NjIHOVA KRALjEVSKA VISOČANSTVA BORAVILA

DANAS NA KOSOVU

 

Nove donacije Zdravstvenim centrima u

Gračanici i Kosovskoj Mitrovici

 

 

Beograd, 14. januar 2005. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina boravili su danas na Kosovu, gde su posle Liturgije u manastiru Gračanica, isporučili humanitarnu pomoć koja se sastoji od hrane, odeće, obuće i jednog ambulantnog vozila marke ''Zastava 101'' Zdravstvenom centru u Gračanici.

 

Njihovim Kraljevskim Visočanstvima, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu raško-prizrenskom Gospodinu Artemiju i članu Krunskog Saveta Prof. dr Dragoljubu Kavranu, ispred Zdravstvenog centra u Gračanici srdačnu dobrodošlicu poželela je dr Rada Trajković sa najbližim saradicima. Ona je drage goste upoznala sa trenutnom situacijom u ovoj zdravstvenoj ustanovi koja je od neprocenjivog značaja, ne samo za Gračanicu već i okolna mesta i o daljim planovima u radu i pružanju pomoći pacijentima. Dr Trajković istakla da ovaj Zdravstveni centar obavlja oko 160.000 pregleda godišnje. Ona se zahvalila Prestolonasledniku i Princezi na njihovoj velikoj brizi ne samo za ovaj Zdravstveni centar, već i mnogobrojne bolnicie širom Srbije.

 

Prisutnima se obratila Nj.K.V. Princeza Katarina koja je istakla: 

 

''Moja porodica i ja veoma smo ponosni na vas zbog snage koju ste pokazali uprkos svim problemima koji su  zadesili naš narod. Vi ste pravi heroji. Verujem da su vaše potrebe veće, ali je u nevolji svaka pomoć dobrodošla. Ovo je samo mali doprinos vašem velikom delu u teškim vremenima i uslovima u kojima radite. Budite uvereni da ćemo i u narednom periodu biti uz vas i truditi se da vam pomognemo. Ubeđena sam da nam svima dolazi bolja budućnost.''

 

U nastavku posete Prestolonaslednik i Princeza posetili su Orahovac i u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice isporučili humanitarnu pomoć: hranu, odeću i obuću. Njihova Kraljevska Visočanstva zadržali su se u razgovoru sa okupljenim građanima, koji su došli da ih pozdrave.

 

Iz Orahovca, Kraljevski Par uputio se za Veliku Hoču, gde su posetili crkvu Svetog Stefana, razgovarali sa građanima i isporučili humanitarnu pomoć. Prestolonaslednik se posebno interesovao o uslovima života našeg naroda u ovom delu Kosova.

 

Potom su Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina posetili Kosovsku Mitrovicu, gde ih je srdačno pozdravio direktor Zdravstvenog centra Marko Jakšić sa najbližim saradnicima. On se zahvalio Njihovim Kraljevskim Visočanstvima što su, pored svojih mnogobrojnih obaveza na današnji dan, posetili ovaj Zdravstveni centar i doneli tako vrednu humanitarnu pomoć. G-din Jakšić je istakao da briga Njihovih Kraljevskih Visočanstava za naš narod na Kosovu, za njegov život i zdravlje u ovim teškim vremenima služi kao podstrek da se istraje.

 

Prisutnima se obratila Nj.K.V. Princeza Katarina koja je izrazila nadu da će ova pomoć u hrani, odeći biti upućena onima kojima je najpotrebnija i da će ambulantno vozilo marke ''Zastava 101'' pomoći medicinskom osoblju u njihovoj svakodnevnoj borbi za ljudske živote.

 

Nakon toga, Prestolonalsednik i Princeza su se susreli sa predstavnicima Srba sa Kosova, koji su ih informisali o teškoj situaciji na Kosovu, o njihovim naporima da ostanu na rodnim ognjištima i istakli da današnja poseta Njihovih Kraljevskih Visočanstava uliva nadu da nisu zaboravljeni. Sastanku su prisustvovali predstavnici institucija iz Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zvečana, Zubinog Potoka.

 

Protokolom današnje posete Njihovih Kraljevskih Visočanstava Kosovu obuhvaćen je i manastir Banjsko. U ime bratstva ovog manastira dobrodošlicu Njihovim Kraljevskim Visočanstvima poželeo je otac Simeon koji je istakao da je danas radostan dan, dan koji će se pamtiti po poseti Prestolonaslednika i Princeze i po njihovoj neizmernoj dobroti. On se zahvalio Kraljevskom paru u ime naroda koji je danas došao da ih pozdravi i u ime bratstva manastira.

 

Prestolonaslednik i Princeza su u manastiru Banjsko isporučili humanitarnu pomoć u želji da olakšaju teške uslove života našem narodu i časnim ocima.

 

Ovim je završena poseta Njihovih Kraljevskih Visočanstava Kosovu gde je u toku današnjeg dana isporučeno preko 10 tona humanitarne pomoći i dva ambulantna vozila marke ''Zastava 101''. Treba istaći da je humanitarna pomoć obezbeđena velikim angažovanjem humanitarne organizacije ''Lajflajn Helas'' iz Atine, čiji je patron Nj.K.V. Princeza Katarina, kao i uključivanjem velikog broja pojedinca, ljudi velikog srca iz Grčke koji su na ovaj način želeli da pomognu bratskom narodu Srbije.  

 

- KRAJ -

 

 

 

 

 

 


Zorica Salijević, Odnosi sa javnošću

Kraljevski Dvor
Beograd 11040,
Srbija i Crna Gora

Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4043

Posetite www.kraljevina.org

Zorica Salijević, Public Relations

The Royal Palace
Belgrade 110
40,
Serbia and Montenegro

Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4043

Please visit: www.royalfamily.org

 

 

 

Одговори путем е-поште