OKRUGLI STO O KOSOVU
Izvor: B92, Beta

Vašington -- U Vašingtonu je održan okrugli sto o Kosovu, u organizaciji Instituta za mir, a povodom izveštaja MKG.

Predstavljajuci izveštaj, Aleks Anderson iz Medunarodne krizne grupe je rekao da je ekonomska kriza na Kosovu posledica nerešenog statusa Pokrajine, dodajuci da Albanci na Kosovu žele nezavisnu državu i da ocekuju od medunarodne zajednice da pocne proces rešavanja statusa. "Bezbednosna situacija je krhka i Kosovo se suocava s rizikom obnove nasilja ako medunarodna zajednica ove godine ne pocne rešavanje statusa", kaže on.

Anderson smatra da se Beograd akcijama iz 1999. ranijih godina diskvalifokovao kao faktor u izgradnji Kosova kao stabilnog i razvijenog društva, ali da se ni Albanci nisu kvalifikovali za to. "Kriminalci su još u sitaciji da odreduju planove, a Albanci nisu poslali pouzdane signale da shvataju da Srbi nisu dovoljno zašticeni", rekao je Anderson.

Anderson se založio za kontrolisanu nezavisnost Pokrajine, uslovljenu tretmanom manjina, i za ucešce Beograda u izradi Ustava Kosova.

Majer: Ucenjivacki razlozi

Stiven Majer sa Nacionalnog univerziteta za odbranu smatra da su razlozi zbog kojih MKG smatra da treba dati nezavisnost Kosovu ucenjivacki. On je rekao da slicni argumenti nisu ozbiljno uzeti u obzir prilikom rešavanja sudbine Republike Srpske. "Ako nešto može da deluje destabilizujuce na Zapadni Balkan, to nije transformacija granica, vec primer koji bi bio dat popuštanjem pred tom vrstom pritisaka. To bi Srbima u RS ili Albancima u Makedoniji sugerisalo da je pravi nacin za postizanje ciljeva ogorcenje i nasilje", rekao je Majer.

Server: Zajednicka akcija

Danijel Server iz Instituta za mir kaže da problemi na Balkanu mogu biti rešeni samo zajednickom akcijom SAD i Evropske unije. "Izgleda mi da citava istorija Balkana pokazuje da stvari uspevaju samo kada ih SAD i EU rade zajedno. To je MKG propustila da istakne. Rešenje može da bude pod mandatom UN, ali su izgledi na uspeh mnogo veci ako je rec o zajednickom poduhvatu", rekao je Server.

Vesli Klark za nezavisnost Kosova

Penzionisani general Vesli Klark se zalaže da se konacni status Kosova reši "pre nego što bude prekasno da se spreci tragedija".

U tekstu objavljenom u "Vol strit džornalu" u utorak, šef NATO snaga tokom rata na Kosovu 1999. godine, piše da nakon šest godina od bombardovanja, Srbi i Albanci na Kosovu još uvek ne mogu da žive zajedno: "Kosovska albanska vecina posmatra srpsku manjinu kao petu kolonu i nijedna strana nije spremna za rad na dijalogu. Kosovska se zagonetka zasigurno nece rešiti sama od sebe".

Klark procenjuje da tenzije na Kosovu ponovo narastaju i da se nasilje može ponoviti do kraja ove godine: "Novi sukobi, kao oni sa proleca prošle godine, u kojima je 20 ljudi ubijeno, a 800 ranjeno, mogu dovesti do hitnosti podele kosovske teritorije". U tom kontekstu, Klark optužuje deo srpskog medijskog, sigurnosnog i politickog establišmenta da se nije odvojio od Miloševicevog pristupa problemu Kosova, te da sada radi na provokacijama i izazivanju nasilja, da bi time doveo do podele Kosova.

Za udaljavanje i izbegavanje "grozomornog scenarija" pobune kosovskih Albanaca, koja ce dovesti do borbi oko Mitrovice i intevrenciju srpske armije, po Klarku je neophodno da SAD sada preuzmu glavnu ulogu u rešenju statusa Kosova: "Okvir za buducnost Kosova treba da bude sledece: nema povratka vladavine Beograda, nema podele teritorije i nema ujedinjenja sa Albanijom ili sa bilo kojom susednom teritorijom", kaže Klark u autorskom tekstu u Vol strit džornalu i dodaje da brzinu kretanja Kosova ka punoj nezavisnosti, treba povezati sa odnosom prema manjinama.

Kao deo procesa koji vodi ka nezavisnosti, Klark vidi i potrebu za organizovanjem medunarodne konferencije krajem 2005. godine: "Ako Srbija saraduje, to ce joj obezbediti uticaj prilikom odredivanja garancija za Srbe u novom kosovskom ustavu. Medutim, ako Srbija bojkotuje proces i odbije da prepusti suverenitet nad Kosovom, ne treba dopustiti da Kosovo postane talac", kaže Klark i dodaje da ustav Kosova mora sadržavati grancije za manjine i nastavak medunarodnog pracenja procesa.

Ako rezolucija o Kosovu bude blokirana u Savetu bezbednosti UN, Sjedinjene Americke Države treba da sa evropskim saveznicima organizuju konferenciju, podrže referendum na Kosovu za usvajanje novog ustava pocetkom 2006. i tada priznaju Kosovo kao novu državu".

Trenutno, Vesli Klark je clan Medunarodne krizne grupe.

Одговори путем е-поште