Title: Message

Šta otkrivaju do sada neviđeni snimci vođe Al Kaide

CIA mogla da ubije Bin Ladena

LONDON - Do sada neviđeni snimci Osame bin Ladena koji su snimili špijuni CIA otkrivaju koliko je CIA bila blizu ubistava vođe Al Kaide i to dvije godine prije 11. septembra.

Snimci koje je snimio "Predator", bespilotna letjelica, prikazuje Bin Ladena u bijeloj odori s malom grupom svojih sljedbenika u trenažnom kampu u blizini Kosta, u istočnom Avganistanu, pred kraj 1999. godine. Ovo je bio prvi put da je CIA koristila bespilotnu letjelicu sa ciljem praćenja. Zbog birokratskih prepreka, letjelica nije bila naoružana.

Inače, ovo je i prvi objavljeni tajni snimak Bin Ladena koji je načinio jedan špijunski avion. "Nema sumnje u identitet čovjeka koji se nalazi na snimku. Vrlo jasno se može vidjeti Bin Laden kako stoji sa grupom sljedbenika pored zgrade", izjavio je Majkl Šeuer, bivši oficir CIA, koji se nekada nalazio na čelu Alek stejšn, specijalne jedinice CIA koja je pratila Bin Ladena tokom devedesetih.

On je još dodao: "Niko u CIA nije želio da preuzme na sebe odluku da naoruža 'Predatora'. To je značilo da bez obzira što smo ga locirali, nismo mogli da ga ubijemo".

Snimci su sastavni dio velikog broja dokaza koji tek sada izlaze na vidjelo, a koji govore o brojnim šansama da se ubije Bin Laden prije nego je Americi nanio stravičan gubitak tog 11. septembra, 2001. godine. U periodu 1998. i 2000. godine bile su najmanje tri prilike kada je CIA imala Bin Ladena na nišanu, međutim, nisu imali dozvolu da djeluju. Radilo se razmimoilaženjima između agencije i Bijele kuće po pitanju ko ima ovlaštenje da puca i ubije vođu Al Kaide. Jednom prilikom satelit je snimio Bin Ladena u lovu, međutim, Bijela kuća je naredila CIA da ne ispaljuje rakete jer su sa njim u društvu bili prinčevi iz jedne prijateljske arapske države. Drugom prilikom upad u Bin Ladenovu bazu u Kandaharu koji su trebali izvesti pripadnici lokalnog plemena je otkazan, jer se američki zvaničnici nisu mogli usaglasiti da li akcija treba da se nastavi. U trećem pokušaju, posmatrač ga je pratio punih pet dana, međutim, donijeta je odluka da se ne izvrši napad na Bin Ladena usljed bojazni od civilnih žrtava.

U seriji dokumentaraca koji će se ove sedmice počeiti emitovati na televiziji Al Džazira stoji i to da je Klintonova administracija odbila sudansku pomoć da uhvate Bin Ladena sredinom devedesetih, u periodu kada je on živio u Kartumu. Takođe, biće prikazano kako su Amerikanci izgubili trag dvojici otmičara aviona bez obzira što su oni bili pod američkom prismotrom. Ova dvojica su kasnije ušla u SAD.

(Tajms)

 

http://www.nezavisne.com/

Одговори путем е-поште