Srbija

UPR:ZAKON-VRACHANJE-PROCEDURA

POSLANICI ĆE SE PONOVO IZJASNITI O ZAKONU O RADIODIFUZIJI

27.7.2006 14:55 BEOGRAD (Tanjug) - Skupština Srbije na prvoj narednoj sednici ponovo će se izjašnjavati o izmenama Zakona o radiodifuziji, pošto je predsednik Srbije Boris Tadić odbio da potpiše ukaz o njegovom proglašenju i vratio ga parlamentu na ponovno glasanje.

Ustavom Srbije i Poslovnikom o radu parlamenta predviđeno je da ako predsednik Republike zahteva da Skupština ponovo glasa o nekom zakonu, taj zahtev se odmah dostavlja narodnim poslanicima i stavlja na dnevni red prve naredne sednice Skupštine.


UPR:KRUSSEVAC-VLADA-SEDNICA

KOŠTUNICA I ČLANOVI VLADE DRŽE SEDNICU U KRUŠEVCU

27.7.2006 13:14 KRUŠEVAC (Tanjug) - Članovi vlade Srbije na čelu s premijerom premijerom Vojislavom Koštunicom i potpredsednicom Ivanom Dulić-Marković, stigli su u Kruševac, gde u 13 sati u zgradi Skupštine opštine počinje redovna sednica kabineta.

Predsednik i ministri stigli su u Kruševac autobusom do zgrade opštine gde su ih okupljeni građani dočekali aplauzom i zastavama.


UPR:FERHATOVICH-PRETNJE-UNS

UNS OSUDIO PRETNJE SMRĆU NOVINARU FERHATOVIĆU

27.7.2006 12:56 BEOGRAD (Tanjug) - Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je najoštrije osudilo anonimne pretnje smrću Jahji Ferhatoviću, uredniku tek osnovanog nedeljnika ''Glas Sandžaka''.

UNS zahteva od policije hitnu i efikasnu istragu kojom bi se utvrdila i kaznila osoba koja je uputila pretnje. ''UNS traži od policije da, zbog ozbiljnosti slučaja, pruži Fehratoviću odgovarajuću zaštitu'', nevedeno je u saopštenju.


UPR:RADIODIFUZIJA-ZAKON-NUNS

NUNS POZDRAVIO ODLUKU TADIĆA DA VRATI ZAKON O RADIODIFUZIJI

27.7.2006 12:35 BEOGRAD (Tanjug) - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravilo je danas odluku predsednika republike Borisa Tadića da ne potpiše Ukaz o proglašenju Zakona o izmenama i dopunama zakona o radiodifuziji koji je Skupština Srbije usvojila 19. jula.

''Smataramo da je, s obzirom na sadržaj usvojenih izmena i dopuna, kao i način na koji su usvojene u Skupštini po hitnom postupku i bez javne rasprave, odluka predsednika Tadića ispravna'', navedeno je u saopštenju NUNS-a.


UPR:RADIODIFUZIJA-ZAKON-KOJADINOVICH

KOJADINOVIĆ: NIKO NE TREBA DA LIKUJE, TREBA NAĆI KOMPROMIS

27.7.2006 11:45 BEOGRAD (Tanjug) - Ministar kulture i medija Dragan Kojadinović ocenio je danas u izjavi za Tanjug da ''nijedna strana ne treba da likuje'' zato što predsednik republike Boris Tadić nije prihvatio izmene i dopune Zakona o radiodifuziji koje su nedavno usvojene u Skupštini.

Tadić sinoć nije potpisao Ukaz o proglašenju izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji i vratio ga je Narodnoj skupštini Republike Srbije na ponovno razmatranje, ocenivši da bi promenama propisa bila ozbiljno narušena nezavisnost rada Republičke radiodifuzne agencije (RRA), zbog toga što je predviđeno da saglasnost na finansijski plan, umesto Skupštine, ubuduće daje Vlada Srbije.


UPR:RADIODIFUZIJA-ZAKON-TADICH

TADIĆ ODBIO DA POTPIŠE IZMENE ZAKONA O RADIODIFUZIJI

27.7.2006 8:48 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednik republike Boris Tadić nije potpisao Ukaz o proglašenju izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji i vratio ga je Narodnoj skupštini Republike Srbije na ponovno glasanje.

Prema sinoćnom saopštenju Pres službe predsednika, Tadić smatra da bi tim izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji bila ozbiljno narušena nezavisnost rada Republičke radiodifuzne agencije (RRA), zbog toga što je predviđeno da saglasnost na finansijski plan, umesto Narodne skupštine, ubuduće daje Vlada Srbije.


UPR:PRIJEPOLJE-NESRECHA

IZ LIMA IZVAĐEN DŽIP I TROJE MRTVIH PUTNIKA

27.7.2006 8:22 PRIJEPOLJE (Tanjug) - Ekipa ronilaca beogradskog MUP-a, koja je u sredu uveče iz Lima izvukla džip u kome je, kod Gostuna, poginulo petoro ljudi, još nije uspela da pronađe dva nastradala mladića, izjavio je Tanjugu istražni sudija Milan Vasiljević.

Ronioci su u poslepodnevnim satima iz reke izvadili mrtva tela jedne devojke i dvojice mladića čija je identifikacija u toku, dok će se potraga za još dva putnika nastaviti sutra, rekao je Vasiljević.


UPR:BLIC-LJAJICH-HAG

LJAJIĆ: U PETAK ZAJEDNIČKI PLAN MUP-A, BIA I VBA

27.7.2006 8:20 BEOGRAD (Tanjug) - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da će MUP Srbije, BIA i VBA u petak sačiniti zajednički operativni plan za primenu akcionog plana za okončanje saradnje s Haskim tribunalom.

''Operativnim planom biće razrađena svaka tačka iz akcionog plana, a formiraće se operativna tela koja će raditi na sprovođenju tih tačaka'', objasnio je on u izjavi današnjem ''Blicu''.


SPR:SAD-SRBI-MIHAILOVICH

ZAHTEV DA SE OBELODANI ISTINA U VEZI GENERALA MIHAILOVIĆA

27.7.2006 8:18 VAŠINGTON (Tanjug) - Kongres srpskog ujedinjenja, sa sedištem u SAD, pozvalo je u credu vladu Srbije da zaokruži rad na utvrđivanju istine o pogubljenju generala Dragoljuba Draže Mihailovića, počev od obelodanjivanja dokumenata u vezi sa suđenjem i egzekucijom generala, do saopšavanja gde se nalaze njegovi posmrtni ostaci.

Podsetivši da se ovog meseca navršilo 60 godina od pogubljenja generala Mihailovića, Kongres srpskog ujedinjenja je ocenio da ''pitanje lika i dela generala, kao i nepristrasne istorijske ocene ravnogorskog pokreta, ostaju i danas seme zavade u delu srpskog nacionalnog bića''.

Одговори путем е-поште