by                                                                           
Datum:09. avgust 2004. g.

Upozorenje:Ukoliko ste ovu poruku dobili greškom ili više ne želite da dobijate nove informacije i tekstove sa ARTEL GEOPOLITIKA pritisnite [EMAIL PROTECTED] i u rubrici "subject" napišite "unsubscribe".

POVLACENJE TUŽBE PROTIV ZEMALJA NATO BILA BI GREŠKA RAVNA ZLOCINU

http://www.artel.co.yu/sr/reakcije_citalaca/2004-08-09.html

Dr Milan Tepavac
Beograd, 09. avgust 2004. godine

Ministar inostranih poslova SCG Vuk Draškovic izjavio je i ponavljao, kao što je našoj javnosti dobro poznato, da ce Savetu ministara SCG predložiti da se donose odluka da se povuku tužbe porotiv 8 zemalja NATO pakta koje je svojevremeno – 1999. godine za vreme bombardovanja – SRJ podenela Medunarodnom sudu pravde u Hagu zbog agresije. Tada je SRJ podnela tužbe protiv 10 NATO država, ali je Sud odmah odbacio tužbe protiv SAD i Španije zbog nenadležnosti. Ostale su tužbe protiv Velike Britanije, Francuske, Kanade, Italije, Belgije, Nemacke, Holandije i Portugala. Imajuci u vidu dobro nam poznate politicke stavove sadašnjeg sastava Saveta ministara SCG, preti sasvim realna opsanost da to telo takvu odluku i usvoji. Racuna se da samo materijalna šteta koju je NATO našoj zemlji pocinio svojom agresijom iznosi oko 200 milijardi dolara. Ova ideja Vuka Draškovica nema nikakvog osnova, ni moralnog, ni pravnog ni politickog i ona je rezultat, izmedu ostalog, njegove iracionalne mržnje protiv Slobodana Miloševica, kao da je agresija bila protiv Miloševica a ne protiv naroda i države. Naravno, tu je i necuveni protivpravni pritisak NATO, EU i SAD da se tako nešto ucini.

Naprosto je neshvatljivo da u ovoj zemlji ima onih koji imaju isto mišljenje kao Draškovic. Tu je pre svih prof. Radoslav Stojanovic, odnedavna i predsednik Pravnog saveta MIP-a. Ali, najopasnije i najtragicnije u citavoj stvari je cinjenica da ce u donošenju odluke o povlacenju tužbe ucestvovati aktuelni crnogorski vlastodršci koji su se, ustvari, veleizdajnicki zalagali za bombardovanje, naravno Srbije a ne Crne Gore, kojima sigurno nije bilo drago da cuju one Crnogorce koji su za vreme bombardovanja govorili: "Što i nas ne bombardujete, nijesmo šugavi, oca vam j...!". Cak su i opozicione stranke u Crnoj Gori naklonjene ideji povlacenja tužbi! Ovih je dana istoricar Cedomir Antic izjavio da je Crna Gora od Srbije napravila svoju koloniju. Na slucaju povlašenja tužbe može da se pokaže da je njegoa izjava "understatement".

Ustvari, umesto zalaganje za povlašenje tužbi umesnije je postaviti pitanje zašto tužbe nisu podnete protiv svih clanica NATO pakta jer su solidarno odgovorne za pocinjene zlocine, kao i protiv onih zemalja koje nisu clanice toga pakta, a ucestvovale su u agresiji – Hrvatska, Makedonija, Bugarska, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Albanija. Sve su one na ovaj ili onaj nacin kao marionete-saušesnici ucestvovale u agresiji, u ubijanju i sakacenju naših ljudi i razaranju privrednih i kulturnih dobara ove zemlje. Neki "eksperti" i "politicari" vele da "nisu tužene SAD", kao da im nije poznato da Sud jednostavno nije prihvatio naše tužbe protiv SAD i Španije zato što se u pogledu njih proglasio nenadležim.

