Srbija i Crna Gora

UPR:SRBIJA-SKUPSSTINA-ZAKONI-GLASANJE

POSLANICI SKUPŠTINE SRBIJE SUTRA GLASAJU O DVA ZAKONA

29.8.2005 17:03 BEOGRAD (Tanjug) - Poslanici Skupštine Srbije glasaće sutra o vladinim predlozima zakona o visokom obrazovanju i o izmenama i dopunama zakona o radiodifuziji.

Posle izjašnjavanja o tim predlozima zakona, Skupština bi trebalo da počne novu vanrednu sednicu, koja je ranije zakazana, sa više tačaka dnevnog reda iz oblasti državne uprave i trgovine. Skupština je završila raspravu o izmenama i dopunama zakona o radiodifuziji kojima bi ponovo bila uvedena pretplata za Radioteleviziju Srbije kroz taksu na električno brojilo i bio produžen mandat članovima Republičkog radiodifuznog saveta.

UPR:KELEBIJA-PUTNIK-BOMBA

NA GRANIČNOM PRELAZU KELEBIJA KOD PUTNIKA PRONAĐENA RUČNA BOMBA

29.8.2005 16:20 BEOGRAD (Tanjug) - Ministarstvo finansija saopštilo je danas da je na graničnom prelazu Kelebija, na izlaznoj strani, pronađena ručna bomba, u zajedničkoj akciji kontrole carine i pogranične policije.

Bomba je pronađena u autobusu beogradskih oznaka, kod putnika H.E. iz Novog Pazara.

UPR:SKUPSSTINA-RADIODIFUZIJA-AMANDMANI

SUTRA GLASANJE O RADIODIFUZIJI

29.8.2005 16:17 BEOGRAD (Tanjug) - Skupština Srbije završila je danas raspravu o amandmanima na Predlog za izmenu zakona o radiodifuziji, a glasanje je zakazano za sutra u deset sati.

Prema amandmanu Vlade, koji je postao sastavni deo zakona, građani će od 1. oktobra zajedno sa računima za struju plaćati i pretplatu za Radio-televiziju Srbije (RTS).

UPR:KOJADINOVICH-RTS-PRETPLATA

OKO TRI STOTINE DINARA ZA RTS

29.8.2005 16:00 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar kulture u Vladi Srbije Dragan Kojadinović najavio je danas da će pretplata za RTS iznositi oko 300 dinara.

''Zakonom je predviđeno da pretplata iznosi 210 dinara plus porast troškova života od 2002. godine i to iznosi oko 300 dinara'', precizirao je Kojadinović u izjavi skupštinskim izveštačima.

KNU:BEOGRAD-MACURA

UMRO AKADEMIK MILOŠ MACURA

29.8.2005 15:23 BEOGRAD (Tanjug) - Akademik Miloš Macura redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) umro je danas u Beogradu, saopštila je SANU.

Akademik je posle penzionisanja 1984. godine težište svoga rada preneo na SANU gde se zalagao za afirmaciju društvenih nauka i za saradnju u tim naukama, navedeno je u saopštenju.

UPR:SOMBOR-DUNAV-VODOSTAJ

OD DRŽAVNE GRANICE DO BOGOJEVA PROGLAŠENE REDOVNE MERE OD POPLAVA

29.8.2005 15:01 SOMBOR (Tanjug) - Na toku Dunava od državne granice do Bogojeva danas su proglašene mere redovne odbrane od poplava, rekao je Tanjugu sektorski rukovodilac odbrane od poplava Vodoprivrednog preduzeća ''Zapadna Bačka'' u Somboru Pero Stanimirović.

Tokom trajanja redovnih mera odbrane od poplava na deonici dugoj 61 kilometar biće pojačana dežurstva i obilazak kritičnih mesta. Na vodomernoj stanici kod Bezdana jutros je izmereno 530 santimetara, što je za 35 santimetara viši nivo nego 24 sata ranije.

UPR:BANAT-KUCHE-ILICH

ILIĆ:TRAJNO ĆE BITI REŠENO PITANJE NASIPA U BANATU

29.8.2005 14:40 JAŠA TOMIĆ (Tanjug) - Srpski ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je danas da će sve kuće na poplavljenom području u Banatu biti na vreme izgrađene i sanirane, ali da će i trajno biti rešeni nasipi na čitavom području.

Vlada Srbije obezbedila je sredstva da sa ''Vojvodina-vodama'' i Ministarstvom pojloprivrede završi taj posao kako se ovakvi slučajevi ne bi ponovili, rekao je Ilić posle sednice kriznog štaba u Sečnju.

UPR:JTOMICH-ILICH-IZJAVA

ILIĆ: USKORO POČETAK ZAŠTITNIH RADOVA NA TAMIŠU

29.8.2005 14:29 JAŠA TOMOĆ (Tanjug) - Ministar za kapitalne investicije i predsednik Kriznog štaba za otklanjanje posledica poplava u srednjem Banatu Velimir Ilić rekao je danas u Jaši Tomiću da će, u cilju trajnog sprečavanja opasnosti od poplava na Tamišu, Vlada Srbije izdvojiti 10 miliona evra, a zaštitni radovi će uskoro početi.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunic, ministar Ilić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Dulić Marković i ministar privrede Predrag Bubalo obilaze Jašu Tomić, Među i Sečanj.

UPR:BANAT-KUCHE-KOSSTUNICA

KOŠTUNICA:VLADA ĆE OTKLONITI POSLEDICE POPLAVA U BANATU

29.8.2005 14:27 JAŠA TOMIĆ (Tanjug) - Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da će Vlada Srbije, kao što je obećala, otkloniti posledice poplava u srednjem Banatu i izgraditi kuće svima koji su ostali bez krova nad glavom.

