VESTI iz Frankfurta, nezavisni dnevni list dijaspore za Evropu, Ameriku i Australiju,
 Objavljeno 08.decembar 2005.
----------------------------------------------------
  

NEMANJA BOGUNOVIĆ, MUZIČAR IZ SAN DIJEGA, UOČI HUMANITARNOG KONCERTA U BEOGRADU

DA POSTANEMO BREND SRBIJE

• Mladom umetniku želja da sa Beogradskim kvartetom gitare, koji je osnovao, doprinese imidžu otadžbine u svetu

Mladi virtuoz na klasičnoj gitari Nemanja Bogunović iz San Dijega u Kaliforniji održaće 15. decembra humanitarni koncert u beogradskom Centru "Sava".
Koncert će se održati pod pokroviteljstvom princeze Linde Karađorđević, u organizaciji dobrotvornog Fonda "Kraljević Tomislav", a uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Španskog kulturnog centra "Servantes" u Beogradu. U prvom delu Bogunović, kome je ovo inače peti koncert u otadžbini, nastupiće uz pratnju orkestra "Simfonijato" iz Beograda, a zatim sa Beogradskim kvartetom gitare koji je Nemanja i oformio.
- Publici će premijerno biti predstavljen koncert za četiri gitare i orkestar, "Koncerto de Aranhuez" španskog kompozitora Hoakina Rodriga. Na programu će biti i dela nemačkog kompazitora Johana Sebastijana Baha, austrijskog Volfganfa Amadeusa Mocarta i italijanskog Đulijana Regondija. Koncert će se završiti izvođenjem "Srpskog kola" Aleksandra Vujića - najavljuje Nemanja Bogunović, koji je nedavno bio gost beogradskog dopisništva "Vesti" u društvu sa princezom Lindom Karađorđević, pošto je i umetnički direktor pomenutog fonda koji je osnovala udovica kraljevića Tomislava.
Ovaj 24-godišnji mladić, rođeni Zemunac i srpski vunderkind sa Gardoša, upisao se sa svega 16 godina na fakultet Muzičkih umetnosti na univerizitetu Nevada u Las Vegasu i dobio specijalni status kao najtalentovaniji u klasi klasične gitare.
- Mada volim San Dijego, nadomak Los Anđelesa, jer je lep i miran grad, udoban za život i blizu mora, ipak nameravam da se uskoro vratim u moj Zemun, jer ovde su mi roditelji, rodbina i prijatelji. Samo da završim postdiplomske studije na San Francisko konzervatorijumu kod Dušana Bogdanovića - kaže Bogunović i dodaje da mu je velika želja da Beogradski kvartet gitara postane brend Srbije i srpske prestonice u svetu.

Početak u rodnom Zemunu

Nemanja Bogunović počeo je da svira klasičnu gitaru sa sedam godina u rodnom Zemunu, sa 14 je napisao svoju prvu kompoziciju, a sad komponuje opus "Devet ljubavnih pisama". Živi u San Dijegu, svira na koncertima i drži privatne časove gitare. Često šeta i voli da svira pored okeana.
- U Kaliforniji su ljudi prijatni i ljubazni, a svest o načinu života je drugačija od ostalih delova Amerike - priča Bogunović.

R. LONČAR

Одговори путем е-поште