Neka ovaj Vaskrs prođe u miru

BEOGRAD - Iako srpska policija hapsi jatake generala Ratka Mladića, iako međunarodna zajednica očekuje da Vojislav Koštunica održi datu reč, još nije poznato da li su srpske vlasti "doterale cara do duvara".

Ako bude kako je i dogovoreno, ovom haškom beguncu "odzvoniće" najkasnije za osam dana. Najveći skeptici među njima, a posebno oni koji se svrstavaju u takozvani "antihaški lobi" uplašeni su da bi odlazak Mladića put ševeningenskog pritvora mogao da se dogodi baš na pravoslavni Vaskrs - sutra. Među pomenutim skepticima su i neki naši ugledni političari. Kao najveći argument, koji bi mogao da potkrepi njihove loše predosećaje, iznose neke nemile događaje koji su se u Srbiji dešavali baš na ovaj sveti dan.

Oni podsećaju da Beograd još pamti crni Vaskrs 1944. godine kada su saveznički avioni uspavani grad sravnili sa zemljom. Takođe, 55. godina kasnije naša zemlja bila je meta bombi. Iako su brojni domaći i strani zvaničnici i ugledne ličnosti apelovale da na Vaskrs 1999. godine NATO bombarderi naprave pauzu - Havijer Solana, tadašnji generalni sekretar Severnoatlantske alijanse, ostao je gluv na molbe. Tog Vaskrsa bombe su padale po selima opština Kraljevo, Kuršumlija, Leskovac... Istog dana, u Beogradu, pred vratima svoga stana ubijen je ugledni novinar Slavko Ćuruvija.

I dalja prošlost ide u prilog njihove sumnje da bi Mladić mogao nenadano da ode na najgori mogući dan. U Makedoniji je juče održan parastos srpskim vojnicima, masakriranim uoči Vaskrsa 1915. godine.http://www.glas-javnosti.co.yu/
Одговори путем е-поште