MILOVA IZDAJA

Vlada Crne Gore pristala da Hrvatskoj izručuje Srbe koji su na Interpolovim poternicama zbog navodnih ratnih zločina

BEOGRAD - Srbi koji su učestvovali u ratu u Hrvatskoj, a koji se ovog leta nađu na crnogorskom primorju, mogli bi da letovanje završe u nekom od hrvatskih zatvora. Naime, Crna Gora je prekjučerašnjim potpisivanjem sporazuma sa Hrvatskom o saradnji i gonjenju počinilaca ratnih zločina, faktički pristala da Hrvatskoj izruči Srbe protiv kojih se u toj državi vodi istraga zbog ratnih zločina!

- To znači da će svi Srbi iz Hrvatske, ali i oni iz Srbije koji su učestvovali kao pripadnici JNA u ratu u Hrvatskoj, protiv kojih Hrvatska vodi istragu, biti meta crnogorske policije. Reč je o 1.993 osobe, koliko ih je na spisku hrvatskog pravosuđa. Od tog broja 577 je osuđenih lica, 586 pod optužbom i 830 ljudi protiv kojih nadležni hrvatski organi vode istragu zbog sumnje da su počinili ratni zločin - tvrdi Savo Štrbac, direktor dokumentaciono-informativnog centra "Veritas". On dodaje da će se odsad u Crnoj Gori Srbi sa poternica Interpola hapsiti po istom principu kao u Republici Srpskoj.

- Na Interpolovim poternicama ima oko 750 osoba sa prostora bivše SCG. U Crnoj Gori ima oko 2.500 izbeglica. Veliko je pitanje koliko je njih regulisalo crnogorsko državljanstvo, koje je u ovom slučaju od presudne važnosti jer predstavlja jedini štit protiv izručenja Hrvatima - objašnjava Štrbac.

I Crnogorcima prete hapšenja

Na spisku osumnjičenih, optuženih i osuđenih osoba za ratne zločine nalazi se i više od 200 Crnogoraca, od čega je 54 procesuirano nakon okončanja istrage. Prema rečima Sava Štrpca, radi se o ljudima koji su učestvovali u operacijama na dubrovačkom ratištu početkom 1991. i 1992. godine, a koji verovatno i ne znaju da su pod istragom.

Kako će sprovođenje ovog sporazuma izgledati u praksi, ne znaju čak ni u crnogorskom MUP. Naime, Branko Bulatović, šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, rekao je juče novinaru Kurira da se obratio na pogrešnu adresu!
- Sporazum su potpisali državni tužioci Hrvatske i Crne Gore, a ne ministarstva, pa se njima obratite i za odgovor - bio je kratak Bulatović, upućujući nas da sva pitanja prosledimo Upravi za pravosuđe.

Bilateralnim sporazumom između Crne Gore i Hrvatske predviđa se i da Hrvati ustupe Crnogorcima predmete kako bi crnogorsko pravosuđe moglo da vodi postupke protiv svojih državljana pred domaćim sudovima. Savo Štrbac, međutim, upozorava da Hrvatima ostaje mogućnost da, zahvaljujući tom istom sporazumu, ukoliko ne budu zadovoljni sa crnogorskim presudama, obnove predmete pred domaćim pravosuđem.

- Hrvati samo ustupaju svoje predmete, ali ih ne stavljaju ad akta. Pa, ako budu smatrali da je neko zaslužio deset godina zatvora, a ne tri koliko je dobio u Crnoj Gori, moći će da obnove suđenje pred domaćim pravosuđem - ističe Štrbac.

(A. ME.)http://www.kurir-info.co.yu/Dnevne-vesti/index.shtml
Одговори путем е-поште