Srbija

UPR:ODBRANA-UPRAVA-ZLOUPOTREBA

NAČELNIK UPRAVE ZA MATERIJALNE RESURSE UDALJEN S DUŽNOSTI

26.6.2006 14:24 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar odbrane Zoran Stanković je udaljio sa dužnosti načelnika Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse pukovnika Vlada Radića zbog osnovane sumnje u zloupotrebu službenog položaja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

''Takvu odluku Stanković je doneo zbog zahteva Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu da se sprovede istraga protiv Radića zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz člana 359. stav 1. krivičnog zakonika'', navedeno je u saopštenju.


UPR:MUP-DROGA-HAPSSENJE

UHAPŠENADVOJICA, POLICIJA TRAGA ZA JOŠ DVOJICOM

26.6.2006 14:18 BEOGRAD (Tanjug) - Istražnom sudiji Okružnog suda u Novom sadu policija je privela Beograđane Predraga Z (28) i Sašu Z (27), osumnjičene za proizvodnju i trgovinu drogom, dok se za dve osobe intezivno traga, saopštio je danas MUP.

Policija traga za osumnjičenima Dragomirom. P (32) iz Novog Sada i Zoranom R. (31) iz Budve. Beogradska policija u saradnji sa policijom Novog Sada, zaplenila je blizu 100 kilograma marihuane, oko 750 grama heroina, izvesnu količinu amfetamina i kokaina, kao i pištolj i veću količinu municije.


UPR:SKUPSSTINA- ZAKON-OSUGURANJE

PREDLOŽENE IZMENE ZAKONA O OSIGURANJU

26.6.2006 14:12 BEOGRAD (Tanjug) - Vlada Srbije dostavila je Skupstini predlog Zakona o izmenama Zakona o osiguranju kojim su regulisani način prodaje društvenog i državnog kapitala u društvima za osiguranje i prava zaposlenih.

Ministarstvo finansija pokreće a Agencija za osiguranje depozita organizuje i sprovodi postupak prodaje takvih preduzeća, navedeno je u obrazloženju.


UPR:VIDOVDAN-SPC

CRKVA I VERNICI NE ZABORAVLJAJU STRADANJE SRPSKE VOJSKE

26.6.2006 14:12 BEOGRAD (Tanjug) - Srpska pravoslavna crkva (SPC) i pravoslavni vernici obeležavaju 28. juna Vidovdan u znak spomena na veliko stardanje srpske vojske 1389. godine na Kosovu i starozavetnog proproka Amosa, slavu srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića.

Taj datum srpske srednjevekovne istorije i pravoslavne vere, u kome se kao svedočanstvo slovenskog verskog nasleđa pominje i božanstvo Svetovid, obeležava su u hramovima SPC svetim liturgijama i pomenom kosovskim ratnicima i svetim velikomučenicima koji su se suprodstavili najezdi daleko nadmoćnije turske vojske.


UPR:SELIMOVICH-PRESUDA

SELIMOVIĆ OSUĐEN NA GODINU I DVA MESECA, USLOVNO NA PET

26.6.2006 13:43 BEOGRAD (Tanjug) - Bivši poslanik Demokratske stranke Alen Selimović osuđen je danas u Prvom opštinskom sudu u Beogradu na godinu i dva meseca zatvora, uslovno na pet, zbog toga što je 22. jula 2003. godine prilikom izbora Kori Udovički za guvernera Narodne banke Srbije glasao indentifikacionom karticom poslanika Nataše Milojević, čime je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Pored uslovne osude veće sudije Jelene Milinović, Selimoviću je izreklo i meru zabrane vršenja odborničke ili poslaničke funkcije u državnim organima ili organima lokalane samouprave u trajanju od osam godina.


UPR:NPAZAR-EKSPLOZIJA

U EKSPLOZIJI U NOVOM PAZARU NEMA POVREĐENIH

26.6.2006 13:33 NOVI PAZAR (Tanjug) - Novopazarska policija saopštila je danas da u ekploziji koja se dogodila jutros, u tri sata, u dvorištu porodične kuće Mujesire Bejdoni u tom gradu nije bilo povređenih.

