“Gardijan”: Bobi Fiser i dalje zivi u 1972.

Danasnja domaca i strana stampa objavila je vijest da je u Japanu uhapsen Bobi Fiser, legendarni americki sahista i nekadasnji prvak svijeta, koga je americki sud osudio za krsenje sankcija protiv SRJ, posto je 1992. godine na Svetom Stefanu igrao protiv svog starog rivala Borisa Spaskog i dobio ga. Mec je odigran pod pokroviteljstvom vlasnika “Jugoskandika” Jezdimira Vasiljevica, a Fiser je, prema nezvanicnim procjenama, zaradio skoro tri i po miliona dolara.

Londonski “Gardijan” podsjeca da je 1972. godine, kada se po osvajanju titule svjetskog sahovskog prvaka u Rejkjaviku vratio u Njujork, Bobi Fiser na poklon dobio kljuceve grada. Londonski dnevnik navodi i da su, u ocima americkih vlasti saradnju sa srpskim neprijateljem, bacile u zasjenak Fiserove izjave u kojima je napade od 11. septembra nazvao divnom vijescu, vrijedjao Sjedinjene Drzave i optuzivao Jevreje da kontrolisu SAD, a kao potvrdu za to navodio desavanja u Jugoslaviji.

Pitanje Fiserovog mentalnog zdravlja neminovno ce se nametnuti ukoliko bude izurcen SAD, procjenjuje “Gardijan”, i navodi da Fiser i dalje zivi u 1972., misli da je i dalje svjetski prvak, ne shvata da je hladni rat okoncan, kao i da je navodno izvadio sve plombe iz zuba, ubijedjen da ih Rusi koriste kako bi mu mozak gadjali radio-talasima.


www.pcnen.cg.yu/

Одговори путем е-поште