Privremeno suspendovana odluka o Haradinaju
HAG, 14. oktobra 2005. (Beta) - Sudsko veće Haškog tribunala suspendovalo je danas odluku da Ramušu Haradinaju, optuženom za ratne zločine nad kosovskim Srbima, dozvoli da se javno bavi politikom dok na slobodi na Kosovu čeka suđenje.

Veće predsedavajućeg Karmela Ađijusa je to učinilo na zahtev Tužilaštva koje je najavilo da će na odluku uložiti žalbu i zatražilo da se njena primena zaustavi sve dok žalbeni postupak ne bude okončan.

U nalogu, objavljenom kasno popodne, sudije su ostavile Haradinajevoj odbrani da do ponedeljka, 17. oktobra, podneskom odgovori na zahtev Tužilaštva.

Haradinaju je isto sudsko veće u sredu većinom glasova dozvolilo da javno politički deluje na Kosovu do početka suđenja pred Haškim tribunalom.

Glavna tužiteljka Karla Del Ponte (Carla) tom je odlukom bila "konsternirana", kako je prenela njena predstavnica Florans Armtan (Florence Hartmann) zato što znači primenu dvostrukih aršina zato što je Tribunal optužio i druge političare kojima nije dozovljeno da nastave sa javnim radom.

Većinom glasova sudija Hansa Henrika Brajdensholta (Brydensholt) iz Norveške i Albina Ejzera (Eser) iz Nemačke, veće je usvojilo zahtev Haradinaja da mu se dozvoli da politički radi i nastupa u javnosti.

Takvoj odluci delimično se usprotivio predsedavajući sudija Karmel Ađijus (Carmel Agius) iz čijeg izdvojenog mišljenja proizlazi da odlukom nije isključena ni mogućnost da se Haradinaj na neki način angažuje u pregovorima o budućem statusu Kosova.

Одговори путем е-поште