Srbija i Crna Gora

UPR:SCG-VOJSKA-STANKOVICH

BEOGRAD I PODGORICA ĆE SVE O VOJSCI REŠITI DOGOVOROM

12.2.2006 16:05 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković izjavio je da Srbija i Crna Gora nemaju nikakvih nesporazuma oko Vojske i da će se u slučaju osamostaljivanja Crne Gore sve razrešiti dogovorom Beograda i Podgorice.

''Ako samostalnost bude ishod referenduma, lako ćemo izaći iz novostvorene situacije, i ništa strašno se neće dogoditi, rekao je Stanković za današnje ''Večernje novosti'' i naglasio da će ''Crna Gora i sa sobom i sa delom Vojske na svojoj teritoriji raditi ono što odluči, Srbija isto tako''.


UPR:SRBIJA-DSS-NAUMOV

SRBIJA DAJE SVE OD SEBE DA POSTANE EVROPSKA

11.2.2006 20:31 ZAJEČAR (DŠ) - Srbija daje sve od sebe da postane evropska

ZAJEČAR - Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov ocenio je večeras da je Vlada Srbije odgovorno ispunila većinu ciljeva postavljenih pre dve godine i kao, velike uspehe, naveo stvaranje zakonskih okvira za početak pregovora o pristupanju zemlje EU i zvršetak trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om.

Završtetkom ovog aranžmana otpisan je dug zemlji od 700 miliona dolara, rekao je Naumov na prvoj okružnoj konvenciji Demokratske stranke Srbije (DŠ) u Zaječaru.

Naumov je izrazio nadu da će do kraja godine konačno biti donet Ustav i da će Vlada Srbije biti uspešna u predstojećim pregovorima o Kosovu.


UPR:CGORA-SKUPSSTINA-REFERENDUM

VLADAJUĆA KOALICIJA INICIRALA SEDNICU SKUPŠTINU ZA 25. FEBRUAR

11.2.2006 20:25 PODGORICA (Tanjug) - Crnogorska vladajuća koalicija

predložila je da se 25. februara održi vanredna sednica parlamenta na kojoj će se razmatrati predlog zakona o referendumu o državnom statusu Crne Gore, potvrdio je Tanjugu u šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Miodrag Iličković.

On je objasnio da predsednik parlamenta još nije odlučio o zahtevu grupe poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i SDP-a, koji imaju većinu u parlamentu, kao i da bi jedina tačka dnevnog reda bila predlog zakona o referendumu koji je pripremila Evropska unija.


UPR:SCG-VAZDUHOPLOVSTVO-INTERVJU

PODIZANJE BORBENE GOTOVOSTI ZBOG EFIKASNIJE KONTROLE NEBA

11.2.2006 19:14 BEOGRAD (Tanjug) - Komandant Vazduhoplovnih snaga i protivvazduhoplovne odbrane Dragan Katanić izjavio je da je prioritetni cilj tog roda Vojske SCG da podigne borbene mogućnost kroz nabavku potrebnih količina mlaznog goriva za kvalitetnu obuku pilota i stvaranje uslova za uspešnu i kvalitetnu kontrolu vazdušnog prostora, prvenstveno, u mirnodopskim uslovima.

''Cilj nam je da, prvenstveno, u miru obezbedimo potpunu kontrolu našeg vazdušnog prostora i takođe sprečimo moguće pojave terorizma iz vazdušnog prostora koje se mogu izvršiti upotrebom civilnih i drugih aviona'', rekao je pukovnik Katanić u intervjuu Tanjugu.


UPR:CGORA-DPS

DPS NE MOGU SMENITI ČETVORICA GUBITNIKA

11.2.2006 17:23 PODGORICA (Tanjug) - Demokratska partija socijalista ne strahuje od bloka čije je formiranje danas inicirano u Podgorici, jer je u pitanju gubitnička kombinacija, izjavio je Tanjugu portparol te stranke Predrag Sekulić.

Sekulić je to kazao komentarišući inicijativu predsednika Socijalističke narodne partije Predraga Bulatovića, direktora ''Grupe za promjene'' Nebojše Medojevića i bivših funkcionera Andrije Jovićevića i Miodraga Lekića, za formiranje antirežimskog bloka.


UPR:CGORA-OPOZICIJA

ČETVORICA POLITIČARA ZA UJEDINJENJE OPOZICIJE

11.2.2006 17:15 PODGORICA (Tanjug) - Četvorica uticajnih crnogorskih političara, različitih političkih pogleda po pitanju državnog statusa Crne Gore, najavili su danas formiranje demokratskog bloka za smenu crnogorske vlasti.

Lider Socijaslitičke narodne partije Predrag Bulatović, direktor nevladine organizacije ''Grupa za promjene'' (GZP) Nebojša Medojević i bivši visoki crnogorski funkcioneri Andrija Jovićević i Miodrag Lekić pozvali su sve reformske snage u Crnoj Gori na saradnju u formiranju demokratske alternative aktuelnoj vlasti.


UPR:SRBIJA-ADVOKATI-VLADA

ADVOKATI TRAŽE DA KOŠTUNICA ZAŠTITI SUDSKU VLAST

11.2.2006 17:06 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednici advokatskih komora Srbije i Beograda danas su u zajedničkom saopštenju pozvali premijera Vojislava Koštunicu da ''u okviru svoje nadležnosti preduzme mere na zaštiti ustavnog položaja sudske vlasti''.

Oni su od njega takođe zatražili da zaštiti ''ugled ne samo nosilaca pravosudne vlasti, već i same Vlade, koji je poljuljan neodmerenim izjavama njenih pojedinih članova''.

Ističući da reaguju povodom ''izjava ministra finansija Mlađana Dinkića i ministarke poljoprivrede Ivane Dulić-Marković, u kojima traže i najavljuju 'demontažu' pojedinih sudova i reizbor sudija na protivustavan način'', advokati su istakli da je u pitanju ''poslednji primer direktnog uticaja na rad sudova''.


UPR:SRBIJA-CGORA-REFERENDUM

LONČAR OČEKUJE DA ĆE SVI PRIHVATITI VALIDNU VEĆINU

11.2.2006 16:41 BEOGRAD (Tanjug) - Srpski ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je danas Tanjugu da očekuje da će u Crnoj Gori biti postignut dogovor o referendumskim uslovima i da će svi prihvatiti preporuku Venecijanske komisije iz člana 39. da je validna većina 50 odsto od upisanih birača.

''Pravu demokratsku legitimaciju referendum u Crnoj Gori bi imao kada bi pored principa većine od 50 posto upisanih birača svi državljani Crne Gore, a posebno oni koji žive u Srbiji, imali pravo da glasaju o sudbini svoje države'', dodao je on.


UPR:TADICH-VERA-IZJAVA

TADIĆ ZA VERSKU TOLERANCIJU, PROTIV PALJENJA ZASTAVA

11.2.2006 16:38 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je, u izjavi Tanjugu, sve građane na međuversku toleranciju, ali je istovremeno ocenio neprijhvatljivim da se verska osećanja izražavanju paljenjem državnih simbola.

Tadić je pozvao građane na poštovanje tuđe vere i religijskih osećanja, na toleranciju i međusobno razumevanje.


http://www.tanjug.co.yu/

Одговори путем е-поште