POVRATAK

Mira Marković želi da Milošević bude sahranjen u Srbiji, ali pokušava da obezbedi da njen dolazak prođe bez hapšenja

BEOGRAD - Članovi porodice Slobodana Miloševića, uprkos početnoj konfuziji, sve bliže su odluci da on bude sahranjen u Srbiji, odnosno u Beogradu, saznaje Kurir. Za istu ideju založili su se i najviši funkcioneri Socijalističke partije Srbije, ali niko od njih nije hteo da otkriva kakva je konačna odluka Miloševićeve porodice.

Milorad Vučelić kaže za Kurir da je "u stalnom kontaktu sa Miloševićevom porodicom", ne želeći da precizira sa kojim članovima. Na pitanje da li je Mira Marković izrazila želju da joj suprug bude sahranjen u Srbiji ili u Moskvi, Vučelić je odgovorio da "nije ovlašćen" da daje takve informacije.

Međutim, kako za Kurir tvrdi dobro obavešten izvor blizak Miloševićevoj udovici, ona je u razgovoru sa Vučelićem otvoreno nagovestila da želi da se njen suprug sahrani u zemlji u kojoj je rođen.
- Mira i Vučela dugo nisu razgovarali, a kada su se u subotu veče čuli, najiskrenije su se isplakali i izjadali jedno drugom. U tom razgovoru Mira je rekla da bi volela da Sloba počiva u Srbiji i zamolila Vučelića da učini sve da to obezbedi. To se posebno odnosi na činjenicu da spreči eventualno hapšenje nje i sina Marka. Njihov kratak razgovor ona je završila rečima da i sama želi da jednog dana počiva pored svog supruga. "Gde on, tu i ja", rekla je - navodi izvor Kurira.

Inače, jedini član Miloševićeve porodice koji je dosad javno izrazio želju da Slobodan Milošević bude sahranjen u Srbiji jeste njegov brat Borislav.
- Slobodan je sin srpskog naroda i treba da bude sahranjen u svojoj zemlji. Oni koji hoće da ga izbrišu iz istorije, to svakako ne mogu - rekao je Borislav Milošević.

Stigao CNN

Da će Milošević najverovatnije biti sahranjen u Beogradu, najbolje svedoči činjenica da je u glavnom gradu Srbije sve više stranih televizijskih ekipa. Poslednja velika "ekspedicija" sletela je juče u popodnevnim satima na surčinski aerodrom. Reč je o ekipi od 20 novinara i snimatelja američke televizijske kuće Si-En-En.

Da među Miloševićima vlada konfuzija u vezi sa ovim, pokazuje i slučaj Marije Milošević, koja je najpre izrazila želju da se njen otac sahrani u selu Lijeva Rijeka u Crnoj Gori, a kasnije se založila da se sahrana obavi u Moskvi. Želja Mire Marković da se njen suprug sahrani u Srbiji mogla je juče da se nasluti i kroz saopštenje Jugoslovenske levice, čiji je bila osnivač i lider. Ova partija pozvala je juče srpske vlasti da aboliraju članove Miloševićeve porodice i da im omoguće da ga sahrane u "svojoj zemlji", tražeći da se tim povodom proglasi i Dan žalosti!

Kako Kurir saznaje iz izvora bliskih SPS, organizacija sahrane Slobodana Miloševića poverena je Miloradu Vučeliću, dok je Ivica Dačić potpuno skrajnut iz cele priče. Vučelić je na sebe preuzeo održavanje veze sa članovima porodice, ali i sa vlastima u Beogradu, kako bi se Marku Miloševiću i Miri Marković omogućio nesmetan dolazak u Beograd.

Milorad Vučelić negirao je da je SPS pokrenuo inicijativu da Boris Tadić abolira članove Miloševićeve porodice.
- Mira Marković tereti se za minornu stvar, a Marko nije ni za šta ni optužen. Uostalom, zašto bi mi pokretali inicijativu kad bi to Tadić trebalo sam da uradi - rekao je Vučelić.

Tadić protiv abolicije

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji po Ustavu zadužen za davanje pomilovanja, kako su nam rekli u njegovom kabinetu, još uvek nije dobio zahtev za aboliciju članova Miloševićeve porodice. Međutim, iz odlično obaveštenih izvora bliskih kabinetu predsednika, Kurir saznaje da Tadić takav zahtev, sve i da ga dobije, neće odobriti. Sa druge strane, kako saznajemo, ni premijer Vojislav Koštunica koji nije ni ovlašćen da odlučuje o toj molbi, takođe nije oduševljen idejom da se Milošević sahrani u Srbiji.

KURIR

Одговори путем е-поште