Olbrajtova odredila koordinate nezavisnosti

Prvoborac za nezavisnu državu M. Đukanović je, od 1999. do 2002. godine, 54 puta odlazio u inostranstvo da bi od političara i vlastodržaca velikih svetskih sila tražio podršku za otcepljenje Crne Gore. Od njih je, nesumnjivo, dobijao i savete kako da na najbolji način podstiče raspad SRJ. U Nemačkoj je, tim poslom, boravio devet puta, u SAD, Italiji i Engleskoj po četiri, a u Francuskoj tri puta. Najčešće se sastajao sa američkim državnim sekretarom gđom Olbrajt, osvedočenim neprijateljem Srbije. Može se samo pretpostaviti kakva je uputstva od nje dobijao.

Ni ponašanje Svetozara Marovića i ostalih crnogorskih kadrova u državnoj zajednici SCG, koji su se u vreme svojih mandata veoma trudili da se ona što pre i potpunije razjedini, ne može da služi za pohvalu i uzor. Bilo je i teško i žalosno živeti u istoj državi sa ljudima ovakvih moralnih shvatanja, pa veliko olakšanje dolazi od saznanja da sa njima (valjda) više nećemo imati posla. Istina, oni su u svojoj agitaciji za nezavisnost isticali kako će odnosi Srbije i Crne Gore ostati isti i posle referenduma, i da će i jednoj i drugoj članici državne zajednice biti mnogo bolje kad se razdvoje, ali to, verovatno, nisu mislili ozbiljno.

Jedan moj prijatelj govorio je da je Crna Gora gotovanska država koja živi na račun Srbije. Da li je i koliko bio u pravu, pokazaće se ako u neko dogledno vreme život u Srbiji postane bolji i sređeniji.

Vojislav M. Stanojčić, Beogradhttp://www.glas-javnosti.co.yu/
Одговори путем е-поште