I Karić kupovao srpski dug | 19:03 | Izvor: B92
 
 
Beograd -- Guverner NBS, Radovan Jelašić, kaže da je poznata lica koja su državnim novcem na sekundarnom tržištu otkupljivala srpski dug kod Londonskog kluba poverilaca, ali da njima neće biti isplaćen ni dinar.
 
Jelašić za B92 kaže da Narodna banka poseduje informaciju da su u vreme ratova i krize na teritoriji bivše SFRJ, komercijalne banke prodale oko 800 miliona dolara srpskog duga, kao i da je jedan od kupaca i Bogoljub Karić. Londonskom klubu, komercijalnim bankama, Srbija je dugovala 2,7 milijardi dolara, međutim, otpisom od 62 odsto koji je postignut krajem juna, za 20 godina država treba da isplati milijardu i 80 miliona dolara.
 
Guverner Radovan Jelašić za B92 kaže da je dogovor sa Londonskim klubom bio prvi deo posla, ali da je ostalo da se istraži ko je sredinom devedesetih godina prošlog veka došao do državnog novca i otkupio dug za dvadesetak odsto vrednosti: “Između ostalih to je i Narodna banka Srbije pošto je i država i narodna banka otkupljivala dug na sekundarniom tržištu to su radile i druge institucije pored toga ima još jedno identifikovano lice u obliku gospodina Karića koji je bio isključen isto tako 1996 godine isključen kod Slovenije odnosno kod svih drugih zamena i ima još naravno broj lica na kojima se  na kojima se radi”, kaže Radovan Jelašić.
 
Da bi kompletirala spisak, Narodna banka Srbije tražiće pomoć i u zemlji i u inostranstvu: “Mi iz Narodne banke jedino što možemo da uradimo da stupimo u kontakt sa EU, Haškim Trbunalom, OFAK-om iz Amerike i tako da proverimo da li još ima dodatnih dokumentacija, jer kažem, bilo bi jako žalosno da neki ljudi koji su iz državnih para kupili naše potraživanje da sada dođu do novih papira odnosno da im država Srbija da nove papire. Vlada, odnosno određeni organi, koji su zaduženi za taj policijski posao trebalo bi da zasuku rukave i da budu sigurni, jer Narodna banka ni u kom slučaju ne može da preuzme sama odgovornost, jer ovde se radi o mnogo para o velikom moralnom hazardu i naravno to može mnogo da košta poreskog obveznika”.
 
Guverner Narodne banke Srbije kaže da do 19. septembra treba sakupiti informacije o povezanim licima, jer država, kao i za staru deviznu štednju treba da izda bondove, odnosno obveznice koje sukcesivno stižu na naplatu u narednih 20 godina.

Одговори путем е-поште