrtve tačke, nagovestio je juče i ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić, koji je izjavio da očekuje da sednica Nacionalog saveta za saradnju s Haškim tribunalom bude održana do kraja nedelje.
- Danas ću razgovarati s predsednikom SCG Svetozarom Marovićem da on ili neko drugi inicira održavanje sednice. Uveren sam da većina političke javnosti i unutar vladajuće koalicije i van toga smatra da je saradnja s Tribunalom neophodan uslov za ulazak zemlje u evropske i evroatlantske integracije - izjavio je Ljajić.

Govorila sam o proceduri

Našoj redakciji juče se javila i sudija Okružnog suda Maja Kovačević-Tomić koja je pojasnila da je u prekjučerašnjoj izjavi za "Glas" zapravo govorila o sudskoj proceduri, a ne o rokovima za upućivanje poziva generalima.
- Iznela sam samo moja nagađanja, ne znam kada će pozivi biti uručeni, a to uostalom i nije u mojoj nadležnosti - kaže ona.

On je dodao i da je potreban "celoviti politički dogovor i promišljena politika prema saradnji sa Haškim tribunalom".
- Prvi korak na tom putu biće konstituisanje Saveta. Tom savetu treba vratiti ingerencije zbog kojih je formiran, to jest da bude savetodavno telo Saveta ministara. Ovde postoji pogrešan utisak da predsednik Saveta odlučuje da li će neko biti izručen - objasnio je Ljajić.

Podrum

I tako, konstituisanje Saveta je (konačno) na vidiku, ali postoji i problem što generalima ne pada na pamet da se predaju, a prema dosad pristiglim informacijama, ne zna se ni gde su. Pavković i Lazarević poručuju da "živi neće u Hag", a general Vlastimir Đorđević je u Rusiji i do sada od njega nije stigao ni nagoveštaj o dolasku u zemlju i predaji. Da sve ide "normalnom" procedurom, oni bi već danas u rukama imali pozive, mogli bi da se jave Okružnom sudu, ulože žalbu ako hoće, do kraja nedelje već budu u Hagu i "tako oslobode uloge talaca miliona ljudi", kako reče Ljajić.

Možda im je jedina nada da, ipak, ne krenu put Haga u, za sada, neverovatnoj mogućnosti da se pronađe Mladić i u "zamenu" za njih bude izručen Tribunalu, a njima bude omogućena odbrana sa slobode ili proces u zemlji. A ko zna, možda se Mladić i pojavi, kao i Legija. Možda se ispostavi da se sve vreme krio u podrumu Generalštaba... Nas više zaista ništa ne može iznenaditi.

Izručenja: Da, ne, možda...

BEOGRAD (Srna) - Šef Poslaničkog kluba G17 plus u Skupštini Srbije Goran Paunović izrazio je uverenje da u vladajućoj koaliciji postoji spremnost da četvorica generala budu isporučena Haškom tribunalu, ako je to neophodno. Paunović je rekao da još veruje u razum i da će biti pronađeno najmanje bolno rešenje za sve, a to je da se generali dobrovoljno predaju.
Visoki funkcioner Demokratske stranke Dušan Petrović rekao je da Srbija mora da ispunjava svoje međunarodne obaveze i po pitanju četvorice generala i podsetio da postoji Zakon o saradnji s Haškim tribunalom u kojem su definisana prava i obaveze državnih organa.
- Ne postoji bilo kakva dilema kako treba da postupaju oni koji prema Haškom tribunalu imaju proceduralne obaveze - rekao je Petrović.
- Stav SPS-a je da će uskratiti podršku Vladi Srbije ako isporuči Hagu četvoricu generala - rekao je potpredsednik GO SPS Žarko Obradović.
Veroljub Stevanović, šef Poslaničkog kluba SPO, kaže da bi trebalo da četvorica generala budu izručeni Hagu "jer je sve manja cena nego što bi bio odnos međunarodne zajednice prema Srbiji i ako ne budu izručeni", čak i kada bi došlo da raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, u šta ne veruje.
Predstavnici DSS-a juče nisu davali izjave, a visoki funkcioner stranke Đorđe Mamula rekao je da će GO DSS zasedati u subotu, 10. jula, kada će analizirati sva aktuelna pitanja, pa i ovo.

DSS nezadovoljna postupcima Draškovića i Ljajića

Foto

Ljajić, ni kriv,
ni dužan

BEOGRAD (Beta) - Demokratska stranka Srbije nezadovoljna je postupcima ministra spoljnih poslova SCG Vuka Draškovića i ministra za ljudska i manjinska prava SCG Rasima Ljajića zbog događaja vezanih za optužnice protiv četvorice generala optuženih pred Haškim tribunalom. Izvor Bete iz DSS-a, međutim, navodi da ta stranka neće pokretati raspravu o poverenju dvojici ministara u Skuptini SCG, jer bi to moglo da značajno poremeti odnose unutar vladajuće srpske koalicije. Isti izvor navodi da će se, ako postoje nesporazumi, oni rešiti međusobnim konsultacijama. DSS zamera Draškoviću jer je samoinicijativno dostavio haške optužnice Okružnom sudu u Beogradu, čime je počela procedura za izručenje optuženih. Ljajiću se zamera na izjavama vezanim za odnose sa Tribunalom i Draškovićev potez.
Ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić potvrdio je juče agenciji Beta da su ga pozvali iz kabineta premijera Srbije Vojislava Koštunice i izrazili nezadovoljstvo njegovim izjavama. Ljajić je kazao da je, ako je bilo ko nezadovoljan njegovim radom, spreman da sam podnese ostavku i da ne želi da ulazi u skupštinsku raspravu. Ministar je takođe kazao da ne želi da ulazi u sukob sa DSS-om, a kojom je imao "više nego korektnu saradnju".


M. Mijailović

http://www.glas-javnosti.co.yu/

Одговори путем е-поште