16.08.2006.

DRAGAN ČAVIĆ

POKUŠAJI DA SE UKINE RS DOVEŠĆE DO REFERENDUMA

 

Ukoliko se doprinos Srba razvoju Bosne i Hecegovine kao demokratske i složene države ne prihvata i ako je teraju iz te države, onda odgovor može biti referendum


Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić istakao je da bi odustajanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma značilo vraćanje RS na državni status. U emisiji "Intervju" RTS Čavić je rekao da se stiglo do raskrsnice "ili prihvatiti BiH kao državu, ili ići putem vlastite državne samostalnosti". On je priznao da put samostalnosti ne podržava ni Srbija ni međunarodna zajednica i izrazio nadu da se tim putem neće ni krenuti. RS je, međutim posle 11 godina od Dejtonskog sporazuma stalno pod "restrikcijama, pritiscima, izložena Čak i najgorim brutalnostima". U tome, kako je rekao, postoji granica i ukoliko se doprinos Srba razvoju Bosne i Hecegovine kao demokratske i složene države ne prihvata i ako je teraju iz te države, onda odgovor može biti referendum. Do referenduma, prema rečima Čavića, može doći ustavnim putem, legalno, a može i ilegalno i samovoljno. Nastojanja za ukidanjem RS će odvesti do toga da će inicijativa za referendum biti stamostalna, jer mi se sa ukidanjem RS ne možemo pomiriti, naglasio je Čavić.

Predsednik RS je istakao da su ga brojni kontakti koje je u poslednje vreme imao sa ličnostima vodećih sila uverili da tako nešto nikome ne pada pamet" jer postoji svest o tome da bi to zapalilo novi fitilj na Balkanu". U tom smislu je Čavić ocenio besmislenom i inicijativu hrvatskog premijera Ive Sanadera za organizovanjem nove međunarodne konferencije. Ukazavši da više ne postoji politiČki ambijent za tako nešto, Čavić je rekao da bi "referendum Srba bio demokratski odgovor na svaki pokušaj da se RS nasilno ukine", bilo da se to dogodi na međunarodnoj konferenciji ili unutrašnjem preglasavanjem. Čavić je kazao da se RS nalazi i pod stalnim pritiskom zbog hapšenja bivšeg lidera RS Radovana Karadžića. "Upadaju nam u stanove, montiraju političke procese, izmišljaju mreže za podršku", rekao je on.

Govoreći o predstojećim reformama policije i vojske, na kojima insistira međunarodni predstavnik, Čavić je izričito rekao da RS neće dati svoj budžet ni po koju cenu, niti institucije. Vlasti RS neće pristati takođe ni na regionalnu policiju koja bi zančila izlaz iz okvira entiteta, jer bi to takođe značilo ukidanje RS. Što se tiče vojske, on je objasnio da je svaki od entiteta izgubio vojsku, ali je danas zahvaljujući reformama odbrane, BiH na neki način demilitarizovana, pa je svaka od nacija u njoj bezbednija. Vojska BiH bi ubuduće trebalo da bude svedena na 10.000 vojnika i u okviru strukture NATO, pa neće biti više vojna sila koju bilo ko može da upotrebi, zaključio je Čavić.

 

Informativna služba DSS

 

Одговори путем е-поште