Koštunica:Nezamislivo da se rasparčava demokratska država
BEOGRAD, 15. februara 2006. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica rekao je danas u Orašcu, na proslavi Dana državnosti, da je nezamislivo da se raparčava jedna demokratska evropska država i da se protivno volji Srbije menjaju njene državne granice.

"Orašac je pravo mesto da ponovim stav Srbije da u razgovorima o Kosovu svi moraju voditi računa da je naša zemlja demokratski uređena država i da bi svaki pokušaj nametanja rešenja i otimanje dela naše teritorije, značilo pravno nasilje nad jednom demokratskom državom i u isto vreme nasilje nad samim međunarodnim poretkom", rekao je Koštunica na obeležavanju Dana državnosti i godišnjnice podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu.

On je istakao da za Srbiju moraju važiti ista univerzalna načela koja važe i kojih se pridržavaju sve demokratske države.

"Deliti Srbiju otimanjem Kosova i Metohije predstavljalo bi direktno kršenje najopštijih principa međunarodnog prava. Svi principi koje Srbija zastupa u rešavanju pitanja Kosova bez izuzetka su univerzalni principi saglasni međunarodnom pravu", dodao je premijer.

Prema njegovim rečima, Srbija je, polazeći od tih najopštijih načela, u potpunosti opredeljena da se pronađe valjano kompromisno rešenje u vidu suštinske autonomije za Kosovo i Metohiju.

Da bi istrajno i jedinstveno branili i odbranili državne i nacionalne interese Srbije, od posebne je važnost što Srbija danas zastupa i brani univezalna načela i vrednosti na kojima počivaju mir i stabilnost ne samo regiona, već i celog savremenog sveta, naglasio je Koštunica.

Prema njegovim rečima, sećanje na Prvi srpski ustanak "treba da nam da dodatnu snagu da izdržimo u borbi za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji".

U Srbiji se 15. februar slavi kao sećanje na 1804. godinu kada je u Orašcu počela borba za oslobođenje od Turaka, ali i dan kada je 1835. godine na Skupštini u Kragujevcu proglašen prvi Ustav.

Obeležavanju u Orašcu su prisustvovali i ministar odbrane SCG Zoran Stanković, ministar pravde Zoran Stojković, ministar energetike Radomir Naumov, ministar policije Dragan Jočić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Zoran Lončar, princ Aleksandar Karađorđević i predstavnci opštine Aranđelovac.

Skupština Srbije usvojila je 10. jula 2001. godine predlog da se 15. februar, Sretenje, proslavlja kao Dan državnosti, pa je to neradni dan za sve zaposlene u Republici.
 

Одговори путем е-поште