Mada to na prvi pogled ne izgleda tako, još vecu opsnost po naše nacionalne interse predstavljaju oni uticajni faktori koji su takode za povlacnje tužbi protiv NATO zemalja, ali pod uslovom da Bosna i Hercegovina i Hrvatske takode povuku svoje tužbe protiv naše zemlje zbog navodne agresije i genocida na njima. Ovi predlozi su još opasniji od Draškovicevog zbog toga što deluju znacajno ubedljivije po svojoj argumentaciji politicke prirode. Za ovakvo rešenje zalaže se izmedu ostalih i novoizabrani predsednik Srbije Boris Tadic. Ni ovi i ovakvi predlozi ne bi se smeli prihvatiti, jer su oni isto tako bez osnova kao i Draškovicevi. Mi smatramo da su tužbe Bosne i Hercegovine i Hrvatske cist pokušaj podvale domacem i medunarodnom javnom mnenju a naravno i MSP-u, i da, prema tome, Medunarodni sud pravde u Hagu – koji je pravi sud Ujedinjenih nacija i koji nema ništa zajednicko sa "Haškim tribunalom za prethodnu Jugoslaviju" – nece nasesti na tu podvalu. To znaci da naša zemlja treba da se upusti u spor po tužbama Hrvatske i BiH bez bojazni da taj sud bude pristrasan kao što je "Haški tribunal". Nezamislivo je da MSP proglasi protivustavne nasilne (oružane) secesije Hrvatske i Bosne i Hercegovine za legalne nacine sticanja nezavisnosti od strane secesiosionistickih entiteta, i da ospori pravo državama da te i takve pokušaje secesije sprecava svim ustavom i zakonima predvidenim sredstvima, ukljucujuci naravno i oružanu silu. Takve secesije su protivne i medunarodnom pravu, a postoje i rezolucije Generalne skupstine UN koje kažu da je takva praksa nedopustiva sa gledišta medunarodnog prava i mira i bezbednosti.

Argument koji predlagaci povlacenja tužbi najrade koriste sastoji se u tvrdnji da NATO nije imao nameru da nas uništi potpuno ili delimicno (što je definicija genocida), pa je time optužba za genocid neumesna. Iako optužba za genocid može da bude pod znakom pitanja, pri tome se "zaboravlja" da sve tužbe protiv tuženih clanica NATO sadrže i optužbe za ratne zlocine i zlocine protiv covecnosti što se namerno prećutkuje da bi se obmanula javnost. Takode se tvrdi da smo mali i nikakvi i ne možemo da se tužimo sa velikim silama, pri cemu se opet "zaboravlja" na cinjenicu da je MSP stvoren upravo zato da u medunarodnim odnosima zavladaju pravo i pravda umesto sile i nasilja. Oni takode isticu da ne možemo istovremeno težiti EU i "evroatlantskim integracijama" (štagod to znacilo) i tužiti se pred MSP. To jednostavno nije tacno. Praksa nam govori da se i najbliži srodnici medusobno tuže da bi se ustanovilo ko je u pravu u konkretnom sporu, a to cine i države upravo pred MSP. Nemacka je u sporu pred tim sudom sa SAD (zbog pogubljenja dvojice njenih državljana a da im nije bila omogucena diplomatsska i konzularna pomoc i zactita u SAD), i niko pametan nece to smatrati necim neobicnim i tvrditi da su time ugroženi njihovi medusobni bliski saveznicki odnosi.


ARTEL GEOPOLITIKA je privatan, nezavisan i nelukrativan web site koji se izdražava od volonterskog rada nekolicine entuzijasta.
Ukoliko  vam se informacije koje ARTEL GEOPOLITIKA objavljuje dopadaju bili bismo zahvalni da nas podržite bilo kojom finansijskim doprinosom ili kroz reklamiranje na našem web site-u. Vaša pomoć biće upotrebljena za još kvalitetnije selektiranje informacija, njihovo brže postavljanje na site i, što smatramo možda i najvažnijim, prevodjenje najkvalitetnijih tekstova i na druge jezike.
Za dinarske uplate: Rade Drobac- Postanska stedionica-, žiro račun br. 908-20001-18-8888-47712653
Za devizne uplate:  Rade Drobac- Nacionalna [tedionica- Devizni ra~un br.: 00-305-0002922.2

<<_IMVTemp_Show_Geopolitika-logo1.jpg>>

<<_IMVTemp_Show_ARTELlogo2.gif>>

Одговори путем е-поште