Tadić nije kurir Haškog suda

19.11.2004.

Političari u Srbiji ne veruju da bi haškim optuženicima moglo da se sudi u Zagrebu Hrvatska nema autoritet u međunarodnoj zajednici i ni po jednom osnovu ne može da se desi da se Šljivančaninu sudi u Zagrebu, tvrdi Aleksandar Vučić

BEOGRAD - Upozorenje predsednika Srbije Borisa Tadića da će Beograd, ukoliko nastavi praksu odugovlačenja sprovođenja zahteva Haškog tribunala, biti suočen s novim sankcijama i mogućnošću da se `slučaj Ovčara` prepusti hrvatskom pravosuđu, protumačeno je u delu političke javnosti kao prazna pretnja. Ustupanje slučaja bio bi opasan presedan s nesagledivim posledicama, stav je većine parlamentarnih stranaka.
Međutim, verovatnoća da `vukovarska trojka` ( Šljivančanin, Mrkšić i Radić) odgovaraju pred sudom u Zagrebu nije mala kad se uzme u obzir izraženi jednostrani pristup i drugačiji tretman koji Srbija ima u odnosu na druge zemlje koje su učestvovale u ratnim sukobima na području bivše Jugoslavije.
- Pozvaćemo na odgovornost Borisa Tadića zbog politički štetnih izjava, koje su u dubokoj suprotnosti s onim što je obećavao u svojoj predizbornoj kampanji. Garantovao nam je da će svojim autoritetom uticati na međunarodne faktore da skinu balast pretnji sa nas. Sada nam kao čovek koji ne nesumnjivo blizak Haškom tužilaštvu prenosi nove i nove pretnje. Hrvatska nema autoritet u međunarodnoj zajednici i ni po jednom osnovu ne može da dobije sudsku nadležnost za ove predmete - kategoričan je Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS.
Nešto blažu osudu, pre svega same Tadićeve izjave, izrekao je Nebojša Bakarec, član najužeg rukovodstva DSS, koji smatra da Haški tribunal ne treba da svoje pretnje emituje preko kurira.
- Zašto Tadić govori u ime Haškog tribunala? Nije mi jasno. Ako postoji realna pretnja, neka nam to zvanično i saopšte. Principijelno mislim da je opravdano zalagati se da se ovo i neka druga suđenja prebace u nadležnost našeg suda i da to treba da bude polazna osnova u razgovorima s predstavnicima Suda u Hagu - izjavio je Bakarec.
- Najoštriji u osudi i samog pominjanja mogućnosti da `naši državljani ne uživaju nikakvu zaštitu i da država ništa ne čini na njihovoj pravnoj sigurnosti i zaštiti bio je Milorad Vučelić, funkcioner SPS.
- Ako se Tadić predstavlja kao baštinik tradicije američke demokratije, on je morao da nauči kako SAD štite svoje građane. Da legalizujemo supremaciju Hrvatske - nedopustivo je. To nije vid sankcija zbog nesaradnje, već najbrutalnije nasilje. Ako predsednik Republike podržava to nasilje nad građanima ove zemlje, onda on vodi politiku apsurda - tvrdi Vučelić.
B. M. - I. M.

Optuženi ostaju u Hagu
Predsednik Sekretarijata kancelarije Haškog tribunala u Beogradu Aleksandar Milanov kaže da taj sud nije dobio zahtev za prosleđivanje slučajeva Šljivančanina, Radića i Markšića Hrvatskoj.
- Prema pravilu, takav zahtev može da podnese samo tužilaštvo ili sudsko veće ako smatra da je to opravdano. Takvi zahtevi postoje u pet slučajeva, između ostalog, u slučajevima generala Norca i Ademija, kao i u slučaju Vladimira Kovačević Ramba - kaže Milenov, dodajući da nijedna država ne može da bude podnosilac zahteva, već samo tužilaštvo ili sudsko veće.

http://www.inter-nacional.com/srp/index.php

Одговори путем е-поште