Kosovo cena za lojalnost crnogorskih Albanaca

BEOGRAD - Dilemu oko toga, da li će ili ne kosovski Albanci zatražiti od Crne Gore protivuslugu za lojalnost kojom su njihovih sunarodnici pripomogli aktuelnoj crnogorskoj vlasti da dobiju nezavisnu državu, ovih dana razjasnio je kosovski premijer Agim Čeku.

MOŽE I AUTONOMIJA

Mehmet Bardi, jedan od lidera Albanaca u Crnoj Gori, nekoliko puta do sada je izjavio da bi proglašenje nezavisnog Kosova umnogome pomoglo rešavanje statusa Albanaca u Crnoj Gori, jer im je "neophodan novi način teritorijalnog organizovanja, kao i decentralizacija." Drugim rečima, kako je to i definisao Nedžat Daci, Albanci u Crnoj Gori treba da dobiju "status autonomije." Ovu ideju podržala je i albanska nevladina organizacija Unitas, koja je prošle godine promovisala predlog regionalizacije Crne Gore prema nacionalnoj osnovi.

Obraćajući se javnosti, Čeku je napomenuo da "Crnogorci sa Kosmeta treba da se ugledaju na Albance u Crnoj Gori, koji su svojim konstruktivnim građanskim doprinosom imali ključnu ulogu u ostvarivanju nezavisnosti te zemlje." Miodrag Vuković, funkcioner DPS-a, nije želeo da se upušta u raspravu da li se iza ovoga krije naplata duga, ali ni da komentariše da li su Crnogorci upravo svojim "nemešanjem" u kosovski problem prećutno podržali Prištinu u svojoj ideji o nezavisnosti. Bez odgovora ostalo je i pitanje, da li će crnogorsko rukovodstvo pozvati Crnogorce sa Kosmeta da ostanu lojalni državni Srbije, ili će cena lojalnosti crnogorskih Albanaca nezavisnoj Crnoj Gori, biti isplaćena upravo preko Kosova i Metohije. Trideset hiljada Crnogoraca koji prema poslednjem popisu žive na Kosmetu, mišljenja je Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine, ni na koji način ne mogu da utiču na budući status Kosmeta, ali je, kako kaže, za očekivati da Crnogorci sa Kosova budu opredeljeni za nezavisnost ove pokrajine. "Ako su Albanci u Crnoj Gori podržali nezavisnost, logično je da se i Crnogorci koji žive na Kosovu opredele za nezavisnost Kosova", kaže Šeholi.

To što je kosovski premijer zatražio da Beograd ubuduće ne vodi brigu o Crnogorcima u južnoj srpskoj pokrajini, već da to čini zvanična Podgorica, za Vukovića je na neki način dobro jer Čeku u svojoj izjavi "priznaje"da na Kosovu i Metohiji žive i Crnogorci, za razliku od Vojislava Koštunice, koji govori samo o Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Crnogorce sa Kosmeta u Beogradu niko nije ni pominjao, iako sam više puta javno postavljao pitanje šta je sa Crnogorcima na Kosovu. Niko nije znao ni da li su pobegli ili su pobijeni. Nikada mi niko nije odgovorio na ovo pitanje. Prema tome, dobro je što je kosovski premijer ovom svojom izjavom podsetio vlast u Srbiji da na Kosovu i Metohiji postoje i Crnogorci - rekao je Vuković. On kaže da Crna Gora neće komentarisati političke stavove Koštunice i Čekua o Kosmetu jer, kako kaže, stav Crne Gore po pitanju Kosmeta je odavno jasan: to je problem Beograda, a ne Crne Gore.

B. Ristićhttp://www.glas-javnosti.co.yu/
Одговори путем е-поште