Beta - pregled vesti za
Utorak, 4. oktobar 2005. u 14 časova

Srbija i Crna Gora

BEOGRAD - Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović u utorak je, tokom susreta sa šefom finske diplomatije Erkijem Tuomijojom, izrazio spremnost SCG da ispuni preostale obaveze prema međunarodnoj zajednici i Haškom tribunalu, kako uspeh u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU) ne bi bio doveden u pitanje.

PODGORICA - Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je u utorak da odluka šefova diplomatija Evropske unije o početku pregovora o stabilizaciji i asocijaciji sa državnom zajednicom Srbija i Crna Gora obavezuje državne organe da maksimalno ažurno rade na ispunjavanju evropskih standarda.

BEOGRAD - Srbija i Crna Gora je na dobrom putu da ispuni većinu Milenijumskih ciljeva razvoja koji se odnose na smanjenje siromaštva, stope smrtnosti porodilja, kao i ostvarenje osnovnog obrazovanja i sprečavanje side, procenila je Svetska banka.

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt ocenio je da je u Srbiji u proteklih pet godina ostvaren značajan napredak, posebno u ekonomiji i izgradnji demokratije, ali da treba prevazići preostale prepreke koje opterećuju budućnost.

BEOGRAD - Ambasador Velike Britanije u Beogradu Dejvid Gauen ocenio je da SCG može da se ponosi onime što je učinjeno u proteklih pet godina, ali da ne sme da dopusti da joj se begunci od Haškog tribunala ispreče na daljem putu u Evropu.

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev ocenio je da je u proteklih pet godina Srbija i Crna Gora prešla "veliki put", posebno kada je reč o međunardonom položaju i ekonomskim reformama.

BEOGRAD - Šef diplomatije SCG i predsednik Srpskog pokreta obnove ocenio je da su ukidanje međunarodne izolacije, povratak u Ujedinjene nacije i prijem u Savet Evrope najveća dostignuća posle 5. oktobra 2000. .
Svet i region

BUDIMPEŠTA - Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je u utorak u Budimpešti poslovni forum mađarskih i srpskih privrednika, naglasivši da je Mađarska značajan spoljnotrgovinski partner Srbije.

HAG - Tužilac Džefri Najs tvrdio je u utorak na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu da je Vojska Jugoslavije u januaru 1999. učestvovala u napadu na selo Račak, a svedok odbrane Bogoljub Janićević je to negirao.

Одговори путем е-поште