Srbi s Kosmeta žigosali Vuka i Tadića
26.10.2004.

Senić: Razmotrićemo da li ćemo učestvovati u Skupštini Kosova
Predsednik Srbije bio je uveren u svoju snagu, ali sada je jak samo po broju kilograma koje nosi, kaže Tomislav Nikolić
BEOGRAD - Srpski bojkot izbora za takozvani parlament Kosova u potpunosti je uspeo, jer je broj izašlih glasača srpske nacionalnosti na nivou statističke greške.
Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, smatra da nije ni bilo šta da se bojkotuje, jer `to nisu bili izbori već lakrdija koja je trebalo da pokaže kako su Albanci sposobni navodno da grade demokratske institucije`.
- Možemo da budemo zadovoljni što se naša reč sluša. A Boris Tadić je pozivom na glasanje, nakon ovih rezultata, samo dodao više argumenata za svoju smenu s funkcije predsednika Srbije. Bio je uveren u svoju snagu, ali sada je jak samo po broju kilograma koje nosi. Ako oni koji su učestvovali na izborima uzmu deset zagarantovanih mandata, biće žigosani i bolje im je da se presele u Brisel - preporučuje Nikolić. Ivica Dačić, predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije, ocenio je da su rezultati izbora dokaz promašenosti poziva na glasanje koje su uputili Tadić i šef diplomatije SCG Vuk Drašković.
- Ovo je za njih veliki poraz i neka se zamisle ko ih podržava. Cela međunarodna javnost sada može jasno da vidi da na Kosmetu nešto nije u redu. Srbi s Kosmeta zajedno sa Srbijom treba da nastave borbu za svoja politička prava - ističe Dačić. Portparol Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić priznaje da je bojkot više nego uspeo i da su se Srbi `opredelili za strategiju predsednika vlade`. On je odbacio mogućnost da je predsednik njegove stranke pogrešio pozivom na izbore, jer je mišljenja da je izlazak ipak bio bolja varijanta.
- Zbog male izlaznosti razmotrićemo na nivou koalicija, stranaka i pojedinaca koji su učestvovali na izborima da li ćemo uopšte učestvovati u radu Skupštine Kosova – najavio je Senić.
N. Bulatović DS: Ne razumeju Tadića,
Branko Radujko, savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića za pitanja Kosova i Metohije, bio je juče bolestan, pa `nije mogao` da za Nacional prokomentariše rezultate kosovskih izbora. Dragan Šutanovac je kazao da nema šta da doda pored onog što je izjavio neposredno nakon izbora. On je tada rekao da `kosmetski Srbi, nažalost, nisu shvatili poruku predsednika Tadića` i da uprkos tome `međunarodna zajednica treba da ispoštuje uslove i garancije koje je Tadić zatražio za Srbe`. DSS: Srpski vapaj
- Bojkot izbora je odgovor birača na pitanje da li ima multietničnosti, poštovanja ljudskih prava ili bar privida demokratije. Pokazalo se da toga nema. Ovo je vapaj Srba s Kosmeta i poruka međunarodnoj zajednici. Sada treba dalje razgovarati, pregovarati i nametati rešenje koje je ponudila Vlada Srbije za decentralizaciju južne pokrajine - rekao je Andreja Mladenović, portparol Demokratske stranke Srbije.

http://www.inter-nacional.com/srp/index.php

Одговори путем е-поште