http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/P05092201.shtml

Priprema se kompromitujući materijal protiv zasad jedinog kandidata za ministra odbrane

Moćni lobi "pakuje" generalu Stankoviću

Od momenta pominjanja bivšeg načelnika VMA kao kandidata za prvog čoveka Vojske, pojedinci panično rade na tome da spreče tu mogućnost

BEOGRAD - Protiv generala Zorana Stankovića priprema se obiman kompromitujući materijal s ciljem da ga potpuno eliminiše iz priča o mogućem kandidatu za ministra odbrane SCG, tvrdi izvor Glasa blizak vojnom vrhu koji je zahtevao anonimnost.

Ideji da on zauzme ovu funkciju, prema njegovim rečima, "protivi se političko-vojni lobi koji je režirao Stankovićevu smenu sa funkcije načelnika Vojnomedicinske akademije".
Naš izvor kaže da su pojedinci od prvog pominjanja Stankovića u medijima kao kandidata panično počeli da rade na tome da, po svaku cenu, spreče tu mogućnost.

- Ne znam da li je tu reč o interesima nekih stranaka ili firmi koje imaju koristi da dobiju poslove za vojsku, ali je lobi protiv Stankovića vrlo aktivan - dodaje naš izvor.

Web Bug from http://www.glas-javnosti.co.yu/_g/spacer/spacer.gif
Web Bug from http://www.glas-javnosti.co.yu/_g/spacer/spacer.gif

Rešenje u ponedeljak

Konačni razgovori Srbije i Crne Gore o izboru novog ministra odbrane, kako Glas saznaje, trebalo bi da počnu u ponedeljak. Do tada bi i predsednik državne zajednice i ministri trebalo da budu u zemlji. Dogovor sa Podgoricom je veoma važan jer bez njihove saglasnosti, odnosno većine glasova njihovih poslanika izbor novog ministra nije moguć.

Web Bug from http://www.glas-javnosti.co.yu/_g/spacer/spacer.gif
Web Bug from http://www.glas-javnosti.co.yu/_g/sapcer/spacer.gif Web Bug from http://www.glas-javnosti.co.yu/_g/spacer/spacer.gif
Web Bug from http://www.glas-javnosti.co.yu/_g/spacer/spacer.gif

Iako se u javnosti zasad jedino general Stanković pominje kao kandidat, u strankama srpske vladajuće koalicije uporno ističu da su pregovori u toku.
- Stanković je neformalno kandidovan iz DSS, ali to očigledno nije po volji G17. Setite se odakle je "duvalo" kad je Stanković smenjen - podseća naš sagovornik i dodaje da nije isključeno "da i sada marljivo rade na tome da Koštunicu uvere da Stanković nije pravo rešenje".

- Njima bar nije teško da prave od nečega aferu. Sve će se videti za nekoliko dana - kaže on.

Miroljub Labus, predsednik G17, odmah je po podnošenju ostavke Prvoslava Davinića izjavio da imaju ozbiljnog kandidata, ali kako se nezvanično priča, njihov adut, Pavle Janković, "otpao" je u prvim razgovorima.
Zoran Stanković je, podsetimo, prvo za Glas rekao da ne bi prihvatio da bude ministar, a do danas se, sudeći po izjavama drugim medijima, njegov stav nije promenio.

U celoj priči zanimljiv je i stav predsednika Tadića koji je rekao da "nije dobro da na to mesto dođe vojno već civilno lice".
- To što je Tadić rekao važi i za Stankovića i za bilo kog drugog, jer Demokratska stranka neće podržati nikog koga predloži vladajuća koalicija - rekao je za Glas Đorđe Todorović, portparol DS-a. On pojašnjava da su demokrate takvog stava jer se "koalicija pokazala nesposobna da vodi državu, zato što je prethodni ministar bio loš i jer takvi kakvi su nisu u stanju da izaberu bilo kog ko bi vodio Vojsku na pravi način".

- Nemamo šta da podržavamo njihovog kandidata. Mi smo za izbore kako bi ova nesposobna vlada otišla sa scene, pa da posle izbore narod izabere najbolje, a onda i novog ministra odbrane - zaključio je Todorović.

G. J.
Одговори путем е-поште