PATRIOT (Republika Srpska)
 
BROJ 124
05. 07. 2004.

Sjaši, Kurta, da uzjaše Murta

Visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun smenio je i Đuru Bulića sa mesta prvog čoveka Republičke uprave carina RS, koja odnedavno funkcioniše u sastavu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tako će se Bulić, koji je već odavno trebalo da bude maknut sa tog mesta, ali je opstajao zahvaljujući nepodeljenoj podršci Dragana Kalinića, bivšeg lidera SDS-a, konačno i bez zaštitnika suočiti sa pravosudnim organima BiH i RS.

Međutim, ono što je šokiralo sve poznavaoce prilika u Carini jeste postavljanje Bogdana Novakovića umesto Đure Bulića.

Po svemu sudeći, to je poslednja usluga koju je Kalinić učinio Buliću, jer Novaković ima zadatak da u narednom periodu spreči da na svetlost dana izađu konkretni dokazi o Bulićevim nezakonitim radnjama.

Novaković, koji je do pre par dana bio Bulićev čovek od poverenja, i sam je odgovoran za brojne malverzacije koje su se desile u Carini u proteklom periodu.

On je direktno odgovoran za šverc naftom ogromnih razmera koji se odvijao preko srbačke firme "Petrochem" i zbog kojeg je buzdžet RS oštećen za 1,2 miliona maraka.

Tužilaštvo BiH vodi istragu o ovom slučaju i neminovno je da utvrdi i Novakovićevu odgovornost.

Bulićev naslednik, poznat u poslovnim krugovima kao čovek od najvećeg poverenja Slavka Roguljića, odgovoran je i zbog ponovnog šverca sa "šoping turama" koji se odvijao tokom proteklih meseci i zaustavljen je nakon što je Patriot objavio validnu dokumentaciju o tome.

Nakon ovog imenovanja, ponovo je na redu Ešdaun, jer je besmisleno da on na liste stavlja one koji su se ogrešili o zakon, da bi na njihovo mesto došli isti takvi.

Moguće i da se Mladić sam preda Tribunalu

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić kazao je da ne treba isključiti mogućnost da se general Ratko Mladić sam preda Haškom tribunalu.

"Ne bih isključio mogućnost da se on sam preda. Verujem da bi njegovim odlaskom u Hag međunarodna zajednica gledala malo drugačije na preostale slučajeve", rekao je Davinić.

On je kazao da bi Tribunal, ukoliko bi Mladić došao u Ševeningen, dozvolio da se ostalim optuženima sudi u zemlji.

Ministar odbrane kazao je da je razgovarao sa generalima Nebojšom Pavkovićem i Vladimirom Lazarevićem, koji su sa Vlastimirom Đorđevićem i Sretenom Lukićem optuženi pred Haškim tribunalom.

Davinić je kazao da su i Pavković i Lazarević teško bolesni i da mu je jedan od njih rekao da ne želi da umre u zatvoru, a da mu se ne omogući da se brani.

Povodom zahteva ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića da bude smenjen načelnik Generalštaba Vojske SiCG Branko Krga, Davinić je kazao da Krga uživa poverenje Vrhovnog saveta odbrane, koji odlučuje o postavljenjima u Vojsci.

Međutim, Davinić je kazao da je VSO dobio informaciju da Krga na kraju godine stiče uslove za penzionisanje, tako da će se svakako razmišljati o njegovom nasledniku.

Davinić je naveo da su u Strategiji odbrane uvažene primedbe crnogorske strane i da će Predlog strategije biti upućen u skupštinsku proceduru početkom naredne nedelje, s molbom da se održi vanredna sednica.

 

Одговори путем е-поште