Glas javnosti,
 
Cetrvrtak, 8.juli, 2004.
 
Politika:
 

Posle Draškovićevih kritika vlasti zbog Haga, SPO nezvanično poručuje

Ako ne izruče generale, SPO izlazi iz vlade

BEOGRAD - Ukoliko Vlada Srbije ili Savet ministara spreče izručenja četvorice generala Haškom tribunalu na bilo koji način, SPO će povući svoje članove iz Vlade Srbije - kaže izvor "Glasa" iz vrha ove stranke koji je zahtevao anonimnost. Ako do toga dođe, formalnu odluku o istupanju iz vlade potvrdiće svi stranački organi.

Uostalom, kaže naš izvor, na takvu mogućnost već duže vreme javno upozorava i sam predsednik Vuk Drašković, pominjući često i vanredne parlamentarne izbore.
- I zbog Haga, ali i zbog mnogih drugih pitanja, bolje je ponovo izaći na birališta, nego produžavati agoniju - poručuju iz SPO.

Drašković je i u jučerašnjem susretu sa američkim diplomatom Markom Grosmanom posredno iskritikovao rukovodstvo Srbije zbog odnosa prema Hagu, a valja podsetiti da je on, neposredno posle predsedničkih izbora, pokrenuo proceduru za izručenje četvorice generala. Stranka premijera Vojislava Koštunice DSS kritikovala ga je da je to učinio na svoju ruku bez konsultacija sa koalicionim partnerima.

Trebalo bi podsetiti da je Drašković pre nekoliko meseci bio ljut što je u Skupštini Srbije donet Zakon o pomoći Haškim optuženicima i da je tada optužio Koštunicu da je "ne pitajući ga i, tako reći, u potaji pripremao Zakon o državnoj pomoći Slobodanu Miloševiću".

Činjenica da je Drašković jedva, i to tek posle odluke GO SPO, pristao da uđe u vladu koju podržavaju socijalisti i da je više puta negodovao zbog njihovih navodnih ucena. Razmimoilaženja sa koalicionim partnerima su zabeležena i u parlamentu Srbije, kada zaslugom poslanika SPO nisu "prošle" neke vladine zamisli.

Veroljub Stevanović, šef poslaničke grupe, kaže za "Glas" da mu je nepoznata inicijativa u stranci u vezi izlaska SPO iz vlade, ali podseća na odluku Glavnog odbora stranke.
- Još u februaru smo odlučili da ako vlada ne ispunjava svoja obećanja, možemo da povučemo svoje ministre iz nje - kaže Stevanović.

Po njegovim rečima, u kritici prema vladi poslanici nikada neće ćutati, pa i kada je u pitanju ministarstvo koje vode njihovi članovi. Stevanović napominje da je poslanička grupa SPO-NS nezadovoljna Ministarstvom privrede u vezi izrade strategije za namensku industriju, a takođe su od Vlade Srbije zatražili da objasni poskupljenje struje.

Pripremili su i amandmane na Predlog zakona na dodatu vrednost, koji će uskoro biti razmatran.
- Vlada mora brže da reaguje i bolje da je mi kritikujemo i upozoravamo, a ne sindikati i štrajkači kojih je svakim danom sve više. Ne smemo ćutati kad ne treba ćutati. To nije zabadanje trna u zdravu nogu, nego racionalno ponašanje čoveka koji je nešto obećao u predizbornoj kampanji - zaključio je Stevanović.

V. Nikolić


Одговори путем е-поште