Od eksplozije koju je, kako se pretpostavlja, izazvala ručna bomba, oštećena je fasada kuće, putničko vozilo koje je bilo parkirano ispred ulaza i izlog prodavnice sa ulične strane.


UPR:NPAZAR-KOMISIJA-UGLJANIN

UGLJANINU IZGLASANO POVERENJE

26.6.2006 13:33 NOVI PAZAR (Tanjug) - Protiv opoziva Sulejmana Ugljanina glasalo je 96,80 odsto izašlih na jučerašnji referendum na kome su se građani Novog Pazara izjašnjavali da li će on i dalje biti predsednik te opštine, saopštila je Opštinska izborna komisija.

Prema podacima komisije, od 68.732 upisanih birača, na referendum je izašlo 30.070 ili 43,75%. Protiv opoziva Ugljanina izjasnilo se 29.107 ili 96,80 odsto, dok je za opoziv bilo 819 ili 2,72 odsto ukupno izašlih.


UPR:FAKULTETI-UPIS-PRIJEMNI

PRIJEMNI ISPITI NA FAKULTETIMA OD 28. DO 30. JUNA

26.6.2006 13:25 BEOGRAD (Tanjug) - Polaganje ispita za proveru spremnosti i sposobnosti za upis u prvu godinu osnovnih studija, obaviće se od 28. do 30. juna, predviđeno je kalendarom upisa.

Svaki fakultet određuje datume polaganja ispita u okviru tih termina, a prvi upisni rok mora biti završen do 15. jula.


UPR:NSAD-DROGA-EGZIT

SUD POTVRDIO ZAPLENU DROGE U NOVOM SADU

26.6.2006 12:58 NOVI SAD (Tanjug) - Okružni sud u Novom Sadu potvrdio je danas da je u subotu 24. juna, na nekoliko mesta u gradu pronađeno ukupno 95,4 kilograma marihuane i oko 744 grama heroina.

Posle uviđaja na nekoliko gradskih lokacija, u podzemnoj garaži na Bulevaru Cara Lazara pronađeno je 66 paketa marihuane, 216 grama najverovatnije heroina, elektronska vaga i pištolj ''zastava'' M-88, kalibra devet milimetara, s okvirima i 84 metka.Na parkingu u Balzakovoj ulici pronađen je automobil ''nisan primera'' budvanskih registarskih oznaka, u kojem je bilo 29 paketa marihuane i 528 grama heroina.


UPR:TRANZICIJA-PRAVDA-KANDICH

KANDIĆ: NISU STVORENE ODGOVORNE INSTITUCIJE

26.6.2006 12:57 BEOGRAD (Tanjug) - Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je danas da u Srbiji nisu stvorene odgovorne institucije, što je uslov za suočavanje sa prošlošću.

Kandićeva je na predstavljanju izveštaja o Tranzicionoj pravdi u Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu od 1999. do 2005. godine kazala da ne postoji politička volja za udaljavanjem prekršilaca ljudskih prava iz vojske, policije i državnih institucija u kojima i danas, prema njenom mišljenju, postoje jake grupe ''koje su bile bliske i odane Slobodanu Miloševiću''.


UPR:VREME-PROGNOZA

SUTRA JOŠ TOPLIJE, OD ČETVRTKA RASHLAĐENJE

26.6.2006 12:46 BEOGRAD (Tanjug) - U Beogradu sutra pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab, promenljivog pravca. Jutarnja temperatura oko 22, najviša dnevna oko 35 stepeni.

SRBIJA I CRNA GORA, IZGLEDI VREMENA ZA SEDAM DANA (do 4. jula) : Prvog dana pretežno sunčano i dalje veoma toplo, sa uslovima da posle podne i krajem dana, uz lokalni razvoj oblačnosti u severnim i zapadnim krajevima, bude kratkotrajnih pljuskova i grmljavina.


UPR:NVAROSS-REFERENDUM

DILPARIĆ OSTAJE PREDSEDNIK

26.6.2006 12:32 NOVA VAROŠ (Tanjug) - Na jučerašnjem referendumu o poverenju aktuelnom predsedniku opštine Nova Varoš Branislavu Dilpariću (SPS) 4.746 glasača ili 63 procenta izjasnilo se protiv njegovog opoziva, a za je glasalo 2.718 glasača ili 36 odsto od broja izašlih.

