VESTI, obj.06.septembar 2005.

ČOTRIĆ I KRIVOKUĆA U PETAK U ŠVAJCARSKOJ

PRIPREME ZA POPIS DIJASPORE

Foto: D. kujundzic

Ministarstvo dijaspore na okupu

Aleksandar Čotrić, zamenik ministra, i Vukman KRIVOKUća, pomoćnik ministra dijaspore, boraviće od 9. do 11. septembra u Švajcarskoj. Sastaće se sa predstavnicima srpske zajednice i upoznati sa njihovim aktivnostima. Zvaničnici Ministarstva će obavestiti sagovornike o predstojećem popisu dijaspore, a predviđen je takođe sastanak sa ambasadorom Draganom Maršićaninom i diplomatama SCG, kao i sa predavačima u dopunskim školama na srpskom jeziku. Čotrić i KRIVOKUća će posetiti Dibendorf, Lozanu, Bern i Cirih.

Plan posete

Preliminarni plan posete predviđa da zvaničnici Ministarstva dijaspore 9. septembra budu gosti Srpskog kulturnog društva u Dibendorfu u 19.30. Sutradan, 10. septembra Čotrić i KRIVOKUća će se sresti sa sunarodnicima u ambasadi SCG u Bernu u 11.30, dok će isto veče u 18 sati imati susret sa zemljacima u Klubu Jugoslovena u Lozani. Poslednjeg dana boravka, 11. septembra, održaće sastanak sa poverenicima Ministarstva za dijasporu u jednom od klubova u blizini ciriškog aerodroma.

Cilj ove posete je, kako je za "Vesti" izjavio KRIVOKUća, da se Ministarstvo za dijasporu upozna sa radom, programskim ciljevima i članovima više srpskih klubova, udruženja i asocijacija, ali i da se dijaspori u Švajcarskoj predstave poverenici pomenutog ministarstva, njihove dužnosti, prava i obaveze. Razmatraće se takođe strategija vezana za pripremne poslove na popisu srpske dijaspore, odnosno građana Srbije koji žive i rade na teritoriji Švajcarske.

R. LONČAR

VESTI,
obj.08.septembar 2005.
  

NADLEŽNOSTI POVERENIKA MINISTARSTVA ZA DIJASPORU VLADE SRBIJE

VOLONTERI NA USLUZI RASEJANJU

• Poverenici iz redova najuglednijih građana u dijaspori biće spona sa maticom, objašnjava pomoćnik ministra Aleksandar Čotrić

Jovica Mihailović (Švajcarska)

Nadležnosti i način rada poverenika Ministarstva za dijasporu Vlade Srbije predstaviće zamenik i pomoćnik ministra dijaspore Aleksandar Čotrić i Vukman Krivokuća, ovog vikenda u Švajcarskoj, kako bi srpskom rasejanju u toj zemlji pojasnili prava i obaveze pomenutih volontera, koje imenuje ministar dijaspore rešenjem, iz reda najuglednijih i najaktivnijih predstavnika rasejanja.
- Na izbor nikakvog uticaja nemaju mišljenja i predlozi pojedinaca, već se uvažavaju isključivo predlozi i obrazložena mišljenja udruženja i organizacija dijaspore, diplomatsko-konzularnih predstavništava ili crkveno-školskih opština eparhija SPC u inostranstvu, pošto se radi o veoma odgovornoj dužnosti - naglašava Čotrić.
Poverenici, nastavlja on, "isključivo besplatno obavljaju poslove iz nadležnosti Ministarstva dijaspore koji se odnose na položaj i prava državljana Republike Srbije koji žive u inostranstvu".

Predlozi za ordenje

Poverenici će se baviti pripremanjem i organizovanjem susreta na kojima učestvuju funkcioneri Ministarstva za dijasporu i vršiće distribuciju materijala, časopisa, knjiga, informatora, koje im za tu svrhu dostavi ministarstvo. Predlagaće takođe ličnosti za dodelu zahvalnica, povelja i odlikovanja, kao i studente iz dijaspore koje će stipendirati vlada Srbije. Zadatak poverenika je i da predlažu organizacije, projekte i programe iz rasejanja čiji će rad finansijski podržati vlada Srbije, pružaće pomoć dopunskim školama na srpskom jeziku, prikupljati podatke o klubovima naših iseljenika, o njihovom broju, oblastima interesovanja i aktivnostima.

- Rade na poboljšanju njihovih veza i veza dijasporskih organizacija sa Srbijom, kao i poslove na stvaranju uslova za uključivanje dijaspore u politički, ekonomski i kulturni život Srbije i njen povratak u Srbiju. Učestvuju u popisu dijaspore i svim aktivnostima Ministarstva za dijasporu. Predlažu teme i oblasti delovanja za naredne godišnje planove, obaveštavaju ministarstvo o aktuelnim problemima i interesovanjima naših iseljenika predviđenih za tekuću godinu, ali i iseljeništvo o aktivnostima Ministarstva za dijasporu - objašnjava Čotrić.

Čisti računi

- Poverenici su obavezni da zajedno sa organizacijama čije planove i programe je, na osnovu predloga poverenika, finansijski podržala Vlada Srbije i Ministarstvo za dijasporu, podnesu izveštaj o utrošku dobijenih sredstava - ističe Čotrić.

Zadatak je takođe, nabraja sagovornik "Vesti", da se poverenici bave onim poslovima koji će dovesti do omogućavanja olakšica kod uvoza stvari i opreme pripadnika naše dijaspore radi obavljanja njihove delatnosti u Srbiji. Ali i da se angažuju na stvaranju uslova za ostvarenje biračkog prava dijaspore u inostranstvu, kao i na rešavanju pitanja vojne obaveze na najpovoljniji način po regrute u rasejanju. Zatim, da se bave organizovanjem i unapređenjem kulturnih, prosvetno-obrazovnih i drugih aktivnosti iseljenika iz Srbije u državama imigracije, itd.

Milisav Aleksić (Francuska)

Dragica Mladenović Vukoje (Italija)

R. LONČARYAHOO! GROUPS LINKS
Одговори путем е-поште