Rusija:Kosovo će biti presedan i za druge oblasti Evrope
BEOGRAD, 5. juna 2006. (Beta) - Rusija nikome neće priznati pravo da bude arbitar i kaže koje je rešenje za Kosovo moguće, a koje nije, jer bi to izazvalo haos u međunarodnom pravu, i zato insistira da se njegov budući status definiše rezolucijom Saveta bezbednosti UN, izjavio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev.

"Mi ne smatramo da je rešenje kosovskog problema neka trka sa vremenom, koja mora da se završi u roku koji je neko odredio", rekao je Aleksejev u predavanju na temu "Prioriteti ruske spoljne politike na Balkanu" koje je održao u beogradskom Institutu za međunarodnu politiku i privredu.

Ambasador Ruske Federacije je upitao zašto se kao rok za odlučivanje o Kosovu pominje kraj 2006. godine, i naveo da ruskoj strani "to niko ne može da objasni".

Na pitanje da li bi Rusija bila spremna da iskoristi pravo veta u SB UN ukoliko se ne bude slagala sa rešenjem za Kosovo, ambasador je odgovorio da Moskva "nije ni razmišljala o tom pitanju".

Aleksejev je izrazio ubeđenje da bi "nametnuto rešenje, koje ne bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom UN 1244, bilo na štetu evropske regije u celini". Kosovo, ponovio je ambasador stav zvanične Moskve, nije jedinstven slučaj za koji se traži jedinstveno rešenje.

"Želeli mi to ili ne, rešenje za Kosovo će biti presedan i od toga moramo da polazimo ako ne želimo da izgubimo kontakt sa realnošću", rekao je on. Ambasador je dodao da ne može da zamisli "kako bi izjave političara uspele da spreče težnje nekih oblasti" u Evropi da i same dobiju nezavisnost.
 

Одговори путем е-поште