UPOZORENJE: Ovaj e-mail ne sadrži slike ili fajlove kao Attachment. Ako e-mail sadrži attachment ili neki .exe fajl, obavezno ga odmah obrišite, bez otvaranja,

jer je verovatno zaražen nekim virusom. Hvala

 

 

08.11.2005.

KOSMET

LENE IZASLANIK EU U PREGOVORIMA O KOSMETU

 

EU je spremna da bude blisko uključena u pregovore i implementaciju budućeg statusa Kosova


Ministri inostranih poslova Evropske unije imenovali su danas austrijskog diplomatu Štefana Lenea, sadašnjeg savetnika visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, za specijalnog izaslanika EU u pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije.

Ova odluka je saopštena posle razgovora ministara spoljnih poslova EU, koji čine Savet EU, sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Martijem Ahtisarijem. U saopštenju sa današnjeg sastanka Saveta ministara u Briselu, koje je danas dostavljeno novinarima, ističe se poziv Beogradu i Prištini da se "dobronamerno i konstruktivno" angažuju u pregovoračkom procesu radi rešenja budućeg statusa Kosova i Metohije. "Sve zajednice na Kosovu - sve manjine, a naročito Srbi - treba da budu uključeni u taj proces", istaknuto je u zaključcima sa sastanka Saveta ministara EU. Savet je pozdravio odluku generalnog sekretara UN da imenuje bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija za specijalnog izaslanika svetske organizacije, zaduženog za posrednika u pregovorima, a austrijskog diplomatu Alberta Roana za njegovog zamenika.

Britanski ministar Džek Stro, aktuelni predsedavajući Savetom ministara, izjavio je tim povodom da je EU odlučna da Ahtisariju i njegovom pomoćniku pruži svu praktičnu i političku podršku. "Mir i stabilnost na Balkanu su od ogromne važnosti za Evropsku uniju", naglasio je Stro u razgovotu s novinarima, neposredno posle sastanka Saveta. Paralelno s rešavanjem statusa, ocenio je Savet ministara EU - kako se ističe u saopštenju - veoma je važno da se nastave napori radi ostvarenja standarda na Kosovu. "Među tim standardima je od posebne važnosti zaštita manjina", istaknuto je u zaključcima.

U zakljčcima se, takođe, ističe - uz podsećanje na Agendu EU iz Soluna i na Deklaraciju EU o Kosovu od 17. juna ove godine - da je Evropska unija čvrsto rešena da učestvuje u svim fazama procesa radi definisanja statusa Kosova. "EU je spremna da bude blisko uključena u pregovore i implementaciju budućeg statusa Kosova. U tom smislu, Savet potvrđuje spremnost da blisko sarađuje s relevantnim partnerima i drugim međunarodnim organizajama, uključujući OEBS, organizacijom koja svojim prisustvom na terenu, igra važnu ulogu na Kosovu", kaže se u zaključima sa današnjeg sastanka Saveta ministara EU.

 

08.11.2005.

PREGOVORI O SPORAZUMU O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANjU

USPEŠAN POČETAK PREGOVORA IZMEĐU SCG I EU

 

Imali smo veoma dobar početak. Evropskoj uniji je bilo drago da vidi da sa druge strane stola sedi delegacija čiji su članovi veoma dobro pripremljeni


Šefovi pregovaračkih timova Evropske unije i Srbije i Crne Gore ocenili su u Beogradu da su "dobro počeli" pregovori za zaključenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Šef pregovaračkog tima EU Rajnhard Pribe izrazio je zadovoljstvo na konferenciji za novinare u Palati federacije posle završetka razgovora s delegacijom SCG. "Imali smo veoma dobar početak", rekao je Pribe, direktor direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji. "Evropskoj uniji je bilo drago da vidi da sa druge strane stola sedi delegacija čiji su članovi veoma dobro pripremljeni," dodao je on. Šef delegacije EU je naveo da je bilo reči o preambuli sporazuma, opštim načelima, političkim pitanjima važnim za odnose SCG i EU i preciznom definisanju nekih termina i naziva iz SSP. "Naravno, s vremena na vreme imaćemo poteškoća u samom procesu pregovora, ali mislim da smo počeli na jedan prijateljski način i da ćemo svakako nastaviti na konstruktivan način", dodao je Pribe.

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković izrazio je nadu da neće proći mnogo vremena dok državna zajednica ne postane kandidat za punopravno članstvo u EU. "Najvažnije je da se obe države-članice kreću istim putem, u istom pravcu", istakao je ministar Drašković i izrazio očekivanje da će pregovori sa Unijom "ići malo brže".

Šef pregovaračkog tima Srbije Miroljub Labus istakao je da su pregovori bili "složeni i teški", ali da je napravljen dobar početak. Labus, potpredsednik vlade Srbije, je naglasio da su "otvorena vrata" za nastavak pregovora, kao i da je srpska delegacija bila "efikasna i konstruktivna".

Šef pregovaračkog tima Crne Gore Gordana Djurović ocenila je da su pregovori vođeni u konstruktivnoj atmosferi i ravnopravnom dijalogu sa predstavnicima EU. Đurović, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije u Vladi u Podgorici, je istakla da je "na sceni" bio partnerski odnos i usaglašavanje između članica državne zajednice, kao i da je u potpunosti poštovan model "dvostrukog koloseka". Đurović je izrazila nadu da će u sledećoj rundi pregovora kada su planirane diskusije na ekonomsku temu i Podgorica biti domaćin. Planirano je da sledeća runda pregovora na kojoj će biti razmatrana tehnička pitanja, bude održana 20. decembra.

 

 

Informativna služba DSS

 

Одговори путем е-поште