Title: Message
DOS predaje gradove
E. V. N.  19.07.2004, 19:52:10
 
BEOGRAD - Posle lokalnih izbora predviđenih za septembar, politička situacija u Srbiji još jednom će se drastično promeniti. Iako sve stranke kažu kako jedva čekaju izbore, sasvim je jasno da će biti puno iznenađenja, a procene su da na pune "kutije" mogu da računaju jedino radikali, sve jače demokrate, ali i stranka Bogoljuba Karića, koji je u trci za predsednika zabeležio zapanjujući rezultat.
Posle ovih izbora DOS će i definitivno sići s političke scene. Posle četiri godine i sjajnog rezulatata od 105 od ukupno 110 odbornika u Skupštini Beograda, ova koalicija ustupiće mesto nekom drugom. Šta reći za radikale, koji su tada dobili samo jednog poslanika, i to Vojislava Šešelja, koji je kroz iglene uši prošao u Zemunu.
Izbore u prestonici možda željno očekuje G 17 plus, koji na prošlom glasanju nije ni postojao, sigurno SPO, koji je pre toga vladao u mnogim opštinama, a najneizvesnije je kako će proći DSS, koji je do pre nekoliko meseci mogao da računa na velik broj glasova u prestonici. Karić je velika nepoznanica, a SPS-JUL, koji imaju četiri odbornika, sada će verovatno ostati i bez toga.
U Novom Sadu na vlasti su, od 2000. godine, Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Reformisti Vojvodine. Novosadskom Skupštinom predsedava Borislav Novaković (DS), a predsednik gradske vlade je Branislav Pomoriški (LSV).
U Nišu predstojeće lokalne izbore očekuju u različitom raspoloženju. U Demokratskoj stranci koja četiri godine ima potpunu vlast, nadaju se da značajnijih promena neće biti. To mišljenje ne dele u DSS, još manje u SRS. Nezvanično, najavljuje se i koalicija ovih stranaka. Dobrom izbornom rezultatu nada se i G 17 plus, dok u SPO i SPS niko ne veruje.
U Kragujevcu su vlast 2000. godine podelili DS i DSS. Za gradonačelnika je izabran Vlatko Rajković (DS), a za čelnika gradske vlade Dušan Golubović, DSS. Kada je Koštuničina stranka izašla iz vlade, Golubović je prešao u Demokratsku stranku.
Lokalnu vlast u Požarevcu drži SPS-JUL. Od 68, oni imaju 37 odbornika, najjača opoziciona stranka je DSS sa 19. Mnogi Požarevljani ubeđeni su da će na predstojećim izborima jednom za svagda skloniti socijaliste s vlasti. Slična situacija je i u Vranju, gde najbolji rezultat, ipak, očekuju radikali, jer im se biračko telo stabilizovalo na oko 18.000.
U Užicu, pak, stranke s demokratskim predznakom spokojno čekaju izbore. DOS je ovde četiri godine bez ijedne afere vodio opštinu.
U pirotskom okrugu za protekle četiri godine republička vlada je četiri puta uvodila prinudnu upravu. Jednom u Dimitovgradu, jednom u Pirotu i u dva navrata u Beloj Palanci, gde je ova odluka i dalje na snazi.
U Leskovcu izbore traži demokratska opozicija, dok SPS i SRS, koji su pobedili pre godinu i po kažu da nema nikakve potrebe. I u Kraljevu su prošle godine obavljeni lokalni izbori, po novom zakonu. Najviše su osvojili radikali 14, jedan više od SPO, DS je uzeo 12, a koalicija DSS-NDS 10 odborničkih mesta.

http://www.novosti.co.yu/

Одговори путем е-поште