Glas javnosti,
 
Nedelja, 3. jul, 2005.
 
Politika:
 
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/P05070202.shtml
 
Protosinđel Sava Janjić, zamenik igumana manastira Visoki Dečani
 
Izolacija vodi ka nestanku Srba
 
Put dijaloga ne sme da stane i treba ga politički osmisliti. Crkva je podržala svaku razumnu inicijativu koja ne zatvara vrata, jer se pokazalo da je takva politika prethodnog režima dovela do svega ovoga u čemu se danas nalazimo

LEPOSAVIĆ - Autentični interesi Srba su interesi običnog čoveka koji treba da se vrati svojoj kući, a ne interesi pojedinaca koji su većinom prodali svoju imovinu, nemaju ništa na Kosovu ili žive u potpuno materijalno obezbeđenim uslovima, koji se često predstavljaju kao najveći nacionalisti i patriote, i koji nam dele lekcije i stavove, a od kojih niko ne obilazi te ljude koji su od svih zaboravljeni, u okolini Peći na primer. Niko se ne seća ljudi u okolini Kline, Brezovice, Prizrena, monaha i monahinja koji žive u albanskom okruženju. Te interese treba gledati - naglasio je zamenik igumana manastira Visoki Dečani protosinđel Sava Janjić u intervjuu TV Mir u Leposaviću.

Protosinđel Janjić je kazao da se stav Srba ne može bazirati na tome da nešto ne prihvataju, a to je ovakva stvarnost kakva jeste, već da moraju biti u mogućnosti da pokažu šta stvarno žele.

- Da bismo to mogli da uradimo zaista je neophodno da budemo prisutni u političkom životu. Da li će to biti direktnim učešćem u institucijama, oko čega još nije postignut konsenzus i sa Beogradom ali i među srpskim predstavnicima, ili u vidu uslovnog učestvovanja u pojedinim komisijama, videćemo. To je političko pitanje na koje ja ne bih dao neki konkretan odgovor, ali jedna potpuna izolacija, u kojoj se čitav naš stav zasniva na tome da ne prihvatamo, ne možemo, ne želimo, apsolutno vodi ka nestanku Srba sa ovih prostora.

Treba osmisliti našu poziciju i strategiju, jednostavno postaviti određene uslove pod kojima bismo mi bili spremni da učestvujemo u procesu. Da to budu razumni uslovi, koji bi pre svega doveli do povratka našeg naroda, poboljšanja našeg života i tako dalje. Put dijaloga ne sme da stane i treba politički osmisliti kako će se on voditi. Crkva je podržala svaku razumnu inicijativu koja ne zatvara vrata, koja ne preseca mostove, jer se pokazalo da je takva politika koja je vođena u vreme prethodnog režima, dovela do svega ovoga u čemu se danas nalazimo.

Ne možemo kriviti ni međunarodnu zajednicu, ni Albance da su nas u takvu situaciju doveli, jednostavno smo najviše sami krivi što su svi na drugoj strani a mi sami na jednoj. Prema tome, neophodno je prići dijalogu, iznositi stavove, iznositi probleme, imati konkretan stav i govoriti šta treba da se uradi da bi bilo bolje - rekao je protosinđel Janjić u intervjuu TV Mir iz Leposavića.

G. J.

#####

http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/P05070203.shtml

Eide nezadovoljan stanjem na Kosovu

GRAČANICA - Lider Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković izjavio je da su politički predstavnici Srba na jučerašnjem sastanku sa specijalnom izaslanikom UN Kai Eideom ocenili da je Kosmet "daleko od ispunjavanja standarda", ali da se stiče utisak da ni Eide nije zadovoljan stanjem u Pokrajini, javlja Beta.

Trajković je rekao da Eide nije insistirao da Srbi budu u kosovskim institucijama, "pošto njegov zadatak nije da menja stanje, već da snimi postojeće" i ocenio da zvanični Beograd, zajedno sa kosovskim Srbima, ubrzo treba da odluči o tome.

- Sadašnja pozicija neučestvovanja, i bez odgovora "šta dalje" je najgora - rekao je Trajković.
Politički predstavnici Srba su, prema njegovim rečima, najviše govorili o bezbednosti i slobodi kretanja, povratku raseljenih, dok je Eide je bio posebno zadovoljan njihovim iznošenjem problema vezanih za privatizaciju, a pre svega činjenice da sva preduzeća na Kosovu kupuju Albanci. Predstavnici Srba zatražili su od Eidea da se "uspostave pravila igre koja odgovaraju realnosti i koja će poštovati činjenicu da su i Srbi godinama radili na Kosmetu", a Trajković je upozorio da je na Kosovu moguće "stvaranje srpske sirotinje i dela Albanaca koji će biti enormno bogati".

- To je u stvari još jedan vid etničkog čišćenja - naglasio je on.
Sa Eideom su razgovarali i vladika raško-prizrenski Artemije, predstavnici Srpskog nacionalnog veća KiM Rada Trajković i Dragan Velić, predsednik pokrajinskog odbora SPO-a Ranđel Nojkić i načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić.

Одговори путем е-поште