Srbija i Crna Gora

UPR:POBEDA-DAN-CCESTITKA

SUBNOR ČESTITAO DAN POBEDE NAD FASIZMOM

5.5.2005 14:50, BEOGRAD (Tanjug) - Savez udruženja boraca narodnooslobodličakog rata (SUBNOR) Srbije čestitao je 9. maj, Dan pobede, svim učesnicima tog rata, potomcima palih boraca i građanima, saopštio je danas SUBNOR.

U čestitki je istakuta želja da oni, s najdubljom zahvalnošću i poštovanjem čuvaju i sačuvaju uspomenu na sve koji su svoje živote i borbu ugradili u grandiozni spomenik pobede slobodnih naroda sveta nad fašizmom.

(Kraj)

UPR:CRKVA-DJURDJEVDAN

SUTRA JE PRAZNIK VELIKOMUČENIKA GEORGIJA

5.5.2005 14:48, BEOGRAD (Tanjug) - Srpska pravoslavna crkva slavi sutra Djurđevdan, praznik svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika koji su poginuli za hrišćansku veru.

Djurđevdan je jedna od najčešćih slava pravoslavnih Srba, koji svetog Djorđa slave kao svog zaštitnika.

(Kraj)

UPR:SUD-KRIMINAL-PORTPAROL

KOVAČEVIĆ-TOMIĆ: ZA DVE GODINE RADA OBAVLJEN OGROMAN POSAO

5.5.2005 13:33, BEOGRAD (Tanjug) - Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu je u protekle dve godine, uprkos nezapamćenim opstukcijama na početku nekih suđenja, uspelo da se s tim izbori i obavi ogroman posao, ocenila je u današnjoj izjavi Tanjugu portparol suda Maja Kovačević-Tomić.

Urađeno je mnogo, imajući u vidu ne samo osam presuda već i dokle su došla ostala suđenja, a u pitanju je organizovani kriminal, gde su velike grupe na optuženičkoj klupi, s velikim brojem dokaza i svedoka, a za svako suđenje izrađuju se transkripti, kazala je ona.

(Kraj)

UPR:TISA-AUTOBUS-NESTALI

ILIĆ: PRONAĐENO TELO JEDNOG DEČAKA

5.5.2005 13:07, BEOGRAD (Tanjug) - Spasilačke ekipe su danas iz Tise, desetak kilometara od Titela, izvukle telo jednog utopljenika za koga se pretpostavlja da je bio u autobusu zrenjaninskog ''Autobanata'' koji se 15. aprila survao u reku, potvrdio je Tanjugu ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.

Ilić, koji je na čelu vladinog kriznog staba, rekao je da je iz reke izvučeno telo dečaka za koga se pretpostavlja da je bio u autobusu koji se sa žabaljskog mosta survao u Tisu. (Kraj)

UPR:TISA-NESRECHA-POTRAGA

PRONAĐENO TELO JEDNOG UTOPLJENIKA

5.5.2005 12:51, ZRENJANIN (Tanjug) - Ekipe Civilne zaštite Srbije pronašle su danas u Tisi kod Titela telo jednog utopljenika, za koje se pretpostavlja da je telo putnika iz autobusu zrenjaninskog ''Autobanata'' koji se 15. maja sa žabaljskog mosta survao u reku, rekao je Tanjugu rukovodilac tima Civilne zaštite za pretragu Tise Milan Mihailović.

Identitet pronađenog utopljenika biće utvrđen posle uviđaja i istrage koju vodi istražni sudija Okružnog suda u Zrenjaninu Goran Zec. (Kraj)

UPR:VLADA-POPLAVE-DJURICH

U POJEDINIM MEDIJIMA VODE SE NEDOLIČNE I RUŽNE KAMPANJE

5.5.2005 12:50, BEOGRAD (Tanjug) - Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Srđan Djurić izjavio je danas Tanjugu da zbog postojanja pravnih prepreka Vlada neće proglašavati stanje elementarne nepogode ali da će, kao što je više puta naglašeno, sve učiniti da se život u poplavljenim područjima u Banatu vrati u normalno stanje.

''Zbog postojanja pravnih prepreka Vlada Srbije neće proglašavati stanje elementarne nepogode, ali je potpuno jasno, i to je obaveza Vlade koju su njen predsednik i mnogi ministri do sada više puta naglasili, da će sve što je uništeno biti obnovljeno i da će država učiniti sve da se život u poplavljenim područjima vrati u normalno stanje'', rekao je on. (Kraj)

SPR:SCG-SLOVACCKA-ODLIKOVANJE

PREDSEDNIK SLOVAČKE ODLIKOVAO AMBASADORA SCG U BRATISLAVI

5.5.2005 12:35, BEOGRAD (Tanjug) - Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič uručio je ambasadoru Srbije i Crne Gore u toj zemlji Miroslavu Kopečnom Orden belog dvostrukog krsta drugog reda, povodom završetka njegovog mandata i kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju odnosa između dveju država.

Predsednik Gašparovič je prilikom uručenja ordena naglasio da su odnosi između Slovačke i SCG dostigli visok nivo i izrazio zadovoljstvo što je započeo proces priključenja naše državne zajednice Evropskoj uniji, saopštilo je danas Ministastva spoljnih poslova SCG. (Kraj)

UPR:APOTEKE-INSULIN-SNABDEVENOST

STOJEDINIČNI INSULIN POČEO DA STIŽE U APOTEKE

5.5.2005 12:07, BEOGRAD (Tanjug) - Najveći broj apoteka posle praznika je naručio stojedinične preparate insulina, a pacijenti sa starim receptima još mogu da nađu i insuline od 40 jedinica po mililitru, izjavila je danas Tanjugu pomoćnica direktora Apotekarske ustanove Beograd Ljiljana Melešev.