On je, posle sednice kriznog štaba u Sečnju, rekao da u Jaši Tomiću, najvećem gradilištu u Srbiji u ovom trenutku, niče jedno novo naselje, kao i u ostalim poplavljenim mestima u Banatu.

.

UPR:VLADA-KANCELARIJA-UREDBA

ŠEF KANCELARIJE ZA ODNOSE SA MEDIJIMA PREIMENOVAN U DIREKTORA TE KANCELARIJE

29.8.2005 12:47 BEOGRAD (Tanjug) - Uredbom za osnivanje Kancelarije za saradnju sa medijima, koju je donela Vlada Srbije, predviđeno je da dosadašnji šef te kancelarije postaje direktor, a pomoćnici šefa postaju pomoćnici direktora, objavljeno je u najnovijem ''Službenom glasniku''.

Vladinom Uredbom o osnivanju Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji predviđeno je da dosadašnji sekretar te kancelarije postaje direktor, a zamenik sekretara postaje zamenik direktora.

UPR:VLADA-CCOVICH-RAZRESSENJE

ČOVIĆ OSTAO BEZ JOŠ DVE FUNKCIJE

29.8.2005 11:56 BEOGRAD (Tanjug) - Vlada Srbije razrešila je dužnosti predsednika i člana Upravnog odbora Republičkog zavoda za sport Nebojšu Čovića i Radoslava Stefanovića, objavljeno je u najnovijem ''Službenom glasniku Srbije''.Rešenjem Vlade od 25. avgusta, Čović je razrešen i dužnosti predsednika Akcijskog fonda Republike Srbije.

Vlada je razrešila i Milana Božića dužnosti člana Upravnog odbora Javnog predužeća za istraživanje, proizvodnju, preradu i promet nafte i prirodnog gasa ''Naftna industrija Srbija'' i na njegovo mesto postavila Sanju Čeković.

UPR:DUVAN-DIREKCIJA-OSTAVKA

BEGOVIĆ:PODNEO SAM OSTAVKU IZ LIČNIH RAZLOGA

29.8.2005 11:33 BEOGRAD (Tanjug) - Direktor Direkcije za duvan Vladan Begović izjavio je danas Tanjugu da je podneo ostavku na to mesto iz ličnih razloga.

Begović je naglasio da je u pisanom obrazloženju premijeru Vojislavu Koštunici objasnio razloge za ovaj čin.''Ne bih tumačio ostavku, ali mogu da kažem da sam u pismu premijeru Koštunici izneo razloge zbog kojih podnosim ostavku. To nije zbog pritisaka u Socijaldemokratskoj partiji, jer sam juče na sednici Glavnog odbora SDP-a podneo ostavku na članstvo u toj partiji'', rekao je Begović.

UPR:SRBIJA-SKUPSSTINA-SEDNICA

NASTAVLJENA RASPRAVA O RADIODIFUZIJI

29.8.2005 10:31 BEOGRAD (Tanjug) - Poslanici Skupštine Srbije na početku današnjeg zasedanja minutom ćutanja odali su poštu ubijenim mladićima kod Štrpca, kako je rekao predsednik Skupštine Predrag Marković, žrtvama albanskog terorizma na Kosovu i Metohiji.

Posle okončanja rasprave o Zakonu o radiodifuziji, kojim se predviđa i vraćanje TV pretplata kao takse na električcna brojila, poslanici bi trebalo da glasaju o ovom i Predlogu zakona o visokom obrazovanju, čiji pretres je završen prošle nedelje.

UPR:CGORA-REFERENDUM

U POKRETU ZA NEZAVISNOST RAČUNAJU NA GLASOVE ALBANACA

29.8.2005 9:30 PODGORICA (Tanjug) - Pokret za nezavisnu Crnu Goru pozdravio je danas najave lidera partija Albanaca u ovoj republici da će pozvati svoje članstvo da na budućem referenudmu glasaju za samostalnost Crne Gore.

Predsednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša izjavio je juče da ta stranka neće učestvovati u referendumskoj kampanji, ali da će pozvati svoje pristalice da na plebiscitu podrže crnogorsku nezavisnost, dok je lider Demokratskog saveza Mehmed Bardhi najavio je da će ta partija učestvovati i u pripremama za referendum.

UPR:CGORA-SKUPSSTINA-DOSIJEI

DOSIJEI POD NAZOROM PARLAMENTA

29.8.2005 9:27 PODGORICA (Tanjug) - Opoziciona Srpska narodna stranka podnela je crnogorskom parlamentu Predlog zakona o dosijeima Službe državne bezbednosti (SDB), o kome bi trebalo da se raspravlja na zasedanju Skupštine, zakazanom za 19. septembar.

Novim zakonom se predviđa formiranje posebne komisije za rukovanje dosijeima SDB-a, dok bi nadzor nad njihovim korišćenjem bio u nadležnosti parlamenta.

UPR:DUNAV-BEZDAN-VODOSTAJ

OD DANAS MERE ODBRANE OD POPLAVA

29.8.2005 8:32 SOMBOR (Tanjug) - Vodostaj Dunava na ulasku u našu zemlju kod Bezdana jutros je bio 530 santimetara, što je u podslednja 24 časa povećanje za 35 santimetara.

Pošto je vodostaj Dunava premašio 500 santimetara, danas će na deonici od Bezdana do Bogojeva, u dužini od 61 kilometar, biti proglašene mere redovne odbrane od poplava, saopštio je sektorski rukovodilac u Vodoprivrednom preduzeću ''Zapadna Bačka'' u Somboru Pero Stanimirović. Vrh talasa očekuje se kod Bezdana u četvrtak ili petak, kada će vodostaj biti između 6,2 i 6,5 metara.

Одговори путем е-поште