Glas javnosti,
 
Utorak, 27.jul, 2004.
 
Politika:
 

Američke i britanske diplomate nedavno su, navodno, zapretile Beogradu da u roku od 30 dana uhapse Mladića

Saradnici generala na ispitivanju

Prema navodima "Dnevnog avaza", razgovore sa ljudima bliskim Mladiću prate i strani agenti

SARAJEVO - Vlasti Srbije i Crne Gore imaju još samo dvadeset dana za izručenje bivšeg zapovednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, a ukoliko to ne učine, suočiće se sa snažnim sankcijama Evropske unije i SAD, objavio je juče sarajevski "Dnevni avaz", pozivajući se na neimenovane zapadne diplomatske izvore i funkcionere MUP-a Srbije.

List navodi kako je poruku o jednomesečnom roku za Mladićevo izručenje vlastima u Beogradu nedavno preneo američki diplomata Mark Grosman, a potom i britanski ambasador u SCG Dejvid Gaven. Funkcioner MUP-a Srbije rekao je sarajevskom listu kako su zapadne vlade beogradskim vlastima prenele informacije o nekoliko desetina ljudi koji bi mogli znati gde se Mladić nalazi.

- S njima se sada obavljaju razgovori koje iz posebne prostorije prate agenti stranih obaveštajnih službi. Za sada, međutim, tapkamo u mestu - rekao je taj izvor sarajevskom dnevniku, a preneo Fonet. Za sada još preovladava uverenje kako je Mladić i dalje u Srbiji, iako on povremeno prelazi na teritoriju Bosne i Hercegovine, navodno zahvaljujući dobro uhodanoj mreži podrške koju ima u Državnoj graničnoj službi (DGS) te zemlje.

Na jesen odluka o izručenju četiri generala

Odluka o izručenju četiri generala trebalo bi da bude doneta na jesen, jer posle toga, igranje mačke i miša može da nam donese dosta štete, izjavio je juče profesor Predrag Simić. Simić je ocenio da je veliki problem to što niko iz vlasti ne želi da donese takvu odluku i preuzme odgovornost, ali da će domaće institucije od jeseni morati da pokažu mnogo jasniji odnos prema Haškom tribunalu, prenosi Fonet.

U pokušaju Mladićevog otkrivanja navodno se došlo i na zamisao da u tome posreduje SPC. Vlasti u Beogradu, piše "Dnevni avaz", zato su kontaktirale s episkopom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, kako bi on uverio Mladića da se preda, ali ni to do sada nije dalo rezultate.

U Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj "Glasu" je juče rečeno da su navodi sarajevskog lista "gluposti" i da ne žele da komentarišu pisanje ovog dnevnika.

Potvrdu ali ni demanti informacije da su Grosman i Gaven zvaničnom Beogradu preneli poruku o jednomesečnom roku za Mladićevo izručenje, "Glas" juče nije dobio ni u britanskoj ni u američkoj ambasadi u Beogradu. U britanskoj ambasadi rekli su da povodom teksta u sarajevskom dnevniku pripremaju saopštenje, a u američkoj su samo podsetili da je Mladić u bekstvu devet godina. Koordinator za informisanje javnosti Haške kancelarije u Beogradu Aleksandra Milenov juče je, takođe, samo htela da podseti da je Mladić u bekstvu devet godina. Propali su i svi pokušaji "Glasa" da o ovomem dobije informacije iz MUP-a

Prijatelji nekako komuniciraju s Mladićem

Ljiljana Bulatović, autor nekoliko knjiga o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću i član organizacije "Branioci otadžbine", povodom napisa u štampi da srpske vlasti pregovaraju s Mladićem, kaže za "Glas" da se on nikad živ neće predati Haškom tribunalu. Ona je ispričala da je od Mladića prošlog maja dobila saglasnost da razgovara sa njegovom, sada pokojnom, majkom Stanom u Kasidolu, pored Sarajeva. Na pitanje "Glasa" kako je dobila Mladićevu saglasnost, kaže da ju je pozvao jedan Mladićev prijatelj iz Bosne i da su zajedno otišli u Kasidol.
- Rekao je "sad možemo da odemo". Ne znam da li je on sa Mladićem razgovarao.

27. Jul 2004 00:37 (GMT+01:00)

Srbija i SAD zajedno traže Mladića

BEOGRAD (Tanjug) - Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt potvrdio je juče da između SAD i Beograda postoji saradnja na lociranju i hapšenju haškog opruženika generala Ratka Mladića i da se realizacija te akcije očekuje vrlo skoro.
Ambasador Polt u izjavi za B92 nije direktno potvrdio navode "Dnevnog avaza", ali je rekao da postoji neka vrsta zajedničkog rada na hapšenju Mladića.
"Naročito posle pobede Borisa Tadića na predsednickim izborima, i on i Koštunica sa svojom Vladom, aktivno sarađuju sa nama", rekao je Polt. "Oni nas uveravaju da su sada potpuno posvećeni pronalaženju, hapšenju i izručenju Ratka Mladića Hagu", objasnio je američki ambasador, ocenjujući da bi taj zajednički rad trebalo da obezbedi "da se usmena obećanja i preuzete obaveze sada pretvore u dela".

E. G. J.

Одговори путем е-поште