Ona je podsetila da su stojedinični insulini, odlukom Vlade Srbije, stavljeni na pozitivnu listu lekova od 30. aprila, pa je većina apotekara sačekala kraj praznika da ih naruči. (Kraj)

UPR:CGORA-VLAST-REFERENDUM

VLAST ĆE URADITI SVE DA NE BUDE BOJKOTA REFERENDUMA

5.5.2005 11:34, PODGORICA (Tanjug) - Predstavnici crnogorske vladajuće koalicije ocenili su danas da bojkot eventualnog referenduma o nezavisnosti od strane opozicije ne bio dobar čin i istakli da će vlast učiniti sve da ne dođe do bojkota.

Visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković kazao je listu ''Dan'' da je vlast dužna da obezbedi uslove za slobodan referendum. (Kraj)

UPR:CGORA-REFERENDUM-STANDARDI

BOŠKOVIĆ: VENECIJANSKU KOMISIJU MOŽE POZVATI SAMO VLADA

5.5.2005 11:17, PODGORICA (Tanjug) - Zamenik ministra inostranih poslova Srbije i Crne Gore Predrag Bošković izjavio je danas da sa nivoa državne zajednice nije upućen poziv Venecijanskoj komisiji da da svoje mišljenje o međunarodnim standardima za eventualni referendum o crnogorskoj državnoj nezavisnosti.

''Do sada o tome nije raspravljano i mislim da je adresa za tako nešto Vlada Crne Gore, s obzirom da su standardi za održavanje referenduma unutrašnja stvar Crne Gore. Ona je ta koja treba da odluči o tome'', kazao je Bošković dnevniku ''Vijesti''. (Kraj)

UPR:CGORA-POPLAVA-POMOCH

POŠILJKA ZA POPLAVLJENA PODRUČJA BANATA

5.5.2005 10:33, PODGORICA (Tanjug) - Crveni krst Crne Gore uputio je danas interventnu humanitarnu pomoć za poplavljena područja u Vojvodini.

U pošiljci, vrijednoj više od 6.000 evra, nalaze se, pored ostalog, kanisteri za vodu i đečje gumene čizme.Narednih dana, posredstvom Crvenog krsta, biće upućene i nove pošiljke za stanovništvo Jaše Tomića i drugih mjesta u poplavljenim područjima srednjeg Banata.

(Kraj)

UPR:MINISTARSTVO-ODBRANA-VOA

SUTRA JE DAN VOJNOOBAVEŠTAJNE AGENCIJE

5.5.2005 10:14, BEOGRAD (Tanjug) - Odlukom ministra odbrane Srbije i Crne Gore, Vojnoobaveštajna agencija (VOA) obeležiće ove godine po prvi put 6. maj kao svoj dan, saopštilo je danas ministarstva odbrane.

Tog dana, 1920. godine, stupila je na snagu Uredba o Glavnom đeneralštabu i đeneralštabnoj struci Kraljevine SHS, kojom je obrazovano Obaveštajno odeljenje Glavnog đeneralštaba i tako, prvi put od nastanka moderne vojske na našim prostorima, obaveštajna funkcija je izdvojena u posebnu organizacijsku celinu. (Kraj)

UPR:VOJSKA-GARDISTI-CCESTITKA

PASKAŠ ČESTITAO DAN GARDIJSKE BRIGADE

5.5.2005 10:12, BEOGRAD (Tanjug) - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore general-potpukovnik Dragan Paskaš danas je čestitao 6. maj - Dan Gardijske brigade, svim pripadnicima te jedinice Vojske SCG.

Uspešno izvršavajući vrlo odgovorne zadatke izgradnje borbene gotovosti ispoljili ste visok nivo znanja, vojničke zrelosti, požrtvovanosti i profesionalizma i tako izgradili uzoran vojni kolektiv i očuvali ugled garde, koji ona kod našeg naroda uživa punih 175. godina, ukazano je u čestitci. (Kraj)

UPR:BANAT-POPLAVA-STANJE

VODA SPORO OTIČE

5.5.2005 10:11, ZRENJANIN (Tanjug) - Vodostaji Tamiša i jezera kod poplavljenih banatskih sela Jaše Tomića i Međe smanjeni su u poslednja 24 časa za četiri santimetra, izjavio je jutros Tanjugu rukovodilac tima za odbranu od poplava Javnog preduzeća ''Vode Vojvodine'' Mirko Galonja.

''Nasipi na liniji odbrane od poplava u srednjem Banatu su stabilizovani, tako da su radovi sada usmereni na povećanje odvođenja vode iz poplavljenog područja u korita Tamiša i Begeja'', rekao je Galonja. (Kraj)

UPR:JOCCICH-RTS-GRADJANI

JOČIĆ: HAŠKI TRIBUNAL OD BEOGRADA TRAŽI DEVET OPTUŽENIKA

5.5.2005 8:41, BEOGRAD (Tanjug) - Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić rekao je u sredu uveče da ''Haški tribunal od Beograda traži još devet optuženika, od kojih dvojica sigurno nisu u Srbiji'', a za dvojicu postoje indicije da se ne nalaze u Srbiji.

''Hapšenja optuženika neće biti, jer to nije jedini način saradnje sa Hagom'', rekao je Jočić u novoj emisiji Radiotelevizije Srbije,''Građani i vlada''. (Kraj)

Одговори путем е-поште