Neustavne odredbe o vanrednom stanju | 13:05 | Izvor: Beta
 
 
Beograd -- Ustavni sud Srbije raspravljao je o uvođenju vanrednog stanja u martu 2003. godine.
 
Odluka o uvođenju vanrednog stanja, nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, nije bila suprotna Ustavu Srbije ali mnoge njene odredbe nisu bile u saglasnosti sa Ustavom i zakonima, zaključio je Ustavni sud Srbije.
 
Ustavni sud je zaključio da republički ustav ne utvrđuje izričito mogućnost uvođenja vanrednog stanja na teritoriji cele zemlje, ali da se tako nešto podrazumeva. Sud je, međutim, zaključio da je povređen ustav u delu odluke o uvođenju vanrednog stanja koja podrazumeva sprečavanje javnog obaveštavanja, rasturanja štampe i drugih obaveštenja o razlozima proglašenja vanrednog stanja i primena mera u vreme vanrednog stanja.
 
Odluka Suda je obrazložena prvim stavom člana 46. Ustava Srbije koji jamči slobodu štampe i drugih vidova javnog obaveštavanja i zabranjuje cenzuru štampe. Propisano je da niko ne može sprečavati rasturanje štampe i širenje obaveštenja osim ako se sudskom odlukom ne utvrdi da se poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka, teritorijalne celokupnosti i nezavisnosti te podsticanje mržnje.
 
Neustavno je bilo i utvrđivanje posebnih nadležnosti državnih organa za vreme vanrednog stanja jer je tako nešto bilo moguće jedino u slučaju uvođenja ratnog stanja.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova nije, po Ustavu Srbije, imalo pravo da prinudno dovodi i zadržava građane u službenim prostorijama do 30 dana. Time je prekršen 15. član ustava koji propisuje da niko ne može biti lišen slobode, osim u slučajevima koji su utvrđeni zakonom.
 
Treći stav druge tačke Naredbe o uvođenju vanrednog stanja takođe nije bio saglasan sa Ustavom Srbije jer je predviđao da osoba zadržana o prostorijama MUP-a nema pravo na branioca po Zakoniku o krivičnom postupku. Time je povređen 24. član ustava koji predviđa da je svakome zajamčeno pravo na odbranu i mogućnost da uzme branioca pred sudom ili drugim organima nadležnim za vođenje postupka.
 
Neustavna je bila i odluka po kojoj je direktor BIA imao pravo da odstupi od načela neprikosnovenosti tajne pisama i drugih sredstava opštenja bez odluke suda, kao i odluka po kojoj se ukida pravo na štrajk.
 
Predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić kazao je da sud nije ranije pristupio rešavanju tog slučaja zbog želje da izbegne moguće optužbe za politizaciju, s obzirom da je u proteklom periodu bilo više izbora na različitim nivoima. On je dodao da je bilo nužno da se po uvođenju vanrednog stanja sastane Skupština Srbije, koja bi odlučivala o daljim koracima, kako ne bi došlo do prenošenja velikog broja nadležnosti u ruke Vlade Srbije.
 
Sudija Bosa Nenadić je kazala da je rad suda otežavala činjenica da postoji velika neusklađenost zakonodavstva, i ocenila da je slučaj vanrednog stanja opomena zakonodavcu da bolje uredi tu oblast.

Одговори путем е-поште