VESTI iz Frankfurtam
 Objavljeno 25.avgusta 2005.
  

MINISTARSTVO ZA DIJASPORU UPUTILO APEL RASEJANJU

ODBOR ZA POPIS TRAŽI ČLANOVE

Prvi sastanak Odbora za popis dijaspore ministarstvo koje je u Vladi Srbije zaduženo za rasejanje, planira da održi u drugoj polovini septembra, kako bi se pristupilo definisanju i izradi projekta za ovaj važan i veoma obiman zadatak. Pošto Odbor još nije popunjen svim predviđenim članovima, iz Ministarstva dijaspore apeluje se na dijasporske organizacije i udruženja, koji još nisu delegirali predstavnike, da što pre pošalju predloge.
Do sada su, kako je za "Vesti" rekao zamenik ministra Aleksandar Čotrić, predstavnike predložili: Kongres srpskog ujedinjenja iz SAD, Srbi iz Rumunije, Mađarske, Švajcarske, Francuske i Italije. Među predloženim članovima Odbora iz otadžbine su predstavnici Ministarstva za dijasporu, Ministarstva spoljnih poslova SCG, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Srpske pravoslavne crkve, republičkog Zavoda za statistiku Republike Srbije.
- Popis je planiran u tri faze. U prvoj da konstituišemo Odbor za popis i istraživačko-promotivni tim, u koji bi trebalo takođe da uđu u predstavnici najznačajnijih srpskih medija u dijaspori i matici, eksperti za srpsku dijasporu iz inostranstva i matice, kao i stručnjaci za statistiku i popisnu metodologiju u Srbiji i inostranstvu - pojašnjava naš sagovornik.
Za drugu fazu predviđa se da Odbor formuliše politiku popisa i istraživanja, da obezbedi sredstva za finansnjiranje projekta po fazama, te da se medijski propagira popis. Istovremeno, Istraživačko-propagandni tim treba da, između ostalog, napravi detaljan plan popisa, predlog mreže za elektronsku podršku i da formira posebnu ekipu istraživača u dijaspori, i to u najvećim zemljama migracije i iseljeništva. Popis bi se radio tek u trećoj fazi,, a kada bi konkretno počeo sagovornik Vesti nije mogao da precizira. R.L.

Za pripremu 19.000 evra

Za najavljeni popis dijaspore biće potrebna i značajna finansijska sredstva. Prema proceni Kongresa Srpskog ujedinjenja, koja je dostavljena Ministarstvu dijaspore pripremni posao za popis rasejanja koštaće 19.000 evra.SPONSORED LINKS
Politics Yugoslavia Serbia and montenegro
Cyrillic American politics Conservative politics


YAHOO! GROUPS LINKS
Одговори путем е-поште