Na birališta je, prema zvaničnim podacima Opštinske izborne komisije, od 15.746 glasača izašlo 7.541 ili 48 odsto.


UPR:SUDJENJE-SSILEROVA

NA SUĐENJU - NIKO U IME DRŽAVE I OPŠTINE

26.6.2006 11:21 BEOGRAD (Tanjug) - Suđenje po tužbi supruga ubijenih vođa ''zemunskog klana'' Dušana Spasojevića ''Šiptara'' i Mileta Lukovića ''Kuma'' odloženo je danas u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, jer se pravni zastupnici za državu Srbiju i opstinu Zemun, nisu pojavili na pretresu.

Zbog važnosti iskaza svedoka Ljubomira Djuričića, kome bi trebalo da prisustvuju svi tuženi, pretres je odložen za 18. oktobar.


UPR:KOVIN-IZBORI

U DRUGI KRUG KOLAREVIĆ I KRSTIĆ

26.6.2006 11:20 KOVIN (Tanjug) - Na vanrednim lokalnim izborima za predsednika opštine Kovin, koji su održani juče, u drugi izborni krug ušli su Stevan Kolarević, kandidat bloka devet demokratskih partija i Sava Krstić iz koalicije D S S i Nova Srbija.

Na izbore za predsednika opštine izašlo je 9.442 glasača ili 31,47 odsto od 30.000 građana koji su imali pravo glasa. Za Kolarevića je glasalo 2.664 građanina (28,21 odsto), a za Krstića 2.342 (24,28 odsto).

.


UPR:SRBIJA-SKUPSTINA

SUTRA NASTAVAK RADA RASPRAVOM O LIČNOJ KARTI

26.6.2006 10:48 BEOGRAD (Tanjug) - Skupština Srbije nastaviće u utorak vanredno zasedanje raspravom u pojedinostima o predlogu Zakona o ličnoj karti.

Poslanike zatim čeka razmatranje pojedinosti drugih akata sa ovog zasedanja među kojima su predlozi Zakona o finansiranju lokalne samouprave, poljoprivrednom zemljištu, Zakona o deviznom poslovanju i o slobodnim carinskim zonama.


UPR:SSKOLE-UPIS-REZULTATI

PRELIMINARNI RAZULTATI OD JUTROS NA OGLASNIM TABLAMA

26.6.2006 10:18 BEOGRAD (Tanjug) - Preliminarni rezultati kvalifikacionog ispita iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike, za upis u srednje škole, jutros su objavljeni na oglasnim tablama, a učenici koji smatraju da su oštećeni, danas i sutra mogu da se žale upisnoj komisiji.

Ukoliko nisu zadovoljni odgovorom članova upisne komisije pri školi, učenici mogu izjaviti žalbu i okružnoj upisnoj komisiji. Konačni rezultati kvalifikacionih ispita biće poznati u četvrtak 29. juna, posle čega se popunjava lista od 20 željenih škola.


UPR:PUTEVI-STANJE

SAOBRAĆAJ POJAČAN I BEZ ZASTOJA

26.6.2006 9:13 BEOGRAD (Tanjug) - Saobraćaj u zemlji je pojačan na frekventnijim pravcima, ali se, prema obaveštenjima Operativnog centra Auto-moto saveza Srbije, obavlja bez većih zastoja.

Tokom vikenda prošao je veći talas motorizovanih putnika preko graničnog prelaza Batrovci iz Hrvatske, i na prelazu Preševo ka Makedoniji, dok su jutros zadržavanja na ovim i ostalim graničnim prelazima u oba smera do pola sata.


UPR:NPAZAR-REFERENDUM

UGLJANIN OSTAJE PREDSEDNIK OPŠTINE NOVI PAZAR

26.6.2006 7:48 NOVI PAZAR (Tanjug) - Protiv opoziva predsednika opštine Novi Pazar Sulejmana Ugljanina na referendumu u nedelju glasalo je 96,87 odsto birača, dok se za opoziv izjasnilo 2,68 odsto, izjavila je predsednik opštinske izborne komisije u Novom Pazaru Zejnepa Kavrajia.

