Glas javnosti,
 
Ponedeljak, 10.januar, 2005.
 
Politika:
 
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/P05010907.shtml

Sutra nastavak suđenja pred Tribunalom

HAG - Nastavak suđenja bivšem predsedniku Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom zakazan je za sutra. Suđenje Miloševiću počelo je 12. februara 2002. godine, a dokazni postupak Tužilaštva, u kojem je saslušano 298 svedoka, trajao je do 25. februara 2004. godine. Proces je prekinut 17. decembra, po završetku iskaza svedoka odbrane akademika Koste Mihajlovića, da bi usledila dvadesetpetodnevna pauza, zbog božićnih i novogodišnjih praznika.

Otkako mu je 1. novembra vraćeno pravo da sam sebe zastupa, Milošević je, od 16. novembra, kada je suđenje nastavljeno, pored Mihajlovića, ispitao i svedoke Mihajla Markovića, Nikolaja Riškova, Leonida Ivašova, Jevgenija Primakova, Vukašina Jokanovića, Slavenka Terzića i Čedomira Popova. Miloševiću je 16. novembra počeo da teče ranije određeni rok od 150 radnih dana za izvođenje odbrane. Od 31. avgusta, kada je optuženi održao uvodu reč, i pošto mu je 3. septembra nametnut za branioca Britanac Stiven Kej, imenovani advokat je ispitao pet svedoka odbrane: Smilju Avramov, Džemsa Džatrasa, Rolanda Kita, Franca Huča i Lilianu Kaneli.

Posle božićne i novogodišnje pauze, pred Tribunalom će danas biti nastavljena suđenja oficirima Armije BiH Naseru Oriću, Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, a u četvrtak bivšim pripadnicima OVK Fatmiru Ljimaju, Isaku Musliuu i Haradinu Balji.

Orić je bio komandant jedinica u Srebrenici, a optužen je za zločine nad Srbima od maja 1992. do februara 1993. godine. Hadžihasanovića i Kuburu optužnica tereti za zločine nad Srbima i Hrvatima u srednjoj Bosni 1993. godine, posebno u opštinama Kakanj, Travnik i Zenica.

Ljimaj, Musliu i Balja optuženi su za zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru "Lapušnik" na Kosovu, tokom 1998. godine. U februaru prošle godine Ljimaj je uhapšen u Sloveniji, a Balja i Musliu na Kosovu. Sva trojica izjavili su da se ne osećaju krivima. U tom procesu traje izvođenje dokaza Tužilaštva.

Šešelj neće advokata

BEOGRAD - Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić zatražio je juče od advokatskih komora Holandije i Roterdama da spreče advokata Van der Spula da obavlja dužnost "advokata u pripravnosti" za haškog optuženika Vojislava Šešelja.
On je najavio da će funkcioner SRS Gordana Pop Lazić danas posetiti Šešelja u Hagu, navodeći da će u naredna tri do četiri dana u tom gradu boraviti i supruga lidera SRS-a, Jadranka. Srna je prenela da Vučić očekuje da u februaru i njemu bude omogućeno da doputuje u Ševeningen.

 
######
 
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/P05010910.shtml

Sinod SPC za povlačenje tužbe

BEOGRAD - Sveti arhijerejski sinod SPC predložio je episkopu raško-prizrenskom Artemiju da povuče tužbu protiv Nemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije, podnesenu Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu radi pravne zaštite i pravedne nadoknade štete, koju su pravoslavnim hramovima i drugoj imovini SPC na Kosmetu naneli albanski esktremisti i teroristi od 1999. godine do danas, prenosi SRNA.

Одговори путем е-поште