Title: Message

Del Ponteova najavila žalbu

HAG - Glavni tužilac Karla del Ponte "konsternirana je" odlukom Sudskog vijeća Haškog tribunala da Ramušu Haradinaju dozvoli da politički javno djeluje na Kosovu i tražiće dozvolu da uloži žalbu, izjavila je njen predstavnik Florens Artman.

"Ne možemo da prihvatimo tu odluku, jer predstavlja primjenu dvostrukog aršina, zato što ima i drugih političara optuženih za ratne zločine kod kojih se pitanje istupa u javnosti nije ni postavljalo. Tužilac je konsternirana odlukom i tražiće dozvolu da uloži žalbu", rekla je Artmanova. Ona je podsjetila da se Tužilaštvo protivilo i samom puštanju na slobodu Haradinaja do početka suđenja, kao i tome da mu se dozvole javni politički nastupi.

Sudije su ljetos uskratile Tužilaštvu dozvolu da se žali na odluku o privremenom oslobađanju Haradinaja.

U dosadašnjoj praksi Tribunala, Haradinaj je prvi optuženi kome je Sudsko vijeće odobrilo da se bavi politikom dok na slobodi čeka na suđenje. Većinom glasova sudija Hansa Henrika Brajdensholta iz Norveške i Albina Ejzera iz Njemačke, Sudsko vijeće Tribunala je usvojilo zahtjev Haradinaja da mu se dozvoli da politički radi i nastupa u javnosti.

Ova odluka izazvala je brojne reakcije. Vlada Srbije tražiće od Haškog suda da se i optuženima iz Srbije, koji suđenje čekaju na privremenoj slobodi, dopusti političko djelovanje, izjavio je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji uvjereni su da će odluka Pretresnog vijeća Haškog tribunala, ukoliko ne bude uvažena žalba glavnog tužioca Karle del Ponte, dovesti do novog talasa nasilja na Kosovu i seobe kosovskih Srba.

(Agencije)

 

http://www.nezavisne.com/

Одговори путем е-поште