VESTI iz Frankfurta, nezavisni i najtirazniji dnevni list dijaspore na srpskom jeziku za Evropu, Ameriku i Australiju
 objavljeno 05.oktobar 2005.

ŠTA JE U SRBIJI URAĐENO ZA PET GODINA OD DEMOKRATSKIH PROMENA

DIJASPORI GLAS I OBEĆANJA

• U procesu rešavanja pitanje vojnog roka za regrute iz rasejanja, zahtev za vraćanje duga od tri i po miliona evra, izbor zastupnika u parlamentu

ZADOVOLJAN: Miodrag Jakšić, pomoćnik ministra za dijasporu

Pet godina od demokratskih promena u Srbiji navršava se danas, a bilans "prve petoletke", kada je o dijaspori reč, nije zaokružen. Mada je učinjen značajan napredak u odnosu na zahteve dijaspori u proteklom periodu ostalo je je još dosta neispunjenih obećanja. Ima još problema i spornih pitanja, kao i onih koji su u procesu rešavanja. To je pitanje vojnog roka u Vojsci SCG za regrute iz rasejanja, zatim zahtev za izbor dijasporskih zastupnika u otadžbinskom parlamentu, kao i povraćaj novca (tri i po miliona evra glavnice plus kamate) u Fond dijaspore za maticu, koji je ostao u stečajnoj masi Beogradske banke AD. Nacrt propisa kojim bi se u svim segmentima definisao status dijaspore u odnosu na Srbiju je u pripremi. Nije donet ni zakon o denacionalizaciji oduzete imovine, koji se tiče i dijaspore.

Savet kratko trajao

Nakon petooktobarskih promena 2000. Vlada tadašnje SRJ formira, januara 2002, Savet dijaspore od 11 predstavnika rasejanja i isto toliko iz otadžbine. To telo, koje je trajalo do potpisivanja Ustavne povelje SCG, uspeva da izdejstvuje da regruti - dvojni državljani više nisu obavezni da služe Vojsku SCG ako to ne žele, kao i da se ukine odredba po kojoj je regrutima bila neophodna saglasnost vojnog odseka iz mesta prebivališta u SRJ, prilikom produženja, zamene ili vađenja jugoslovenskog pasoša.

- Pitanje dijaspore je danas podignuto na najviši mogući nivo u državi. Sve odluke i propisi koji se tiču sunarodnika u svetu, na sednicama Vlade Srbije do sada su donošene konsenzusom. Država i sve stranke imaju gotovo jedinstven i konstruktivan stav o većini pitanja vezanih za rasejanje - ocenjuje Miodrag Jakšić pomoćnik ministra za dijasporu u Vladi Srbije.
Iako se posle 5. oktobra 2000. krenulo u razmatranje dijasporskih zahteva, tek od prošlogodišnjeg konstituisanja Ministarstva za dijasporu, prema oceni sagovornika "Vesti", učinjen je konkretan pomak. Dijaspora je, podseća Jakšić, "formiranjem ministarstva dobila svoju kuću u Beogradu, a od juna 2004. stekla pravo da glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima SCG u svetu kada je reč o izborima u Srbiji".
- Olakšano je sticanje državljanstva Srbije, po novom liberalnijem zakonu, od 27. februara, dok je Skupština Srbije letos ukinula porez na dodatu vrednost (PDV) na humanitarnu pomoć iz inostranstva i carinu na predmete za domaćinstvo koje unose povratnici iz dijaspore - priča Jakšić.

Stara emigracija

Dinastiji Karađorđević, posle više od pola veka izgnanstva, vraćeno je, 2001. godine, oduzeto srpsko državljanstvo, a unuku kralja Aleksandra Ujedinitelja, princu Aleksandru II omogućeno da se vrati na dedovinu, u Beli dvor . To je okuražilo stare emigrante-monarhiste da počnu da dolaze u Srbiju. Proletos je zakonski izjednačen borački status pripadnika bivših partizanskih i četničkih jedinica iz Drugog svetskog rata, što je takođe bitno za staru srpsku antikomunističku emigraciju.

Podsećanja radi, i pre petooktobarskih promena postojale su ove povlastice, a dosovska vlast ih je ukinula, da bi ih Koštuničina vlada ponovo uvela. Ista vlada letos je formirala i kolegijum ministara zadužen za dijasporu. Osnovan je takođe savet za pitanja dopunske nastave na srpskom jeziku u rasejanju. Uvedena je, pre tri godine, veronauka u državne škole u Srbiji, a to se odnosi i na dopunske škole na srpskom jeziku u dijaspori.
Sveobuhvatni zakon o saradnji Srbije sa dijasporom je u pripremi, urađen je nacrt novog vojnog zakona, čime se otvara mogućnost otkupa vojnog roka za dijasporu.

Ali, još nije rešen problem amnestije za dijasporske regrute protiv kojih je pokrenut sudski proces zbog izbegavanja vojne obaveze u SCG, iako je Ministarstvo dijaspore Vladi Srbije podnelo nacrt tog zakonskog propisa.
- U analizama vezanim za demokratske promene ne treba nikad zaboraviti pozitivan učinak dijaspore da se dogodi 5. oktobar 2000. godine, kao što su, na primer, "Sentandrejski sabor" iz novembra 1999. u Budimpešti, zatim sastanci januara 2000. u Čikagu i Banjaluci, pa aprila iste godine u Atini, maja 2000. u Vašingtonu i početkom oktobra te godine u Torontu - napominje Jakšić.

R. LONČAR

Одговори путем е-поште