KARLINO PISMO
Izvor: Večernje Novosti, 09.04.2006; Strana: 14

RAT VREDNOSTI

Piše Željko VUKOVIĆ

Kamera austrijske državne televizije Austrije, bila je u prepodnevnim časovima 28. juna 1991. godine, postavljena sa austrijske strane graničnog prelaza Holmec. I uživo filmski zabeležila kako pripadnici Teritorijalne odbrane Slovenije streljaju trojicu mladih vojnika JNA, i to nakon što su se predali, položili oružje i sa belim čaršavom u podignutim rukama, izašli iz karaule.
O tom prvom dokumentovanom ratnom zločinu uredno se ćutalo sve do 1999. godine. Tada ga je obelodanio slovenački list "Slovenske novice". Usledila je organizovana reakcija državnih organa i ostalih medija, pa su novinar i novine horski optuženi za izdaju domovine, blaćenje boraca i boja za slovenačku nezavisnost, pomanjkanje državotvorne svesti i nedostatak patriotizma.
Uprkos toj i takvoj odmazdi i muku koji je nastao, Helsinški odbor Slovenije se usuđuje da tih dana pokrene postupak pred Haškim tribunalom. O tome kako je na tu prijavu reagovala Karla del Ponte, predsednica Odbora, Neva Miklavčić-Predan, kaže:
- Ona nam se obratila pismom u kojem je navela kako je sve to što mi radimo plemenito, ali da ona tu ništa ne može jer njezin mandat ističe 2004. godine. Kako bi neutralizirala naše zahteve, ona nas je pokušala umiriti tvrdnjom da je u Sloveniji rat prekratko trajao da bi se stigli počiniti brojniji ratni zločini. Na to sam joj odgovorila, u redu nema puno zločina, ali to su bili prvi na prostoru bivše Jugoslavije i baš bi ih zato trebalo istražiti jer su u onom burnom vremenu prdstavljali presedan za celu bivšu državu. Jer, ako je u Hrvatskoj rat trajao četiri ili pet godina, a u Sloveniji tri dana, onda je onih nekoliko žrtava na Holmecu proporcionalno jako brojan ratni zločin, i ako ga Hag ne želi, onda je morao izvršiti pritisak da to preuzme domaće sudstvo...
Da zločin u Holmecu ponovo bude aktuelan, zaslužne su televizije u Austriji i Hrvatskoj, koje su pre nekoliko dana emitovale spomenuti televizijski snimak.
Naše još nisu (sem jedne, B92)! Da li zato što se poštuje nepisano pravilo da je evropski i demokratski prikazivati samo snimke i slike zločina koje su počinili Srbi? Ili je streljanje tri regruta toliko stravično, da se žele gledaoci zaštititi, kao što je to bilo opravdanje za neprikazivanje, recimo, filmova o stravičnim pokoljima koje su činili mudžahedini nad srpskim življem u Bosni?
Nije nemoguće i da je reč o strahu da prikazivanje egzekucije trojice mladih vojnika - ne pokvari, inače zategnute i osetljive odnose sa Hagom i Slovenijom.
Uostalom, neki istaknuti slovenački političari, poput Kacina, koji su vodili rat protiv bivše JNA i sakrivali sve zločine koje je počinila njihova vojska - sada u ime Evrope ponovo presuđuju i odlučuju o našoj i naše države sudbini, pa nije dobro da ih ljutimo.
Naravno, ni Karla del Ponte se ne bi baš obradovala da u Srbiji vide snimak zločina kojeg je ona zataškala i čije je aktere spasila haškog suda.
Ali, da su austrijski novinari snimili kako pripadnici bivše JNA streljaju tri slovenačka vojnika sa belom zastavom - taj film bismo već gledali hiljadu puta i bio bi za mnoge neoboriv dokaz zločinačke srbo-četničke agresije.

Одговори путем е-поште