Glas javnosti,
 
Nedelja, 6. februar, 2005.
 
Politika: 
 
 

Patrijarh Pavle pisao Petersenu

GRAČANICA - Odluka da se srpskim selima isključi struja i voda usred zime može se tumačiti i kao nastavak politike čiji je ishod Kosovo bez Srba, poručio je patrijarh Pavle šefu Unmika Sorenu Jesenu-Petersenu.

"Odluka da srpskim selima i naseljima budu isključene struja i voda usred zime može se tumačiti kao nastavak one politike koja se realizuje od juna 1999. godine, a čiji ishod moze biti samo jedan: Kosovo i Metohija bez Srba, uz usputne nove bajke o njegovoj multietničkoj svetloj budućnosti", navodi se u pismu patrijarha šefu Unmika Jesen-Petersenu kojeg objavljuje eparhija Raško-prizrenska.

"Vaše uslovaljavanje da Srbi, za elementarne uslove života, u ovom slučaju struju i vodu, mogu da se izbore samo uključivanjem u tamošnje institucije i tekući 'politicki proces' ili pak zaključivanjem formalnih ugovora sa pokrajinskim preduzećima, bilo bi opravdano u nekoj zaista pravno uređenoj državi, kakva je, na primer Danska, iz koje ste nam Vi došli", navodi se u pismu.

 
 
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/P05020508.shtml

Tuča navijača Zvezde i Albanaca

KOSOVSKA MITROVICA - Grupa navijača Crvene zvezde, koja je nosila pomoć Srbima na Kosovu, sukobila se juče sa grupom Albanaca na putu između sela Banje i Suvo Grlo, saznaje Beta.

Navijači Zvezde, koji su u Beogradu prikupili pomoć za srpsko stanovništvo na Kosovu, otputovali su autobusom prema selima Banje i Suvo Grlo u opštini Srbica. Kada su krenuli iz sela Banje prema Suvom Grlu, na putu su naišli na grupu Albanaca, koji su čistili sneg i potom je nastala opšta tuča, iako je autobus navijača bio pod pratnjom policije.

Prema rečima meštana srpskih sela Banje i Suvo Grlo, Unmik i Kosovska policija blokirali su taj deo puta.

05. Feb 2005 23:25 (GMT+01:00)

Posle više od dva sata pripadnici međunarodnih snaga na Kosovu deblokirali su lokalni put između srpskih sela Banje i Suvo grlo, gde se juče dogodila tuča grupe Albanaca i grupe navijača sportskog društva Crvena zvezda, koja je nosila pomoć Srbima na Kosovu.

Navijači Zvezde, koji su u Beogradu prikupili pomoć za srpsko stanovništvo na Kosovu, otputovali su danas autubusom prema selima Banje i Suvo grlo u opštini Srbica. Kada su krenuli iz sela Banje prema Suvom grlu, na putu su naišli na grupu Albanaca, koji su čistili sneg i potom je nastala opšta tuča, iako je autobus navijača bio pod pratnjom policije. Za sada nema informacija o povređenima. Posle tog incidenta međunarodne snage su blokirale put između sela Banje i Suvo grlo i držale ga u blokadi više od dva sata.

Srpski izvori iz tih sela rekli su agenciji Beta da je u selima sada mirno, ali napeto, a autobus sa navijačima Zvezde napustio je ovaj deo Kosova.

######
 
 
 

Одговори путем е-поште