Beta - pregled vesti za
Četvrtak, 8. jun 2006. u 18 časovaBEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković obavestio je u četvrtak parlamentarnu skupštine Saveta Evrope i OEBS-a da Republika Srbije nastavlja članstvo i preuzima sva prava i obaveze državne zajednice Srbija i Crna Gora.

NJUJORK - Pred sedištem UN u Njujorku u četvrtak je u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića zastava državne zajednice Srbije i Crne Gore zamenjena zastavom Republike Srbije.

STRAZBUR - Pred sedištem Saveta Evrope u Strazburu 14. juna zastava državne zajednice Srbije i Crne Gore biće zamenjena zastavom Republike Srbije, čime će biti ozvaničeno članstvo Srbije, kao sledbenice SCG, u toj panevropskoj organizaciji.

BEOGRAD - Vlada Srbije u četvrtak je ukinula Ministarstvo za ljudska i manjinska prava SCG i još neke organe i institucije doskorašnje državne zajednice.

BEOGRAD - Rasim Ljajić potvrdio je u četvrtak agenciji Beta da će ostati na čelu Koordinacionog tela za jug Srbije i Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom.

BEOGRAD - Srpski ministar policije Dragan Jočić izjavio je u četvrtak da su svi kapaciteti Ministarstva unutrašnjih poslova stavljeni u funkciju rešavanja problema s Haškim tribunalom.

BRISEL - Ministri odbrane NATO-a u četvrtak su u Briselu istakli da će taj savet doprineti bezbednosti i ostati angažovan u procesu rešavanja statusa Kosova i zatražili od Beograda i Prištine "konstruktivan i fleksibilan" stav u tom procesu.

PRIŠTINA - Predstavnici zemalja Kontakt grupe predali su u četvrtak privremenim kosovskim institucijama i Vladi Srbije spisak prioriteta u ostvarivanju standarda na Kosovu, čija primena treba da poboljša položaj manjinskih zajednica, pre svih srpske.

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je u četvrtak da će uvođenje elektronske lične karte doprineti borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, unapređenju rada državnih organa i tačnom utvrđivanju biračkih spiskova.

TIRANA - Albanija će u ponedeljak zvanično potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, nakon više od tri godine pregovora.

VAŠINGTON - Svetski lideri ocenili su u četvrtak da smrt lidera Al Kaide u Iraku Abu Musaba al Zarkavija predstavlja udarac za tu terorističku organizaciju.
Одговори путем е-поште