Nacionalna avio-kompanija nezadovoljna

„Jat“ optužuje Direktorat

„Jat ervejz“ optužuje Direktorat za civilno vazduhoplovstvo da je nacionalnu avio-kompaniju zbog niza loših odluka oštetio za više miliona evra. Kao razlog navodi se to što Direktorat još nije pribavio kategoriju jedan za našu zemlju i zbog toga što se lou kost kompanijama dozvoljava da se registruju suprotno našem zakonu.

- Zbog toga što Direktorat za civilno vazduhoplovstvo dosad nije uspeo da pribavi za našu zemlju kategoriju jedan, a koju izdaju američke vlasti, „Jat“ još od 2002. ne može da leti za SAD, zbog čega je dosad izgubio profit od tri miliona evra - tvrdi Nebojša Starčević, direktor „Jat ervejza“.

Po njegovim rečima, naša zemlja ima kategoriju dva i nalazi se u rangu sa zemljama poput Haitija, Gambije, Hondurasa, Svazilenda, Zimbabvea.

- Zemlje koje imaju kategoriju jedan su, na primer, Kenija, Bocvana, Togo, Kamajska Ostrva, što u stvari govori o tome koliko je Direktorat nesposoban da pribavi kategoriju jedan - istakao je Starčević.

On navodi da je za kategoriju jedan potrebno doneti novi zakon o vazduhoplovstvu koji će biti u skladu sa međunarodnim standardima, kao i promeniti menjuel, takozvanu zbirku propisa o vazduhoplovstvu.

- Mislim da donošenje zakona i promena propisa nisu ništa strašno, niti nešto teško zbog čega Direktorat već četiri godine ne uspeva da pribavi kategoriju jedan za našu zemlju. Svakodnevno nas zovu iz Ambasade SAD i pitaju kad ćemo promeniti propise kako bismo dobili kategoriju jedan, i čude se koliko smo nesposobni da uradimo nešto što uopšte nije teško. Za to vreme direktor Direktorata Dragoljub Trgovčević tvrdi da mi ne letimo u SAD iz političkih razloga, što je totalna laž, posebno zato što kompanije iz SAD jedva čekaju da lete za Srbiju - tvrdi Starčević.

Direktor „Jata“ optužuje Direktorat da ništa nije uradio ni kod poptisivanja takozvanog horizontalnog ugovora sa Evropskom komisijom, koji predviđa da strane kompanije do naše i iz naše zemlje više ne lete po principu reciprociteta.

- Iako smo molili Direktorat da nešto učini i dogovori se sa našim državnim organima o tome da nam daju pripremni period, kao što je slučaj sa Hrvatskom koja je za svoju nacionalnu kompaniju dobila dve godine da se za taj zakon spremi. Naš Direktorat apsolutno ništa po tom pitanju nije učinio - navodi Starčević.

On iznosi da će „Jat“ podneti krivične prijave protiv nadležnih koji su određene lou kost kompanije registrovali za prevoz putnika iako nemaju zakonskog osnova da bi se time bavili.

- Preduzeće „Master“ je registrovano a da ima samo jedan avion. Takođe je registrovana i „Centavija“ iako nema nijedan avion. Da se razumemo, „Jat“ nije protiv lou kost kompanije, već je protiv toga da dozvole dobiju protivzakonito - naglasio je Starčević.

M. Cvejić

http://www.blic.co.yu


Одговори путем е-поште