Karpenter: Nezavisnost Kosova svojevrstan presedan
 BEOGRAD/VAŠINGTON, 26. jula 2006. (Beta) - Potpredsednik za spoljnopolitička pitanja u vašingtonskom institutu Kejto, Ted Karpenter izjavio je da su bečki direktni pregovori o statusu Kosova u suštini puka formalnost i da kao takvi neće proizvesti značajnije rezultate.

"Beograd i kosovski Albanci imaju stavove potpuno iskljucivog karaktera, ali Albanci znaju da imaju podršku Vašingtona i Brisela i da je vreme na njihovoj strani. Drugim rečima, nema potrebe za dogovorom, već treba sačekati da međunarodna zajednica nametne rešenje", rekao je Karpenter za "Glas Amerike" (VOA).

Karpenter je kazao da je krajnje vreme da evropski lideri uoče činjenicu da bi nezavisnost Kosova bila svojevrstan presedan, nezabeležen u skorije vreme.

Evropski lideri, nastavio je Karpenter, već duže vremena zastupaju gledište da nezavisnost Kosova ne bi predstavljala presedan u, recimo, zemljama Balkana, bivšeg Sovjetskog Saveza, što nije realno.

"Međutim, oni su toliko predani sadašnjem kursu da će biti veoma teško da u ovom momentu promene svoju politiku. Međunarodna zajednica bi mogla da odredi takozvanu 'uslovnu nezavisnost' što će u stvari značiti da će kosovski Albanci, dugoročnije gledano, dobiti potpunu nezavisnost", ocenio je vašingtonski analiticar.

Karpenter predviđa da će Evropska unija podržati de fakto nezavisnost Kosova, ali će nekim vidom neodređene pravne formulacije u smislu "uslovne nezavisnosti" i veoma labavih odnosa pokrajine sa Srbijom pokušati da izbegne stvaranje presedana.

"Drugim rečima, kada se završi tekući diplomatski proces Kosovo će biti nezavisno u svemu, osim po direktnoj definciji", neveo je Karpenter.

U slučaju takvog scenarija, Karpenter je rekao da ne veruje da će vlasti u Prištini prestati sa "etničkim čišćenjem Srba i drugih nealbanaca".

"Međunarodna zajednica neće mnogo učinti po tom pitanju, osim što će ulagati žalbe i protestne note. Stoga predlažem Beogradu da promeni svoju strategiju i ne pridaje preveliku važnost zadržavanju formalnih ovlašćenja nad Kosovom, već da se založi za 'granično podešavanje' što je pogodniji izraz od 'promene granica' pošto takva terminologija odbija zvanicnike u SAD i EU", rekao je Karpenter.

On je precizirao da to u realnosti znači podelu Kosova, tako da Srbija zadrži oblasti uglavnom naseljene Srbima i delove sa najznačajinim srpskim kulturnim i verskim spomenicima, crkvama i manastirima.
 

Одговори путем е-поште