Beta - pregled vesti za
Nedelja, 28. novembar 2004. u 10 časova

Srbija i Crna Gora

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je da država nije mogla da proda svoj deo akcija u "Knjaz Milošu" firmi "FPP Balkan limitid", već je mogla samo da bira između "Pivovarne Laško" i "Danona".

BEOGRAD - Član Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije Zoran Drakulić ocenio je u intervjuu za "Glas javnosti" od nedelje da je nedopustivo što su predstavnici "Danona" bili u privatnoj poseti potpredsedniku Vlade Srbije Miroljubu Labusu u trenutku borbe za akcije "Knjaza Miloša".

BEOGRAD - Nekadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke Čedomir Jovanović dao je u subotu uveče iskaz predsedniku novobeogradskog odbora DS-a, kome pripada, u okviru procedure za isključenje iz stranke koju je pokrenulo 11 poslanika demokrata u Skupštini Srbije.

PRIŠTINA - Nacionalni praznik Albanije, 28. novembar - Dan zastave, biće obeležen u Srbici na Kosovu postavljanjem spomenika ubijenom komandantu bivše Oslobodilačke vojske Kosova Ademu Jašariju.

BEOGRAD - Suđenje pripadnicima kriminalne grupe "zemunski klan", koji se terete za 14 ubistava, četiri otmice i terorističke napade na firmu "Difens roud" i sedište Demokratske stranke SRbije u Beogradu nastavlja se u ponedeljak pred Specijalnim sudom u Beogradu.

BEOGRAD - Učesnici tribine o slobodi medija u Srbiji složili su se u subotu uveče da se od javnosti kriju neke činjenice o ubistvu Zorana Đinđića i da je to razlog za pokretanje istrage o tome da li je novinar Miloš Vasić oklevetao premijera Vojislava Koštunicu i ministre policije i pravde Dragana Jočića i Zorana Stojkovića.

BEOGRAD - Narodna banka Srbije najavila je da će 1. decembra početi postepeno ukidanje odloženog plaćanja čekovima na rate i da će taj proces biti okončan u decembru 2005.

CETINJE - U nedelju počinje trodnevni, prvi regionalni sastanak predstavnika parlamentarnih odbora za bezbednost i odbranu, na kome će predstavnici Albanije, BiH, Grčke, Hrvatske, Italije, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Rumunije i Srbije i Crne Gore razgovarati o ulozi parlamenata u saradnji u oblasti bezbednosti u jugoistočnoj Evropi.
Svet i region

KIJEV - Radna grupa sačinjena od predstavnika dvojice kandidata na spornim izborima za predsednika Ukrajine, Viktora Janukoviča i Viktora Juščenka, počela je u subotu uveče pregovore koji treba da pronađu rešenje tog spora.

KIJEV - Ukrajinska Rada (parlament) je u subotu donela rezoluciju kojom je proglasila nevažećim drugi krug izbora održan 21. novembra, zbog ozbiljnih neregularnosti pri glasanju, i zatražila raspuštanje Centralne izborne komisije.

MOSKVA - Savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina optužio je "određene snage na Zapadu" da manipulišu ukrajinskom opozicijom i tako doprineo polemici između Moskve i zapadnih zemalja oko krize u bivšoj sovjetskoj republici.

BUKUREŠT - U Rumuniji se u nedelju održavaju predsednički i parlamentarni izbori na kojoj će 18 miliona građana sa pravom glasa moći da glasaju za jednog od 12 predsedničkih kandidata i izabrati 451 poslanika.

ZAGREB - U Hrvatskoj će u utorak biti raspisani predsednički izbori, koji će biti održani 2. januara, najavio je u subotu uveče premijer Ivo Sanader.

BURŽE - Nikola Sarkozi u nedelju će biti zvanično imenovan za lidera desničarske vladajuće partije u Francuskoj, Saveza za narodni pokret.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                                      http://www.beta.co.yu/

Одговори путем е-поште