GROMOBRAN KOJI JE BEOGRAD BRANIO OD SVETSKE SAMOĆE
Spot za toranj na Avali

Beograd - Kornelije Kovač je komponovao muziku na reči Ljubivoja Ršumovića, a spot posvećen akciji izgradnje tornja na Avali srušenog u NATO bombardovanju, režirao je Marko Novaković. Premijeru spot je imao juče u prostorijama Udruženja novinare Srbije koje zajedno sa Radio televizijom Srbije vodi ovu akciju. Kao "vila mira" i "personifikacija mira", kako kaže Kornelije Kovač, u prigodnoj "bendejdovskoj" pesmi ("...Gromobran iznad Beograda, brani nas od svetske samoće"), u spotu se pojavljuje Jelena Tomašević, a pevaju i njene kolege Željko Joksimović, Dejan Cukić, Bora Đorđević... Od muzičara tu je i bubnjar Dragoljub Đuričić, kao i grupa "Peti element".

Pomaže i Velimir Ilić
U akciju obnove tornja na Avali aktivno se uključilo i Ministarstvo za kapitalne investicije. Kako se juče moglo čuti ministar Velimir Ilić obećao je pomoć od milion evra, ali u radovima, a ne u kešu.

Spot je sniman uoči Uskrsa na lokaciji srušenog tornja. Dejan Cukić i Dragoljub Đuričić juče su istakli da je avalski toranj za Beograd ono što je Ajfelov toranj za Pariz ili Big Ben za London i Kip Slobode za Njujork, a Cukić je citirao Boba Geldofa sa Lajv Ejda: "Dajte pare!" Prema Đuričićevim rečima, ovom akcijom treba da se pokaže kako se zajedništvom mogu ostvariti veliki ciljevi, kao i da ljudi treba da znaju da će njihove pare otići na pravo mesto, i u tom kontekstu on je rekao da i pomoć nastradalima u poplavama u Banatu mora biti takav primer. Radiša Petrović, tehnički direktor RTS istakao je da je toranj na Avali simbol Beograda, ali da je on i neophodan radio - difuziji Srbije. U akciju se uključila i Vlada Srbije, Vojska SCG, istaknuti privrednici, među kojima i Vojin Đorđević, predsednik "Si &Si" grupe, umetnici i mnogobrojni građani.
Koordinator akcije Bata Milatović rekao je da se od slika koje su poklonili eminentni domaći slikari, a koje su prodate na javnim aukcijma u jutarnjem programu RTS skupilo između četiri i pet miliona dinara. Milatović najavljuje da će se uskoro u akciju uključiti i ambasada "jedne nama prijateljske zemlje". Z. P.


http://www.danas.co.yu/

Одговори путем е-поште