Predsednički kandidati dostavili RIK izveštaje o finansiranju kampanje
 

Najskromniji Drecun, Karić potrošio najviše
 

Beograd - Predsednički kandidati dostavili su Republičkoj izbornoj komisiji izveštaje o prikupljenim i utrošenim sredstvima za izbornu kampanju, o čemu će se RIK naknadno izjasniti. Prema izveštajima, najskromniji predsednički kandidat bio je Milovan Drecun, a kao što se i očekivalo, najšire ruke bio je Bogoljub Karić.
Drecun je za predsedničku kampanju potrošio 2.979.104 dinara, a iz budžeta je dobio 607.080 dinara. Karić je za kampanju potrošio skoro 52 miliona dinara. Iz budžeta je Karić takođe dobio 607.080 dinara, a iz privatnih izvora nešto više od devet miliona dinara. Kampanja Borisa Tadića, predsednika Srbije, koštala je skoro 43 miliona dinara. Iz javnih izvora, tj. budžeta Republike, Tadić je dobio 36,6 miliona dinara, a iz privatnih izvora 6,3 miliona dinara. Tadićev protivkandidat Tomislav Nikolić za kampanju je potrošio skoro 4,5 miliona dinara. Sem prihoda iz budžeta Nikolić je kampanju, kako piše u izveštaju, finansirao prihodom od imovine svoje Srpske radikalne stranke (3,8 miliona dinara). Kandidat vladajuće koalicije Dragan Maršićanin potrošio je skoro 30 miliona dinara za predizbornu kampanju. Pored budžetskih prihoda, njegova kampanja dotirana je i iz privatnih izvora fizičkih lica i to u iznosu od 29,3 miliona dinara. Među skromnije predsedničke kandidate spada i Jelisaveta Karađorđević, čija je kampanja koštala nešto manje od 3,5 miliona dinara.
Prema juče dostavljenim izveštajima, iz budžeta Republike svi predsednički kandidati, izuzev pobednika Borisa Tadića, od države su za kampanju dobili po 607.080 dinara, a većina nije prikupila značajna sredstva iz privatnih izvora. Ivica Dačić spada u retke izuzetke. SPS je za njegovu kampanju utrošio skoro 7,5 miliona dinara, sem budžetskog izvora Dačić je od pravnih lica prikupio 5.000 dinara, a od fizičkih skoro 6,9 miliona. Njegov bivši stranački kolega Branislav Ivković za kampanju je utrošio 1,2 miliona dinara. Prema izveštaju dostavljenom RIK Ivkovićeve dospele, a neizmirene obaveze po osnovu izborne kampanje iznose 2,4 miliona dinara. S. B. - M. T.
 
http://www.danas.co.yu/20040714/hronika2.html#3

Одговори путем е-поште