SUTRA POČETAK DIREKTNIH PREGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE

19.2.2006 12:42 BEOGRAD (Tanjug) - U Beču sutra počinju prvi direktni razgovori Beograda i Prištine o budućnosti Kosova i Metohije, a na sastanku, kome će predsedavati zamenik šefa međunarodnog pregovaračkog tima Albert Roan, naći će se pitanje decentralizacije vlasti u pokrajini.

U delegaciji Beograda su savetnici predsednika i premijera Srbije Leon Kojen i Slobodan Samardžić, predstavnici Srba sa Kosova i Metohije Marko Jakšić, Goran Bogdanović, Ranđel Nojkić, zatim Milorad Todorović i Boško Mijatović, kao i međunarodni pravni savetnik Tomas Flajner.

Delegaciju Prištine predvodiće pokrajinski ministar za lokalnu samoupravu Ljutvi Haziri.

Decentralizacija je pitanje kojem obe strane i međunarodni posrednici pridaju veliki značaj, mada je, sudeći prema dosadašnjim izjavama, različito tumače.

Za Beograd je reč o drugačijoj organizaciji lokalne vlasti, koja bi, u najkraćem, omogućila da se srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji posle šest godina vrate uslovi za normalan život.

To znači, kako je primetio i Samardžić, da se ne može razgovarati o evropskim rešenjima za funkcionisanje lokalne vlasti, jer Srbi i drugi nealbanci na Kosovu ne žive u evropskim prilikama, već u okolnostima svakodnevnog kršenja osnovnih ljudskih prava na bezbedan život, slobodu kretanja, struju, vodu&

Pristup Prištine, kako je formulisan u platformi, međutim, usmeren je na reformu lokalne uprave i samouprave na boljitak ''svih građana Kosova'' i to iz perspektive rešenja konačnog statusa pokrajine.

Međunarodna zajednica, pak, zasad, kao da nije sasvim rešila da li je reč o ''tehničkim pitanjima, kao što su nadležnosti u okviru zdravstva, sudstva, policije i obrazovanja'', kako je nedavno rečeno iz kancelarije međunarodnog pregovaračkog tima, ili je to, prema izjavi Martija Ahtisarija, tema ''od odlučujućeg značaja za nacionalne manjine'' u pokrajini.

U međuvremenu je, prema onome što se može čuti u diplomatskim krugovima, i Albancima i Srbima jasno predočen okvir u kojem bi trebalo da se kreću.

Albancima je objašnjeno da se nezavisnost ne može proklamovati i da se mora napredovati u ispunjavanju standarda, dok je srpskoj strani, prema istim izvorima, stavljeno do znanja da ne računaju previše sa argumentom da bi Kosovo i Metohiju u slučaju nezavisnosti napustili i preostali Srbi.

Međunarodna zajednica svoju ulogu vidi u tome da stvori uslove za suživot na Kosovu, a da li će Srbi ostati ili ne - to je, kako to zapadne države vide, stvar njihovog izbora.

Opasnost od radikalizacije političke scene u Srbiji, a time i destabilizacije regiona, pa i odlaganja evropske perspektive, za međunarodnu zajednicu, takođe, nije od većeg značaja.

Unutrašnje političke prilike u Srbiji su, prema tumačenjima diplomatskih krugova, briga Beograda i nemaju nikakve veze sa pregovorima o Kosovu.

Predstavnici međunarodne zajednice, inače, ni u javnim nastupima ne kriju neku vrstu sentimenta i prema kosovskim Albancima i prema Srbima, bez uporišta u stanju na terenu i normama međunarodnog prava.

Albance, kako to tumače i zapadni zvaničnici i analitičari, valja umiriti i osloboditi straha od mogućnosti povratka Srbije na Kosovo, a kad je reč o Srbima - njih u poslednje vreme učestalo podsećaju da je Kosovo Miloševićevo nasleđe.

Ogromna diplomatska energija je, prema svedočenju ''diplomatskih insajdera'', pokrenuta kako bi se posao završio, odnosno Kosovo skinulo sa dnevnog reda.

Ima, međutim, u diplomatskim krugovima i onih koji pred sutrašnji početak pregovora podsećaju da je slična posrednička i pregovaračka rešenost u startu manifestovana i u nekim ranijim prilikama, da bi se potom izgubio dah.

Što se tiče srpskog tima, njegovi članovi su i ovog vikenda, u poslednjim dogovorima pred polazak za Beč, ponovili spremnost za pregovore i uverenje u snagu svoje argumentacije.
http://www.tanjug.co.yu/

Одговори путем е-поште