DS KUPILA KURIR
Izvor: Srpski Nacional, 10.12.2005; Strana: 3

BEOGRAD - Iza podele redakcije Kurira stoji Demokratska stranka, saznaje Nacional. - Odlučili smo se da investiramo u nov izdavački projekat kako bismo prevazišli medijsku blokadu u kojoj se nalazimo od poslednjih parlamentarnih izbora. Pojedinci iz marketinškog tima oko predsednika Tadića još letos su uspeli da zatvore finansijsku konstrukciju i utanače dogovor s vodećim ljudima iz Kurira. Očekujemo da se taj projkat razvija na zadovoljstvo svih saradnika koji su u njega uključeni - kaže za Nacional izvor iz vrha DS. On tvrdi da u toj akciji "ne postoji ništa sporno". - Gotovo svaka politička stranka ima neki uticajan medij preko koga plasira informacije koje smatra značajnim, samo je DS ostala bez takve podrške. Pošto je naš predsednik Tadić uspostavio, preko jednog rođaka, odličnu komunikaciju s ljudima iz Kurira, nastala je ideja da ujedinimo interese. Urednici i novinari Kurira su hteli da rade u boljim uslovima, a DS je tražila medijski ventil pomoću koga može da utiče na javnost. Uz pomoć jednog Tadićevog savetnika, ideja je brzo materijalizovana - kaže sagovornik Nacionala. Četvorica urednika Kurira, prema nezavničnim izvorima, imaće većinski paket akcija u novoj izdavačkoj firmi. - To je prvi put u savremenoj istoriji srpskog novinarstva da su novinari većinski vlasnici preduzeća u kome rade. Obezbeđen je zavidan finansijski ulog, radni uslovi su maksimalni, uskoro kreće moćna marketinška kampanja, pa nema razloga da "Novi Kurir" ne prođe na tržištu. Naša namera nije da dostignemo tiraž od 300.000, koliko je ova ekipa pravila u starom Kuriru. Želimo da stvorimo novine koje će imati najveći tiraž i uticaj u državi. Želimo da prodajemo bar 500.000 primeraka dnevno, da stvorimo korpus od dva do tri miliona čitalaca. Svi preduslovi postoje. Osnivački ulog je tu, a tu je i najbolja novinarska ekipa, koja je već dokazala koliko može - kaže naš sagovornik. Na problem Radisava Rodića, vlasnika starog Kurira, niko u DS se ne osvrće. - Došlo je vreme da u Srbiji profunkcionišu tržišni uslovi. Rodić ima problem jer nije znao i umeo da formira zdravo preduzeće u kome će svi njegovi radnici biti zadovoljni. To je sad njegov problem. Njegov Kurir ćemo tretirati kao i sve ostale konkurentske medije, a on neka pokuša da opstane na tržištu - kaže izvor Nacionala iz DS.

Antrfile:

Bez žute boje

Demokrate obećavaju da se neće mešati u uređivačku politiku "Novog Kurira". - Naša deviza glasi: Iz novina ništa ne može da se izbaci, može da se ubaci. Bićemo zadovoljni ako dobijemo priliku za ravnopravan tretman u odnosu na ostale političke grupacije. Smatramo da je to fer odnos prema urednicima i novinarima koji insistiraju na nezavisnosti, što mi poštujemo - kaže sagovornik Nacionala.

Misteriozni Rus

Nedoumice oko pravog vlasnika "Novog Kurira" izazvale su talas glasina beogradskom čaršijom. - Poznat je identitet zvaničnog finansijera, a ako neko želi dalje da istražuje po toj misteriji, neka samo izvoli. Mi ne želimo ni na koga da utičemo, niti da se pravdamo što smo odlučili da podržimo taj izdavački projekat. Ko god stajao iza tog projekta, osnovni posao mora da odradi uređivački tim "Novog Kurira". Ako oni naprave novine koje će čitaoci prihvatiti, svi će biti zadovoljni - kaže naš izvor.

Одговори путем е-поште