Ona je konstatovala da će, prema preliminarnim rezultatima, Ugljanin ostati na funkciji predsednika opštine. Na referendum o opozivu predsednika opštine izašlo je 44 odsto od 68.732 upisana birača.


UPR:PAJTICH-IZBORI

PAJTIĆ O TRIJUMFU DEMOKRATSKIH KANDIDATA

26.6.2006 7:47 NOVI SAD (Tanjug) - Predsednik Izvršnog veća Vojvodine i potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je sinoć Tanjugu povodom prvog kruga izbora za predsednike opština u Kuli i Kovinu da u pokrajini nije došlo do radikalizacije političke scene kako to neki tvrde.

''U obe opštine su u prvom krugu glasanja ubedljivo pobedili kandidati Demokratske stranke, a uveren sam da će ih podržati sve stranke demokratskog bloka i ostvariti konačan uspeh'', dodao je Pajtić.


UPR:NVAROSS-IZBORI

DIRPARIĆ OSTAJE PREDSEDNIK

26.6.2006 7:41 NOVA VAROŠ (Tanjug) - Prema prvim preliminarnim podacima Izbornog štaba Socijalističke partije Srbije o čijem su se članu Branislavu Dirpariću, aktuelnom predsedniku opštine Nova Varoš u nedelju na referendumu izjašnjavali građani te opštine za opoziv je glasalo 2.503 glasača, dok mu je poverenje ponovo ukazalo 4.403 glasača.

Na birališta je od 15.774 glasača izašlo 6.754 ili nešto više od 43 odsto od ukupnog broja birača naovovaroške opštine


UPR:KULA-IZBORI

U DRUGI KRUG RADIKALI I DEMOKRATE

26.6.2006 7:41 KULA (Tanjug) - Na izborima za predsednika opštine Kula, prema nezvaničnim podacima, kandidat Demokratske stranke Svetozar Bukvić dobio je 4.480 glasova, a Tihomir Djuričić predstavnik Srpske radikalne stranke 3.818 glasova.

U drugom izbornom krugu koji će se održati 9. jula, birači će odlučiti ko će od njih dvojice biti novi čelnik u ovoj bačkoj opštini.


UPR:NPAZAR-REFERENDUM

GLASANJE REGULARNO, IZLAZNOST DOBRA

25.6.2006 19:13 NOVI PAZAR (Tanjug) - Predsednik Opštinske izborne komisije u Novom Pazaru Zajinepa Kavrajić izjavila je da se glasanje o poverenju predsedniku opštine Novi Pazar Sulejmanu Ugljaninu odvija regularno, a na osnovu uzorka koji obuhvata osam biračkih mesta odziv do 17 časova bio je od 25 do 55 odsto.

Ona je konferenciji za štampu, ocenila da je najvažnije što glasanje protiče bez ikakvih problema i rekla da je odziv birača pođednako dobar i na gradskom i na seoskom području.


UPR:BEOGRAD

UMRLA NOVINAR ''PRIVREDNOG PREGLEDA'' DJURĐICA SIMIĆ

25.6.2006 18:49 BEOGRAD (Tanjug) - Novinar ''Privrednog pregleda'' Djurđica Simić umrla je juče u Imotskom, posle duge i teške bolesti, saopštila je danas redakcija tih novina.

Novinarsku karijeru dugu dve i po decenije, Simićeva je počela i završila u ''Privrednom pregledu'' u kome će ostati upamćena po sjajnim, duhovitim i veoma kritičkim tekstovima iz energetike, saobraćaja, turizma...


UPR:VOJNIK-SAMOUBISTVO

U VALJEVU SE OBESIO VOJNIK

25.6.2006 16:57 BEOGRAD (Tanjug) - Ministarstvo odbrane saopštilo je da je beživotno telo vojnika Marka Dejovića (22) pronađeno jutros u 6.45 časova obešeno o vojnički kaiš između drugog i trećeg sprata u objektu za smeštaj vojnika u kasarni ''Žikica Jovanović Španac'' u Valjevu.

''Dejović je bio na dužnosti dežurnog i oko 5.00 časova ispratio je pripadnike jedinice na zadatak. Pretpostavlja se da je samoubistvo vešanjem izvršio u periodu između 05.00 i 06.45 sati'', navodi se u saopštenju.

Одговори путем е-поште